«Δεν πρέπει να έχουμε ουτοπίες, όπως να πιστεύουμε, ότι αυτά, που συμφωνήσαμε σήμερα, θα είναι αρκετά. Υπάρχουν ακόμη σημαντικά κενά»!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

«Η Τουρκία πρέπει να καταβάλει επιπλέον προσπάθειες για να κλείσει κάθε οδό παράνομης μετανάστευσης στην Ευρώπη», τόνισε η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, ανακοινώνοντας, ότι θα επιταχυνθεί η εκταμίευση των 3 δισεκατομμυρίων ευρώ, που θα λάβει η Τουρκία ως βοήθεια, κυρίως σε δομές, που σχετίζονται με την Υγεία
«Συμφωνήσαμε να καταπολεμήσουμε μαζί με την Τουρκία την δράση των παράνομων διακινητών» είπε η Καγκελάριος της Γερμανίας σε συνέντευξη Τύπου, που δόθηκε μετά την επίτευξη συμφωνίας στην Σύνοδο Κορυφής των 28 μελών της ΕΕ με την Τουρκία για το Προσφυγικό.OLYMPUS DIGITAL CAMERA
«Σήμερα στο Συμβούλιο είχαμε μια κοινή απόφαση ανάμεσα σε ΕΕ και Τουρκία για την αντιμετώπιση της πρωτοφανούς προσφυγικής κρίσης. Η Ευρώπη θα τα καταφέρει και αυτό είναι το πρώτο δείγμα προς αυτή την κατεύθυνση» είπε η Γερμανίδα καγκελάριος, εξηγώντας, ότι η συμφωνία θα βοηθήσει στο να βελτιωθεί η κατάσταση και να βελτιωθούν παράλληλα οι συνθήκες ζωής των ανθρώπων αυτών.

«Δεν πρέπει να έχουμε ουτοπίες, όπως να πιστεύουμε, ότι αυτά, που συμφωνήσαμε σήμερα, θα είναι αρκετά. Υπάρχουν ακόμη σημαντικά κενά»

«Δεν πρέπει να έχουμε ουτοπίες, όπως να πιστεύουμε, ότι αυτά, που συμφωνήσαμε σήμερα, θα είναι αρκετά. Υπάρχουν ακόμη σημαντικά κενά», παραδέχθηκε η Άνγκελα Μέρκελ, τονίζοντας, ότι «αυτό δεν σημαίνει τίποτα για το βάρος της σημερινής συμφωνίας.
Μάλιστα, η Καγκελάριος της Γερμανίας ευχαρίστησε τον Τούρκο Πρωθυπουργό, «που έκανε τα πάντα για να φθάσουμε σε αυτή την συμφωνία».
«Έχουμε κάνει ένα βήμα μπροστά. Θα ανοίξει το κεφάλαιο 17 και συμφωνήσαμε να καταπολεμήσουμε μαζί με την Τουρκία την δράση των παράνομων διακινητών. Πιστεύουμε, πως πραγματικά θα καταφέρουμε ακόμη ένα χτύπημα, θα μπορέσουμε να καταστρέψουμε το μοντέλο, επάνω στο οποίο βασίζεται η δράση των διακινητών», είπε η Καγκελάριος Μέρκελ.
«Συμφωνήσαμε, ότι οι μετανάστες, που επιχειρούν να περάσουν παράνομα από την Τουρκία στην Ελλάδα, θα αποστέλλονται πίσω στην Τουρκία. Θα τηρούνται σε αυτή την διαδικασία όλες οι συνθήκες του Διεθνούς Δικαίου, οι άνθρωποι αυτοί θα καταγράφονται», πρόσθεσε η Καγκελάριος της Γερμανίας, ανακοινώνοντας, πως η συμφωνία θα ισχύσει από τις 20 Μαρτίου του 2016, δηλαδή από την Κυριακή.

«Η Τουρκία πρέπει να καταβάλει επιπλέον προσπάθειες για να κλείσει κάθε οδό παράνομης μετανάστευσης στην Ευρώπη»

Για τους Σύριους, η Άνγκελα Μέρκελ εξήγησε, πως για όσους επιστρέφονται, προβλέπεται μετεγκατάσταση σε κράτη γειτονικά με την Συρία. Όμως, τόνισε, πως θα χρειαστούν περαιτέρω μέτρα για το σχέδιο μετεγκατάστασης, προσθέτοντας, ότι, αν το μοντέλο δεν λειτουργήσει, θα πρέπει να βρουν ένα άλλο.
«Η Τουρκία πρέπει να καταβάλει επιπλέον προσπάθειες για να κλείσει κάθε οδό παράνομης μετανάστευσης στην Ευρώπη», ανέφερε στην συνέχεια και υπογράμμισε: «Όσον αφορά στα 3 δισεκατομμύρια, που θα δοθούν στην Τουρκία για τους πρόσφυγες, θα επιταχυνθεί η εκταμίευσή τους και συμφωνήσαμε, ότι θα δοθούν κυρίως σε δομές, που σχετίζονται με την Υγεία».
«Για το Κεφάλαιο 17 έχει ήδη ανοίξει και θα ανοίξει επίσης το κεφάλαιο 33 και θα συζητηθεί και το άνοιγμα περαιτέρω κεφαλαίων» ανέφερε, τονίζοντας, ότι αυτό θα πρέπει να το εξετάσει η Επιτροπή.