«Οι ιαματικές πηγές που βρίσκονται στην Θεσσαλία είναι το Κόκκινο Νερό στην Αγιά, το Σμόκοβο και ο Σουλαντάς στους Σοφάδες και το Ρίζωμα στα Τρίκαλα. Η ποιότητα και των τεσσάρων Ιαματικών φυσικών πόρων είναι καταπληκτική. Και οι 4 κατέθεσαν φάκελο αναγνώρισης στο Υπ. Τουρισμού και επίκειται η επίσημη αναγνώρισή τους με ΦΕΚ».

Αυτά αναφέρει ο Γενικός Γραμματέας Συνδέσμου Δήμων Ιαματικών Πηγών και μέλος της Επιτροπής Προστασίας Ιαματικών Φυσικών Πόρων του υπουργείου Τουρισμού, Μάρκος Δανάς, παραχωρώντας συνέντευξη.

-Μπορείτε να προσδιορίσετε τις βασικές γραμμές της στρατηγικής που  χρειάζεται να ακολουθήσει ο κλάδος των Ιαματικών πηγών της χώρας;

Σε αντίθεση με σχεδόν όλες τις άλλες Ειδικές Μορφές Τουρισμού, ο Ιαματικός τουρισμός έχει θεσμικό πλαίσιο πάνω στο οποίο μπορεί να στηριχτεί η ανάπτυξη του. Σίγουρα, ο Ν.3498/2006 δεν ήταν ένας καλός νόμος, αλλά έχουν περάσει 10 χρόνια από την ψήφισή του, έχουν γίνει πολλά, και θέλω να πιστεύω πως σε λίγους μήνες αν δεν παρουσιαστεί πάλι κάποιο πρόβλημα, θα έχουν λυθεί και τα τελευταία προβλήματα έτσι ώστε ο κλάδος των Ιαματικών πηγών να μπορεί να αναπτυχθεί.

Πιο συγκεκριμένα πρέπει να επιμείνουμε στην κατάθεση φακέλων αναγνώρισης των φυσικών πόρων ως ιαματικών. Μέχρι σήμερα έχουν κατατεθεί 113. Πρέπει να τελειώσουμε με τα ΦΕΚ αναγνώρισης. Μέχρι σήμερα έχουμε 38 αναγνωρισμένους Ιαματικούς Φυσικούς Πόρους. Πρέπει να συνεχίσουμε την προσπάθεια πάνω στην αδειοδότηση των εγκαταστάσεων των επιχειρήσεων εκμετάλλευσης ιαματικών πηγών. Πάνω από 20 Ιαματικές πηγές βρίσκονται σε συνεννόηση με το αρμόδιο τμήμα του Υπ. Τουρισμού την ΕΥΠΑΤΕ, προκειμένου να καταθέσουν δικαιολογητικά και να πάρουν το Ειδικό Σήμα Λειτουργίας. Πρέπει να συνεχίσουμε να αναζητούμε τεχνογνωσία στο εξωτερικό. Μέσα από τον Σύνδεσμο Ευρωπαϊκών Ιστορικών Λουτροπόλεων διοργανώνουμε σε όλη την Ελλάδα ημερίδες προκειμένου όλοι οι ενδιαφερόμενοι να πληροφορούνται για τις νέες τάσεις στον Τουρισμό Υγείας αλλά και για τον ενδεδειγμένο τρόπο διοίκησης. Η εμπειρία μας από τους λεγόμενους Έλληνες «τεχνοκράτες» είναι απογοητευτική και καθόλου αποτελεσματική. Και βέβαια πρέπει να συνεχίσουμε με επαγγελματισμό και ευσυνειδησία  την προσπάθεια χρηματοδότησης των υποδομών των Ιαματικών Πηγών μέσα από τα προγράμματα ΕΣΠΑ. Στο τελευταίο Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου στην Αθήνα, στο οποίο συμμετείχαν όλα τα μέλη μας πιστεύω ότι έγινε σε συνεργασία με το Υπ.Οικονομικών πολύ σοβαρά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση.

-Μπορείτε να αναφερθείτε στο έργο που έφερε σε πέρας μέχρι σήμερα ο  Σύνδεσμος Ιαματικών Πηγών Ελλάδας; Σε ποιες περιπτώσεις στάθηκε  πολύτιμος αρωγός;

Όλα αυτά που προανέφερα, δηλαδή οι αναγνωρίσεις, οι αδειοδοτήσεις, η μεταφορά τεχνογνωσίας, και η χρηματοδότηση από τα προγράμματα ΕΣΠΑ, φέρουν την σφραγίδα του Συνδέσμου. Σίγουρα ο Σύνδεσμος, όπως και κάθε άλλος φορέας της τοπικής αυτοδιοίκησης δεν μπορεί να είναι πάντα αποτελεσματικός. Οι διοικήσεις αλλάζουν με ότι αυτό συνεπάγεται. Τα τελευταία 2 χρόνια όμως πιστεύω, πως η αποτελεσματικότητα του Συνδέσμου σε κάθε τομέα είναι πασιφανής. Τίποτε πλέον δεν γίνεται στον Σύνδεσμο για λόγους εντυπωσιασμού. Όλες οι δράσεις ακολουθούν μια συγκεκριμένη στρατηγική, η οποία τηρείται απαρέγκλιτα. Αποδείξαμε πως τα στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης μπορούν να παράγουν έργο και να προσθέσουν πλούτο στις τοπικές οικονομίες.

-Υπάρχει η δυνατότητα χρηματοδότησης μέσα από το ΕΣΠΑ,  των υποδομών  των Ιαματικών πηγών μέσα από το ΕΣΠΑ με τελικό αποτέλεσμα τον  εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων Ιαματικών πηγών και την αναβάθμιση του  Τουρισμού Υγείας στην χώρα μας;

Φυσικά και υπάρχει, και γι αυτό το λόγο δίνουμε, το τελευταίο εξάμηνο, ιδιαίτερο βάρος πάνω σε αυτό. Προσπαθούμε σε 2 επίπεδα, και μέσα από τα Περιφερειακά προγράμματα ΠΕΠ, αλλά και μέσα από τα τομεακά, και πιο συγκεκριμένα το ΕΠΑΝΕΚ, να οδηγήσουμε τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες για να βγουν προσκλήσεις. Στο τελευταίο ΔΣ η κ. Φωτονιάτα αρμόδια για το ΕΠΑΝΕΚ παρουσίασε το ερωτηματολόγιο που φτιάξαμε σε συνεργασία με την υπηρεσία της και θα αποσταλεί στις επόμενες ημέρες στους Δημάρχους, προκειμένου να αντληθούν οι σωστές πληροφορίες που θα οδηγήσουν το Υπουργείο στο να βγάλει πρόσκληση για χρηματοδότηση των υποδομών των Ιαματικών πηγών. Εάν πράγματι θέλουμε ο Ελληνικός Τουρισμός Υγείας να αποκτήσει μορφή και συγκεκριμένο χαρακτήρα οφείλουμε να δώσουμε ιδιαίτερο βάρος στις υποδομές μας. Και δεν πρέπει ποτέ βέβαια να ξεχνάμε το management γιατί όσο καλές υποδομές και να έχει κανείς αν δεν τις δουλέψει σωστά δεν πρόκειται ποτέ να έχει κέρδη. Και όταν δεν έχει κέρδη αρχίζει η απαξίωση που βιώσαμε όλοι μας τα προηγούμενα χρόνια.

-Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που έχει καταγράψει μέχρι σήμερα  ο Σύνδεσμος Ιαματικών Πηγών Ελλάδας;

Τα προβλήματα που συνοδεύουν τόσα χρόνια τις Ιαματικές πηγές είναι ουσιαστικά τα προβλήματα που συνοδεύουν την Ελληνική Δημόσια Διοίκηση. Τα ιαματικά δεν είναι μόνο τουρισμός αλλά και ενέργεια. Έτσι λοιπόν πολλά Υπουργεία και υπηρεσίες του κράτους εμπλέκονται στην διαχείριση τους. Ποτέ δεν κατέστη δυνατή η συνεννόηση και η συνεργασία μεταξύ όλων αυτών των φορέων. Η εθνική στρατηγική είναι μια ανάγκη αλλά πολύ δύσκολα υλοποιήσιμη σε χώρες όπως η δική μας.

-Έχετε εικόνα για τα αιτήματα των θεσσαλικών δήμων και ιδιαίτερα του  Δήμου Τρικκαίων για το Ρίζωμα;

Οι ιαματικές πηγές που βρίσκονται στην Θεσσαλία είναι το Κόκκινο Νερό στην Αγιά, το Σμόκοβο και ο Σουλαντάς στους Σοφάδες και το Ρίζωμα στα Τρίκαλα. Η ποιότητα και των τεσσάρων Ιαματικών φυσικών πόρων είναι καταπληκτική. Και οι 4 κατέθεσαν φάκελο αναγνώρισης στο Υπ. Τουρισμού και επίκειται η επίσημη αναγνώρισή τους με ΦΕΚ. Η συνεργασία που έχουμε στον Σύνδεσμο τόσο με τον κ.Γκουντάρα όσο και με τον κ.Παπαστεργίου είναι υποδειγματική και θεωρώ ότι τα επόμενα χρόνια θα δούμε το ενδιαφέρον γι αυτές τις πηγές να εκτινάσσεται. Πιο συγκεκριμένα το Ρίζωμα έχει κάποια συγκριτικά πλεονεκτήματα σε σχέση με άλλες πηγές στην Ελλάδα. Καταρχήν η σχεδόν ασύγκριτή ποιότητα του Ιαματικού Φυσικού Πόρου, δίνει την δυνατότητα για ένα ευρύ πεδίο ανάπτυξης. Στη συνέχεια το ότι οι προσπάθειες για την ανάπτυξη του ξεκίνησαν τα τελευταία δύο χρόνια, έχει σαν αποτέλεσμα το όλο εγχείρημα, να μην κουβαλάει μαζί του τις στρεβλώσεις που οδήγησαν άλλους στην απαξίωση. Και βέβαια ο επαγγελματισμός και ο σύγχρονος τρόπος δουλειάς της σημερινής Δημοτικής αρχής έχει τεράστια σημασία για το αποτέλεσμα που όλοι προσδοκούμε.

-Ο Ελληνικός τουρισμός Υγείας μπορεί να αποτελέσει μια σίγουρη  αναπτυξιακή προοπτική για τη χώρα μας;

Αν πραγματικά θέλουμε να επιμηκύνουμε την τουριστική περίοδο στην Ελλάδα αλλά και να διευρύνουμε γεωγραφικά τα σημεία στα οποία το τουριστικό προϊόν γίνεται πράξη, τότε η ανάπτυξη του Τουρισμού Υγείας είναι μονόδρομος.

 

Ο ΣΥΛΛΕΚΤΗΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ