«Η Ελληνική Γλώσσα είναι μία «άυλη πολιτιστική παγκόσμια κληρονομιά» και έχουμε υποχρέωση να την διατηρήσουμε» όπως υποστήριξε  ο Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής της Διασποράς , βουλευτής ΝΔ Σάββας Αναστασιάδης ,  μιλώντας  χθες το μεσημέρι (12.02.2020) στον Ρ/Σ Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ της ΕΡΤ, στην εκπομπή « ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΑΝΤΟΥ» με τον Θανάση Χούπη.

Συμπλήρωσε επίσης:  «από την έδρα των ανθρωπιστικών σπουδών στο Σαλέρνο,  όπου ήμουνα σήμερα , έγινε πρόταση για  τις δύο γλώσσες, Λατινικά και Ελληνικά,  να ζητήσουμε να τις καθιερώσουμε ως μία άυλη πολιτιστική παγκόσμια κληρονομιά »

Ο κ. Αναστασιάδης  βρίσκεται αυτές τις μέρες στη Νάπολη της Ιταλίας  προσκεκλημένος  της Ελληνικής Κοινότητας Νεαπόλεως και Καμπανίας, προκειμένου να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας, στη Νάπολη της Ιταλίας, με την ιδιότητα του Προέδρου της Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς.

Ο Πρόεδρος της Διακομματικής Επιτροπής για τον Απόδημο Ελληνισμό δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει ότι η ιδέα για την καθιέρωση του εορτασμού της « Παγκόσμιας  Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας»   ξεκίνησε από την Ομοσπονδία Ελληνικών κοινοτήτων και Αδελφοτήτων στην Ιταλία  επί προεδρίας του καθηγητή Γιάννη Κορίνθιου, ο οποίος συνεχίζει όλα αυτά τα χρόνια να είναι η ψυχή των εκδηλώσεων και πως υπάρχουν πάρα πολλοί φιλέλληνες Ιταλοί , ένας εκ των οποίων είναι ο γνωστός Ιταλός Δήμαρχος Μάρκο Γκάλντι, ο οποίος είναι Πρόεδρος σε Φιλελληνική Εταιρεία της Ιταλίας, έχει επισκεφθεί και τη Χώρα μας πολλές φορές και προσέφερε πολλά κατά την περίοδο της κρίσης.

Αναφορικά  με τις εντυπώσεις από τις  εκδηλώσεις και τα σημεία εκείνα που αξίζει να υπογραμμισθούν είπε:

« Εντυπωσιάστηκα από τις εκδηλώσεις. Η ελληνική γλώσσα τιμήθηκε από τους ίδιους τους Ιταλούς,  διότι συμμετέχουν πάρα πολλοί  μαθητές , πανεπιστημιακοί και εκπαιδευτικοί  από δεκάδες σχολεία. Υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον για την Ελληνική Γλώσσα ,κάτι που διαπίστωσα και σήμερα εδώ που βρισκόμαστε στο πανεπιστήμιο του  Σαλέρνο. Ξέρετε ότι  στην Ιταλία υπάρχουν Κλασσικά Λύκεια όπου οι μαθητές διδάσκονται  τον κλασσικό πολιτισμό, τα Αρχαία Ελληνικά και παρακολουθούν και μία ώρα Νεοελληνική Γλώσσα, κάτι που στην Ελλάδα δεν γίνεται, διότι καταργήθηκαν τα Κλασσικά Λύκεια.  » για να προσθέσει ,

« Συμμετείχαν και τέσσερα Ελληνικά Σχολεία, όπως και το 2ο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης. Τα παιδιά ήταν ενθουσιασμένα και  είναι πολύ διδακτικό αυτό , με την έννοια ότι βλέπουν να μιλούν για την ελληνική γλώσσα και να την μαθαίνουν μαθητές της Ιταλίας.  Επιπλέον είναι και μία προτροπή για τα ίδια τα παιδιά και για τους καθηγητές τους, για να γυρίσουμε λίγο πίσω στην κλασσική παιδεία την οποία έχουμε εγκαταλείψει»

« Ένιωσα βαρύ το χρέος μετά από την επίσκεψη εδώ, και για εμένα, αλλά και για όλο το πολιτικό σύστημα, για τους δασκάλους  και τους γονείς. Πρέπει να κάνουμε ότι είναι δυνατόν , έτσι ώστε να  διατηρήσουμε την Ελληνική Γλώσσα και να την παραδώσουμε στις επόμενες γενιές  όπως μας την παραδώσανε οι πρόγονοί μας  και όπως διατηρήθηκε σε πολύ δύσκολες εποχές , στην Τουρκοκρατία, στην κατοχή… Θα είναι  ντροπή για εμάς και τον Ελληνισμό αυτή η γλώσσα που έχει συνεχή και ζωντανή παρουσία 30.000 χρόνων, να χαθεί στις μέρες μας» κατέληξε.

https://www.youtube.com/watch?v=5wOx3WnFtH0

 

https://www.youtube.com/watch?v=7q5Ar0-6bRU

Στη Νάπολη της Ιταλίας

« Αυτή η μέρα πρέπει να είναι, μέρα κορύφωσης των εκδηλώσεων,  μέσα από τις οποίες θα πρέπει να δώσουμε να καταλάβουν οι νεώτεροι και όσοι  δεν γνωρίζουν, τι σημαίνει «Ελληνική Γλώσσα».  Τι σημαίνει μία γλώσσα που έχει συνεχή και ζώσα παρουσία 4.000 χρόνια στον ίδιο χώρο και στον ίδιο λαό. » δήλωσε  ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς, βουλευτής ΝΔ Σάββας Αναστασιάδης , ο οποίος ήταν ο ομιλητής, σε  μία εντυπωσιακή  εκδήλωση  για την Ελληνική Γλώσσα, που διοργάνωσε  η Ελληνική Κοινότητα Νεαπόλεως και Καμπανίας στη Νάπολη της Ιταλίας.

Ο  Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς βουλευτής ΝΔ Σάββας Αναστασιάδης και το μέλος της Επιτροπής , βουλευτής  ΝΔ  Κωνσταντίνος Μπλούχος, βρίσκονται από χθες  στη Νάπολη  της Ιταλίας προσκεκλημένοι της Ελληνικής Κοινότητας Νεαπόλεως και Καμπανίας, προκειμένου να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας, 10-15 Φεβρουαρίου 2020.

Ο κ. Αναστασιάδης υποστήριξε πως  πρέπει  η Ελληνική Γλώσσα  να παραμείνει ζωντανή και στις επόμενες γενιές και πως αυτό πρέπει να το αναδεικνύουμε ιδιαίτερα την «Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας»

«..Η ημέρα Ελληνικής Γλώσσας,  πρέπει να φροντίσουμε να είναι μία μέρα, όπου  θα αναδεικνύεται η ανάγκη διατήρησης ζωντανής αυτής της γλώσσας και στις επόμενες γενιές. Της πρώτης διεθνούς γλώσσας επί Μεγάλου Αλεξάνδρου και Ελληνιστικών χρόνων. Της γλώσσας που έδωσε την μουσικότητά της στους Λατίνους…» είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε, 

«…Και είναι βαρύ το φορτίο και η ευθύνη μας  να προσπαθήσουμε να την διατηρήσουμε ζωντανή. Είναι μεγάλη η ευθύνηπρωτίστως ημών των πολιτικών , να φροντίσουμε να στηρίξουμε προσπάθειες και πρωτοβουλίες έτσι ώστε η γλώσσα η Ελληνική που διατηρήθηκε σε πολύ δύσκολα χρόνια, σε χρόνια κατοχής , να διαδοθεί  και στις επόμενες γενιές» η Ελληνική Κοινότητα Νεαπόλεως και Καμπανίας   με συντονιστή τον  καθηγητή του Πανεπιστημίου της Καλαβρίας Ιωάννη Κορίνθιο,  δίνει  το παρόν και φέτος  με μια σειρά εκδηλώσεων,  στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας 2020. σε συνεργασία με τον Δήμο της πόλης, το Περιφερειακό Γραφείο Σχολείων της Καμπανίας και με την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού της Ιταλίας.

Η 10η Φεβρουαρίου 2020 είναι η αφετηρία μιας  Εβδομάδας Ελληνικού Πολιτισμού στη Νάπολη και σε ολόκληρη την περιφέρεια της Καμπανίας, ενώ περισσότεροι από 1.000 μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων της Ιταλίας, της Ελλάδας και της Ομογένειας ανά τον κόσμο, προβλέπεται να δώσουν το παρόν τους στις διάφορες προγραμματιζόμενες εκδηλώσεις.

 

Στις 10 και 11 Φεβρουαρίου επίσης  θα γίνει ο καθιερωμένος Μαραθώνιος των Λυκείων στο Castel Nuovo της Νάπολης με θέμα: Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΗ.

Στο περιθώριο των εκδηλώσεων,  οι κ. κ., Σ. Αναστασιάδης και Κ. Μπλούχος  θα συναντηθούν  με μέλη της ελληνικής κοινότητας, μαθητές και εκπαιδευτικούς του Δημοτικού Σχολείου Νάπολης και του Τμήματος Ελληνικής Γλώσσας Νεαπόλεως και Καμπανίας.

https://www.youtube.com/watch?v=6tKg-SeqEsw