Ο Πρόεδρος της Βουλής παρουσίασε τη Συλλογή εκθεμάτων για τη Μόνιμη Ελληνική Έκθεση στο Άουσβιτς

 «Χρειάζεται να υπάρχει αγώνας της μνήμης απέναντι στη λήθη. Και πράγματι, εδώ υπήρξαν πολλές σιωπές. Παρατεταμένες σιωπές. Δεκαετιών σιωπές. Σε κλίμακα Ευρώπης, αλλά και στη χώρα μας». Σε μια ιστορική στιγμή για τη χώρα, ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, κ. Νικόλαος Βούτσης, παρουσίασε με αυτά τα λόγια, χθες, μέρος των εκθεμάτων που θα κοσμήσουν τη Μόνιμη Ελληνική Έκθεση η οποία θα στεγαστεί στο Κρατικό Μουσείο του Άουσβιτς.

Η Βουλή των Ελλήνων έλαβε την απόφαση να χρηματοδοτήσει εξ’ ολοκλήρου τη δημιουργία Μόνιμης Ελληνικής Έκθεσης στο Άουσβιτς, με τη συνεργασία του Ελληνικού Εβραϊκού Μουσείου, μια προσπάθεια που ξεκίνησε από το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας, ώστε να μπει ένα τέλος στην εβδομηντάχρονη απουσία της χώρας μας από τον μαρτυρικό τόπο μνήμης όπου εξοντώθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας. 

«Εδώ μαρτύρησαν Έλληνες, στη συντριπτική πλειοψηφία Εβραίοι συμπολίτες μας, αλλά και άλλοι αγωνιστές, αντιστασιακοί, διαφορετικοί από τα «πιστεύω» των SS. Μαρτύρησαν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι. Για εμάς ήταν αυτονόητη αυτή η προσπάθεια που κάναμε από κοινού» τόνισε με έμφαση στην ομιλία του ο Πρόεδρος της Βουλής.

Όπως επεσήμανε ο κ. Βούτσης, «υπάρχουν αρνητές του Ολοκαυτώματος και είναι μια παρούσα πληγή.  Θα πρέπει όμως πλέον να αντιληφθούμε, και το είδαμε να εξελίσσεται τα τελευταία χρόνια, ότι αυτή είναι η μία πλευρά στις εκφάνσεις μιας συνολικής αντεπίθεσης για την αναθεώρηση της Ιστορίας. Για την αναθεώρηση όλων των πλευρών, των αιτιών, των πρωταγωνιστών και τελικά των συνεπειών του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου, που ήταν μια τομή στη σύγχρονη Ιστορία κι επίσης, μέσα από αυτή την προσέγγιση παίρνει πια και πολιτικό χαρακτήρα σε όλο και περισσότερες χώρες, γίνεται μια προσπάθεια επανανομιμοποίησης της φασιστικής ιδεολογίας».

Ο Πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε την ανάγκη «να μορφωθεί η νέα γενιά, τα παιδιά μας, να μορφωθούν όχι μόνο με τις εγκύκλιες σπουδές μέσα στα σχολεία, αλλά και με την προσέγγισή τους μέσα από την πραγματική Ιστορία, μέσα από αυτή την Έκθεση, μέσα από την προσέγγιση όλων των αληθινών πηγών της Ιστορίας. Επιτρέψτε μου όμως να σας πω ότι ένα από τα φρικτά διδάγματα του Ολοκαυτώματος είναι ότι δεν αρκεί η μόρφωση, διότι δεν ήταν αμόρφωτη η γερμανική ελίτ της εποχής. Μαζί με τη μουσική, τα βιβλία και τους πίνακες, τα εικαστικά και άλλα ενδιαφέροντα, γίνονταν ταυτόχρονα αυτά τα εγκλήματα. Άρα να μην επαφιόμαστε μόνο στην πραγματικά ουσιώδη σημασία που έχει η μόρφωση για την αντιμετώπιση αυτών των φαινόμενων».

Ο κ. Βούτσης υπενθύμισε πως «η Βουλή των Ελλήνων, με απόφασή της, κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να υπάρξει η διεκδίκηση, σε επίπεδο διακρατικό, διακοινοβουλευτικό και νομικό, εφόσον χρειαστεί, των γερμανικών αποζημιώσεων και επανορθώσεων, των γερμανικών οφειλών». Όπως σημείωσε, «δεν είναι άσχετη η στιγμή που γίνεται αυτή η επιλογή, στη βάση ενός εξαιρετικά τεκμηριωμένου πορίσματος το οποίο παρουσίασε η ειδική επιτροπή της Βουλής, ούτε είναι άσχετη η πρωτοβουλία για αυτή την Έκθεση. Το λέω ευθέως: Δεν είναι μόνο απότιση φόρου τιμής. Δεν είναι μόνο το ηθικό, ιστορικό χρέος, το οποίο θα πρέπει εκ μέρους όλων των επιζώντων, εκ μέρους όλων των Ελλήνων, να αποδώσουμε προς τους συμπολίτες μας, τα θύματα. Είναι ευθύτατα μια αναγκαιότητα για το σήμερα και το αύριο του κόσμου μας, της χώρας μας, της Ευρώπης, των παιδιών μας».

Η έκθεση «Να με θυμάστε, όπως σας θυμάμαι και εγώ»

Η έκθεση «Να με θυμάστε, όπως σας θυμάμαι και εγώ» (φράση από το χειρόγραφο του Μαρσέλ Νατζαρή) οργανώνεται με την καθοριστική συμβολή του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος, το οποίο παρείχε ιστορικά στοιχεία και τεκμηριώσεις.

Το Κρατικό Μουσείο του Άουσβιτς παραχωρεί στη Βουλή των Ελλήνων αίθουσα στο Μπλοκ 12, όπου και θα στεγαστεί μέρος των εκθεμάτων. Η προσωρινή αυτή έκθεση θα είναι επισκέψιμη έως τις 30 Ιουνίου 2019, ενώ στη συνέχεια το σύνολο των εκθεμάτων θα μεταφερθεί στο Μπλοκ 18 όπου και θα στεγαστεί η Μόνιμη Ελληνική Έκθεση για τα θύματα των Ελλήνων στο Άουσβιτς.

Την πρώτη παρουσίαση της Συλλογής με τα εκθέματα χαιρέτισαν, παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου, ο Πρόεδρος του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδας, κ. Σαμουήλ (Μάκης) Μάτσας, ο Πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδας, κ. Δαυίδ Σαλτιέλ, ο Διευθυντής του Κρατικού Μουσείου Άουσβιτς, κ. Andrzei Kacorzyk, και ο Πολωνός Υπουργός Ανάπτυξης κ. Jan Krzysztof Ardanowski, ο οποίος είναι επίσης πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας φιλίας Πολωνίας-Ισραήλ.

Μετά το πέρας της παρουσίασης ο Πρόεδρος της Βουλής υπέγραψε στο βιβλίο μνήμης του Κρατικού Μουσείου του Άουσβιτς.

Γραφείο Τύπου και Κοινοβουλευτικής Πληροφόρησης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ