-«Η τρέχουσα μεταναστευτική κρίση είναι μία από τις χειρότερες τραγωδίες στην Ευρώπη, από το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου»!
-«Οι ηγέτες της Ευρώπης είναι οι ίδιοι τους υπεύθυνοι για την σημερινή κατάσταση, αφού προκάλεσαν την κοσμοπλημμύρα προσφύγων και μεταναστών στην Ευρώπη»!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Το σχέδιο των Βρυξελλών να κλείσει η «Βαλκανική Οδός» για την παράνομη μετανάστευση από την Ελλάδα, βάζει την Ελλάδα σε μια δύσκολη και ταπεινωτική κατάσταση, συγκρίσιμη με την προδοσία της Τσεχοσλοβακίας από τις δυτικές δυνάμεις το 1938, υποστηρίζει ο Γάλλος δικηγόρος και ακαδημαϊκός, Alexis Teas.
Καταθέτοντας την άποψή του στην ιστοσελίδα της εφημερίδας “Le Figaro”, «lefigaro.fr» της Γαλλίας ο Γάλλος νομικός επισημαίνει, ότι η τρέχουσα μεταναστευτική κρίση είναι μία από τις χειρότερες τραγωδίες στην Ευρώπη από το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου!PROSFIGES1
Οι ηγέτες της Ευρώπης, σημειώνει ο Γάλλος ακαδημαϊκός στο άρθρο του, είναι οι ίδιοι τους υπεύθυνοι για την σημερινή κατάσταση, μετά από τους κύριους ηγέτες της ηπείρου, την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τoν Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jean-Claude Juncker, οι οποίοι «άνοιξαν τα χέρια τους», τον Σεπτέμβριο, και έτσι προκάλεσαν την κοσμοπλημμύρα των προσφύγων και μεταναστών στην Ευρώπη.
«Η έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της 7ης Μαρτίου για τα θέματα μετανάστευσης, που έγινε στις Βρυξέλλες, δείχνει, ότι οι ηγέτες της ηπείρου έχουν συνειδητοποιήσει, με καθυστέρηση, τι συμβαίνει. Συγκλήθηκε με πρωτοβουλία της Γερμανίδας Καγκελαρίου, η οποία έχει γίνει ο de facto ηγέτης της ηπείρου. Η Σύνοδος Κορυφής επικεντρώθηκε σε δύο προτεραιότητες:

«Οι Ευρωπαίοι εγκαταλείπουν την Ελλάδα, με τις εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες να βρίσκονται διάσπαρτοι σε πρόχειρους καταυλισμούς»

Στην επίτευξη συμφωνίας με την Τουρκία, προτρέποντας την Άγκυρα να συγκρατήσει μερικούς από τους πρόσφυγες και στο κλείσιμο της «Βαλκανικής Οδού».
Όσον αφορά τον πρώτο στόχο, σύμφωνα με τον Γάλλο ακαδημαϊκό, είναι απολύτως θεμιτό για την Ευρώπη να απαιτήσει από την Τουρκία να κρατήσει ένα μέρος των προσφύγων, που δέχεται, δεδομένου, ότι «μια από τις επιτακτικές αρχές του δικαίου του ασύλου είναι, ότι τα θύματα των διώξεων δεν έχουν το δικαίωμα να επιλέγουν τον τόπο, όπου κρατούνται, και πρέπει να εγκατασταθούν στην πρώτη θέση, όπου γίνονται ασφαλείς».
«Όσο για τους οικονομικούς μετανάστες, τους λεγόμενους λαθρομετανάστες, η Τουρκία δεν θα πρέπει να τους ωθήσει στην Ευρώπη. Ο ρόλος της Άγκυρας, σύμφωνα με την νομοθεσία διεθνών συμφώνων για την επανεισδοχή , είναι να τους προωθεί να επιστρέψουν στην χώρα, από την οποία προήλθαν».
Όσον αφορά το δεύτερο ερώτημα της Συνόδου Κορυφής, σχετικά με το κλείσιμο της «Βαλκανικής Οδού» της μετανάστευσης, ο Γάλλος δικηγόρος υποστηρίζει, ότι «είναι αρκετό να ρίξει κανείς μια ματιά στον χάρτη για να κατανοήσει την ουσία του σχεδίου: Το σχέδιο αυτό σημαίνει, εκ των πραγμάτων, ότι οι Ευρωπαίοι εγκαταλείπουν την Ελλάδα, με τις εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες να βρίσκονται διάσπαρτοι σε πρόχειρους καταυλισμούς σε όλη την επικράτειά της».

«Η Ευρώπη, μέσα από τις Κυβερνήσεις των πέντε ή έξι μεγαλύτερων κρατών της, θα πρέπει, επί ίσοις όροις, να λάβει την τύχη στα χέρια της – Είναι, όμως, αυτή η Ευρώπη, με την σημερινή της ηγεσία, ικανή να βγει από τον λήθαργο της αυτοκτονίας»;

Τελικά, σημειώνει ο Alexis Teas, δεν πρέπει κανείς να υπολογίζει, ότι η Τουρκία θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, με καλή πίστη, ώστε στην περίπτωση αυτή, να σώσει την Ευρώπη, ούτε και ότι η Ελλάδα θα παίζει το ρόλο του αποδιοπομπαίου τράγου, θυσιάζοντας τον εαυτό της για λογαριασμό της συλλογικών λαθών της ηπείρου μας.
«Υπάρχει μόνον μία λύση σε αυτό το δράμα: Η Ευρώπη, μέσα από τις Κυβερνήσεις των πέντε ή έξι μεγαλύτερων κρατών της, θα πρέπει, επί ίσοις όροις, να λάβει την τύχη στα χέρια της». «Εκείνοι, που συσσωρεύουν περιουσίες, πετώντας τα εκατομμύρια των φτωχών στην θάλασσα, έχουν μια «ιστορική ευθύνη» να αγωνιστούν εναντίον των λαθρεμπόρων».
Η Ευρώπη έχει καθήκον να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο, να φυλάξει τα σύνορα και να ελέγξει τις ακτές από τους εγκληματίες, παίρνοντας τους πρόσφυγες και στέλλοντας τα πλοία φορτωμένα με τους λαθρομετανάστες πίσω στις χώρες τους.
«Είναι, όμως, αυτή η Ευρώπη, με την σημερινή της ηγεσία, ικανή να βγει από τον λήθαργο της αυτοκτονίας και να αντιμετωπίσει την κατάσταση, ανακτώντας την πολιτική βούληση, σεβόμενη το κράτος δικαίου;», αναρωτιέται στο τέλος ο Γάλλος ακαδημαϊκός.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ