«Δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι η Γερμανία, αυτή την στιγμή, ωφελείται από το γεγονός, ότι λιγότεροι άνθρωποι καταφθάνουν στην χώρα και αυτό, επίσης, συνδέεται με το κλείσιμο των συνόρων Ελλάδας- ΠΓΔΜ, αλλά τo κλείσιμο του Βαλκανικού Διαδρόμου δεν είναι μια «βιώσιμη» λύση για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης στην Ευρώπη».

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

To κλείσιμο του Βαλκανικού Διαδρόμου δεν είναι μια «βιώσιμη» λύση για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης στην Ευρώπη, δήλωσε η Καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, η οποία παραδέχθηκε, εντούτοις, ότι η χώρα της έχει ωφεληθεί από την εξέλιξη αυτή.20050530-04-05.jpg
«Σχετικά με τον Βαλκανικό Διάδρομο, ναι, δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι η Γερμανία, αυτή την στιγμή, ωφελείται από το γεγονός, ότι λιγότεροι άνθρωποι καταφθάνουν στην χώρα και αυτό, επίσης, συνδέεται με το κλείσιμο των συνόρων Ελλάδας- ΠΓΔΜ» επεσήμανε η Άνγκελα Μέρκελ κατά την διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου, μία ημέρα μετά την ήττα του κόμματός της στις περιφερειακές εκλογές.
«… Αυτή η λύση δεν είναι βιώσιμη, το βλέπουμε καθημερινά στις εικόνες, που έρχονται από την Ελλάδα», πρόσθεσε η επικεφαλής της γερμανικής Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης, η οποία την προηγούμενη εβδομάδα είχε ασκήσει δριμεία κριτική στην απόφαση του κλεισίματος των συνόρων από τις χώρες, που βρίσκονται σε αυτόν τον διάδρομο. «Δεν μίλησα ποτέ κατά της εφαρμογής μέτρων σε εθνικό επίπεδο. Μίλησα υπέρ της επιβολής συνοριακών ελέγχων, καλύτερης καταγραφής, απελάσεων, χορήγησης ασύλου», σημείωσε, η κα. Μέρκελ, απαντώντας σε ερώτημα, που της τέθηκε, για το αν είναι απαραίτητο να εφαρμοστούν περισσότερα μέτρα σε εθνικό επίπεδο, παρά σε ευρωπαϊκό.

«Η Τουρκία πρέπει να εκπληρώσει όλες τις προϋποθέσεις, χωρίς καμία εξαίρεση – Δεν υπάρχει «ναι», που θα ειπωθεί αυτόματα, για την εισδοχή της Τουρκίας στην ΕΕ, το οποίο θα συνδέεται με τις συζητήσεις, που βρίσκονται σε εξέλιξη για την προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ»

Αναφερόμενη, εξάλλου, στις διαπραγματεύσεις, που βρίσκονται σε εξέλιξη στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στις συζητήσεις με την Τουρκία, με στόχο την αναχαίτιση των προσφυγικών ροών, που διαπλέουν το Αιγαίο, η Γερμανίδα Καγκελάριος τόνισε, ότι «πολλά βήματα προόδου έχουν γίνει» ενόψει της κρίσιμης Συνόδου της 17ης- 18ης Μαρτίου. «Είμαι απόλυτα πεπεισμένη ότι έχουμε ανάγκη από μια ευρωπαϊκή λύση και πως αυτή η λύση χρειάζεται χρόνο. Ο αριθμός των προσφύγων, που φθάνουν στην Γερμανία, έχει σαφώς μειωθεί, εκείνος των προσφύγων, που φθάνουν στην Ελλάδα επίσης, όμως μία βιώσιμη λύση δεν έχει προς το παρόν επιτευχθεί» υπογράμμισε η Καγκελάριος Μέρκελ. Εξάλλου, η επικεφαλής της γερμανικής Κυβέρνησης επεσήμανε, ότι δεν σκοπεύει να υπογράψει «λευκή επιταγή» στην Τουρκία, την ώρα, που πολλά στελέχη του συντηρητικού γερμανικού Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος δεν κρύβουν την ανησυχία τους για το ενδεχόμενο να υπάρξουν υπερβολικά πολλές παραχωρήσεις, αναφορικά με το ενδεχόμενο ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ ή το θέμα της χορήγησης βίζας στους υπηκόους της. «Είναι πολύ σημαντικό να πούμε, ότι η Τουρκία πρέπει να εκπληρώσει όλες τις προϋποθέσεις, χωρίς καμία εξαίρεση» διαβεβαίωσε η Άνγκελα Μέρκελ. «Δεν υπάρχει «ναι», που θα ειπωθεί αυτόματα, για την εισδοχή της Τουρκίας στην ΕΕ, το οποίο θα συνδέεται με τις συζητήσεις, που βρίσκονται σε εξέλιξη για την προστασία των εξωτερικών συνόρων» της ΕΕ, υπογράμμισε η Γερμανίδα Καγκελάριος.