Καταργείται το Μνημόνιο και η Τρόϊκα και η χώρα μας ξαναβρίσκει σημαντικά διεθνή ερείσματα, αποκαθιστώντας την αξιοπιστία και την αξιοπρέπειά της.

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Ο ένας μετά τον άλλον, κορυφαίοι διεθνείς και Ευρωπαίοι πολιτικοί και οικονομικοι παράγοντες άρχισαν να δείχνουν κατανόηση και στήριξη στην Ελλάδα, εμφανιζόμενοι έτοιμοι να ανταποκριθούν στα ελληνικά αιτήματα και η νέα ελληνική κυβέρνηση νιώθει δικαιωμένη για την πολιτική της και για τις εντατικές προσπάθειες, που καταβάλλει, διακηρύσσοντας, ότι οικοδομεί συμμαχίες και ότι θα τιμήσει τις προεκλογικές της δεσμεύσεις.Fahnen_Europaparlament
Λίγες ώρες πριν ο Έλληνας Πρωθυπουργός ξεκινήσει τις περιοδείες του σε Λευκωσία, Ρώμη και Παρίσι αλλά και λίγο πριν ανοίξουν οι αγορές, έχουν συμβεί αναπάντεχες και σημαντικές αλλαγές, που αλλάζουν άρδην το διεθνές κλίμα υπέρ της χώρας μας. Παραθέτουμε στην συνέχεια συνοπτικά τα τελευταία γεγονότα, που σηματοδοτούν την αλλαγή αυτή,

Το «νέο συμβόλαιο» με ρήτρα ανάπτυξης αντικαθιστά το Μνημόνιο!

Ο Γάλλος Υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν δέχθηκε το τέλος του Μνημονίου και την αντικατάσταση του με ένα «νέο συμβόλαιο» της Ελλάδας με την Ε.Ε., όπως το ονόμασε ο Ελληνας ομόλογός του Γιάννης Βαρουφάκης. Ωστόσο ο κ. Σαπέν διεμήνυσε στην ελληνική κυβέρνηση, ότι «οι αποφάσεις πρέπει να έχουν την σύμφωνη γνώμη του Βερολίνου».
Την ίδια ώρα, ο Γάλλος Πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς διεμήνυσε – λίγες ημέρες πριν ο Αλέξης Τσίπρας συναντηθεί με τον Φρανσουά Ολάντ -ότι «οι τιμωρητικές πολιτικές λιτότητας δεν μπορούν πλέον να υφίστανται, δεν μπορούν πλέον να αποτελούν ένα σχέδιο για την Ένωση».
Το σχέδιο της νέας ελληνικής κυβέρνησης είναι να υπάρξει ένα νέο πρόγραμμα, το νέο συμβόλαιο με την Ευρώπη το οποίο θα αντικαταστήσει Τρόϊκα και Μνημόνιο. Βασική αρχή του νέου συμβολαίου, θα είναι να υπάρξει διασύνδεση των δανειακών υποχρεώσεων της Ελλάδας με τον αναπτυξιακό ρυθμό της οικονομίας.
Ο κ. Βαρουφάκης δεν αναφέρθηκε δημοσίως στο «κούρεμα», το οποίο επιδιώκει η ελληνική κυβέρνηση αλλά είναι λογικό, ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα μπορέσει να «περάσει» στο εσωτερικό μια γενναία αναδιάρθρωση του χρέους με επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής μέσω ρήτρας ανάπτυξης. «Θα ήταν καταπληκτικό να μπορούσαμε να περάσουν οι πληρωμές μας σε ανάπτυξη ώστε να είναι βέβαιοι όλοι, ότι θα πάρουν πίσω τα χρήματά τους» δήλωσε ο Γ. Βαρουφάκης χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος της Ε.Ε. Γιούνγκερ και η Γερμανίδα Καγκελάριος Μέρκελ καταργούν την Τρόϊκα!

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλόντ Γιούνγκερ, φέρεται να σκέπτεται να καταργήσει τις «ταπεινωτικές επισκέψεις» της Τρόϊκα στην Αθήνα. Σχέδιο με το οποίο, όπως αναφέρουν δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου, συμφωνεί και η Ανγκελα Μέρκελ, υπό τον όρο, ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, όπως λένε συνομιλητές του, δεν αρνείται ούτε τα χρέη, ούτε τις υποχρεώσεις της χώρας μας έναντι των πιστωτών, ούτε τον έλεγχο. Αλλά δεν θέλει την Τρόϊκα, κυρίως για λόγους σημειολογικούς, τουναντίον προτιμά τους υφιστάμενους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Γιάνης Δραγασάκης: Θα πάρουμε ανάσα μέχρι τις 28 Μαΐου 2015!

Ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης αποκάλυψε σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο “Mega”, ότι πιθανότατα θα επέλθει πολιτική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Κομισιόν, πέραν της δεσμευτικής δίμηνης παράτασης, που λήγει την 28η Φεβρουαρίου 2015.
Την προσδιόρισε τρείς μήνες αργότερα, δηλαδή για τις 28 Μαΐου 2015. Η πολιτική συμφωνία, όπως εκτίμησε ο ίδιος, θα προκύψει από την επικείμενη συνάντηση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Αυτή η παράταση ισοδυναμεί με τις «ανάσες», που ζήτησε η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση.
Η ελληνική κυβέρνηση διαμηνύει, ότι δεν υπάρχει πλέον θέμα νέων μέτρων, αλλά νέων μεταρρυθμίσεων. Αυτές θα περιλαμβάνονται στις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης, που αναμένονται να ψηφιστούν από την Βουλή στις 7 Φεβρουαρίου 2015.
Επιπλέον, τόσο ο Πρωθυπουργός με τον κ. Γιούνγκερ, όσο και ο Γ. Βαρουφάκης, κατά την επικείμενη συνάντησή του με τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, θα επιχειρήσουν να διασφαλίσουν την ρευστότητας από την ΕΚΤ για την ελληνική οικονομία και τις τράπεζες.

Τερματίζεται η αδιέξοδη πολιτική της λιτότητας!

Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου διαμηνύουν, πως πλέον «συζητάμε με τους εταίρους μας για τον τερματισμό της αδιέξοδης λιτότητας, καθώς και για την ανεύρεση μίας αμοιβαίας επωφελούς λύσης». Επίσης, επιμένουν στην θέση, ότι «καμιά πλευρά της διαπραγμάτευσης δεν επιδιώκει την ρήξη» και χαρακτηρίζει «λογικό» το γεγονός, ότι «στην έναρξη μιας διαπραγμάτευσης κάθε πλευρά να διατυπώνει τις θέσεις της που θα αποτελέσουν και τη βάση της συζήτησης».
Το μήνυμα που στέλνει η κυβέρνηση συμπυκνώνεται σε τρία σημεία, όπως τα απαρίθμησε ο Γιάννης Δραγασάκης:
-Κανείς δεν μιλά πλέον για Τρόϊκα. Ο ρόλος μας ήταν να ανοίξουμε το δρόμο
-Δεν συζητάμε για συνέχιση του προγράμματος αλλά για νέα συμφωνία.
– Το θέμα δεν είναι πλέον θέμα μέτρων, αλλά μεταρρυθμίσεων.

Η καταλυτική παρέμβαση του Αμερικανού Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα υπέρ της Ελλάδος!

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα, με βαρυσήμαντη παρέμβασή του υπέρ της Ελλάδος, έκανε σαφές προς την Ανγκελα Μέρκελ, λέγοντάς της, ότι: «δεν μπορείς να συμπιέζεις συνεχώς χώρες σαν την Ελλάδα». Προκαλώντας κύματα ενθουσιασμού στο μέγαρο Μαξίμου, το οποίο μιλά για «καταλυτική παρέμβαση», ο Μπάρακ Ομπάμα δήλωσε στο CNN, ότι πρέπει να υπάρξει στρατηγική ανάπτυξης, «Οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να γίνουν στην Ελλάδα, αλλά όχι με συνθήκες λιτότητας, αλλά ανάπτυξης» είπε και εξέφρασε την ελπίδα, «η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη», χαρακτηρίζοντας ως «σημαντικό» το γεγονός, ότι «και η Γερμανία αναγνωρίζει, ότι πρέπει να μείνει στο ευρώ».

Επικοινωνία της Καγκελαρίου Μέρκελ με τον Ιταλό Πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι

Δύο 24ωρα πριν επισκεφθεί ο Τσίπρας τον Ιταλό ομόλογό του Ματέο Ρέντσι, η Άνγκελα Μέρκελ επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον πρωθυπουργό της γείτονος χώρας. Στο τηλεφώνημα έγινε ειδική αναφορά και στην Ελλάδα, γεγονός που δείχνει την ανησυχία του Βερολίνου για τις επιπτώσεις, που μπορεί να έχει η εξέλιξη του ελληνικού ζητήματος στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ