Το πάνελ των ομιλητών. Από αριστερά: Ξανθίππη Κοντογιάννη, Διαχειρίστρια Έργων CulturePolis, Κατερίνα Μαλακατέ, Συντονίστρια Λέσχης Ανάγνωσης BookTalks, Συγγραφέας, Πέρσα Κουμούτση, Συγγραφέας – Μεταφράστρια, Συντονίστρια Κέντρου Ελληνικής & Αραβικής Λογοτεχνίας & Πολιτισμού, Νόπη Χατζηγεωργίου, Συντονίστρια της συζήτησης, Υπεύθυνη Διεθνών Εκθέσεων Βιβλίου ΕΙΠ. Στην οθόνη διακρίνονται η Ρένα Σαμαρά Μάινα, Φιλόλογος, Συντονίστρια της Λέσχης Φιλαναγνωσίας Κομοτηνής και ο Βασίλειος Λαοπόδης, Πρόεδρος της CulturePolis.

Με τη συμμετοχή εκπροσώπων από 16 Λέσχες Ανάγνωσης πραγματοποιήθηκε η πρώτη ανοικτή συζήτηση με θέμα: «Λέσχες Ανάγνωσης, Φιλαναγνωσία και Διαπολιτισμικός Διάλογος» την  Παρασκευή 17 Ιουνίου 2022, στη βεράντα του ΕΙΠ.

Συγκεκριμένα συμμετείχαν περισσότεροι από 60 συντονιστές και μέλη από τις εξής Λέσχες Ανάγνωσης:  

Αμαρουσίου, Βριλησσίων, Ηλιούπολης, Κομοτηνής, Πεύκης, Πύρνας, Ψυχικού, Βιβλιοταξιδευτές, Πατάρι, Κέδρου, BookClub44, BookTalks, Booktravellers, Degas, Librofilo, Εταιρείας Συγγραφέων, Μουσείου Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης. 

Χαιρετισμός από τον Πρόεδρο του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, Νίκο Α. Κούκη.

Το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, στο πλαίσιο της συμμετοχής του στο πρόγραμμα Erasmus Plus, αναλαμβάνοντας ενεργό ρόλο στον συντονισμό και την ανάπτυξη των Λεσχών Ανάγνωσης διοργάνωσε, σε συνεργασία με την CulturePolis, μια ενδιαφέρουσα και ουσιαστική συζήτηση για τη μορφή και το ρόλο των λεσχών ανάγνωσης στη νέα μετά την πανδημία εποχή, για τη φιλαναγνωσία και το διαπολιτισμικό διάλογο, η οποία αναμεταδόθηκε και διαδικτυακά για τους ενδιαφερόμενους που δεν μπόρεσαν να παραβρεθούν, κυρίως από Λέσχες Ανάγνωσης εκτός Αθηνών.

«Σήμερα έγινε το πρώτο βήμα ενεργοποίησης του δικτύου Λεσχών Ανάγνωσης. Το εξαιρετικό κλίμα το οποίο επικράτησε στη συνάντησή μας διαμορφώνει περιβάλλον αισιοδοξίας», δήλωσε ο Πρόεδρος του ΕΙΠ Νίκος Α. Κούκης στον εναρκτήριο χαιρετισμό του ενώ επεσήμανε ότι στόχος του ΕΙΠ είναι να καταγράψει όλες τις Λέσχες Ανάγνωσης που λειτουργούν στην Ελληνική περιφέρεια δημιουργώντας μια ψηφιακή πλατφόρμα επικοινωνίας, δικτύωσης και δημιουργικής συνεργασίας.

Χαιρετισμό απεύθυνε (διαδικτυακά) και ο πρόεδρος της CulturePolis Βασίλειος Λαοπόδης, τονίζοντας τη δυναμική που προκύπτει μέσα από τέτοιες πρωτοβουλίες με την υποστήριξη των Ευρωπαϊκών προγραμμάτων στα οποία συμμετέχει η CulturePolis.

Φωτογραφικό στιγμιότυπο από την εκδήλωση.

Στη συνέχεια, η Ξανθίππη Κοντογιάννη, Υπεύθυνη διαχείρισης έργων CulturePolis παρουσίασε συνοπτικά τα εκπαιδευτικά εργαλεία που σχεδιάζονται και αναπτύσσονται στο πλαίσιο του  ευρωπαϊκού προγράμματος READ – IN – CLUB με σκοπό να ενδυναμώσουν τον ρόλο των συντονιστών λεσχών ανάγνωσης στην προώθηση της δημιουργικής και καινοτόμας σκέψης των μελών τους.

Η Πέρσα Κουμούτση, συγγραφέας,  μεταφράστρια και συντονίστρια Κέντρου Ελληνικής & Αραβικής Λογοτεχνίας & Πολιτισμού (Κ.Ελ.Α.Λ.Π.) μοιράστηκε με το κοινό την πλούσια εμπειρία της στα θέματα διαπολιτισμικού διαλόγου και συμπερίληψης μέσα από τη λειτουργία του ΚΕΛΑΛΠ (Κέντρο Ελληνικής & Αραβικής Λογοτεχνίας & Πολιτισμού) το οποίο διευθύνει αλλά και ως προσκεκλημένη ομιλήτρια σε Λέσχες Ανάγνωσης, τόσο ως συγγραφέας όσο και ως μεταφράστρια αραβικής λογοτεχνίας.

Σε διαδικτυακή σύνδεση, η  Ρένα Σαμαρά Μάινα, φιλόλογος και συντονίστρια της Λέσχης Φιλαναγνωσίας Κομοτηνής μίλησε για τις ιδιαιτερότητες της σύνθεσης μιας ομάδας –κοινότητας στο πολιπολιτισμικό περιβάλλον της Κομοτηνής και για τη Λέσχη Ανάγνωσης  ως κινητήριο μοχλό της κοινωνικοποίησης και  του διαπολιτισμικού διαλόγου.

Η Κατερίνα Μαλακατέ, συγγραφέας και συντονίστρια της Λέσχης Ανάγνωσης BookTalks παρουσίασε τις δυσκολίες και τις προκλήσεις που αντιμετώπισαν κατά την περίοδο της καραντίνας και τη δημιουργία νέων τρόπων λειτουργίας της Λέσχης Ανάγνωσης μέσα από ψηφιακά μέσα.

Τη συζήτηση συντόνισε η Νόπη Χατζηγεωργίου, υπεύθυνη διεθνών εκθέσεων βιβλίου ΕΙΠ, κάνοντας μια ενδιαφέρουσα αναδρομή στην ιστορία των Λεσχών Ανάγνωσης στην Ελλάδα, που «επισήμως» ξεκίνησε με την πρωτοβουλία του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) το 2006 με μια μεγάλη πανελλήνια καμπάνια μέσα από την οποία προέκυψε ένα ισχυρό και δραστήριο δίκτυο 384 Λεσχών Ανάγνωσης.  Σήμερα, κανείς δεν γνωρίζει ποιος είναι ο αριθμός των Λεσχών Ανάγνωσης στην Ελλάδα, για το λόγο αυτό το ΕΙΠ θέτει ως βασικό στόχο της δράσης που αναπτύσσει την πλήρη καταγραφή και δικτύωση μέσα από την πλατφόρμα που ετοιμάζει τόσο σε Ελληνικό όσο και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.

Στο πλαίσιο της συζήτησης που ακολούθησε, έγινε μια παρουσίαση της πολύ ιδιαίτερης Λέσχης Ανάγνωσης της Εταιρείας Συγγραφέων από την συγγραφέα Κλαίτη Σωτηριάδου, ενώ παρών στην εκδήλωση ήταν και ο Πρόεδρος της ΕΣ Ιωσήφ Βεντούρας. Οι συναντήσεις στο σπίτι της Διδώς Σωτηρίου, όπου στεγάζεται η ΕΣ, και οι συμμετέχοντες έχουν την ευκαιρία να συναντούν κάθε φορά συγγραφείς και να συνομιλούν μαζί τους.

Ο λόγος δόθηκε και στον Μιχάλη Καλαμαρά, σύμβουλο ψηφιακών εκδόσεων και  ιδρυτή eAnagnostis.gr, ο οποίος μίλησε για την επιδραστική δύναμη των σύγχρονων μέσων κοινωνικής δικτύωσης (instagram, tik tok κ.ά.) στις νεώτερες γενιές και το φαινόμενο επιτυχημένων δημόσιων ψηφιακών συζητήσεων και παρουσιάσεων  βιβλίων μέσα από αυτά. Μίλησε επίσης για ανάλογες διαδικτυακές συζητήσεις για τις Λέσχες Ανάγνωσης που έγιναν κατά την περίοδο της καραντίνας από την ομάδα «Πρωτοβουλία για ένα Δίκτυο Βιβλιοθηκών».

Η εκδήλωση έκλεισε με κρασί και συζητήσεις μεταξύ των συμμετεχόντων οι οποίοι ανανέωσαν το ραντεβού τους για το Φθινόπωρο.

 

Το Ελληνικό ίδρυμα Πολιτισμού δημιουργεί τις προϋποθέσεις και υποστηρίζει ενεργά το συντονισμό κεντρικών δράσεων και την δικτύωση των Λεσχών Ανάγνωσης σε όλη την Ελλάδα. Σύντομα επίσης προγραμματίζεται να ανακοινωθεί και η διοργάνωση του πρώτου Συνεδρίου Λεσχών Ανάγνωσης με την πρωτοβουλία και υποστήριξή του.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ