-“Η κρίση χρέους στην Ελλάδα έγινε κοινωνική κρίση. Η ελληνική Κυβέρνηση πρέπει να δημιουργήσει φιλικό επενδυτικό περιβάλλον, για να μην φεύγουν οι επενδυτές”.
-“Την ώρα, που υπήρχαν αμυδρά στον ορίζοντα προϋποθέσεις για μια αργή ανάκαμψη της οικονομίας της, η Ελλάδα έχει αναλάβει εξ ονόματος της Ευρώπης το έργο αρωγής των προσφύγων.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου, ιδιαίτερα προβληματισμένοι και ανήσυχοι εμφανίσθηκαν οι έξι Γερμανοί βουλευτές, που, ως μέλη αντιπροσωπείας του γερμανικού ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου, επισκέφθηκαν την Ελλάδα! Επικεφαλής της αντιπροσωπείας ήταν η Κέρστιν Γκρίζε από το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (SPD), ενώ συμμετείχαν επίσης ο Άλμπερτ Στέγκεμαν και η Κρίστελ Φόσμπεκ-Κάϊζερ από το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα (CDU), η Βαλτράουντ Βολφ από το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (SPD), η Ασίζε Τανκ από το κόμμα “Η Αριστερά” (Die Linke) και ο Βόλφγκανγκ Στρένγκεμαν-Κουν από το κόμμα των “Πρασίνων”. Ο προβληματισμός των Γερμανών βουλευτών προήλθε από όλα όσα άκουσαν και είδαν στην χώρα μας και μετά τις επαφές που είχαν με ανέργους, άστεγους και μετανάστες, από τους οποίους πληροφορήθηκαν την πραγματική κατάσταση, που επικρατεί σήμερα στην ελληνική κοινωνία.
“Η κρίση χρέους έγινε κοινωνική κρίση. Η Κυβέρνηση πρέπει να δημιουργήσει φιλικό επενδυτικό περιβάλλον” ήταν το γενικό τους συμπέρασμα, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα αυτά.GERMANIKOS TIPOS
Η πρόσφατη επίσκεψη της αντιπροσωπείας βουλευτών της γερμανικής Βουλής στην Ελλάδα διήρκεσε τέσσερις ημέρες, από τις 10 μέχρι τις 13 Οκτωβρίου, και το πρόγραμμα των συναντήσεών τους ήταν πολύ φορτωμένο.
Στα πλαίσια της επίσκεψής τους στην Αθήνα, οι Γερμανοί βουλευτές συνάντησαν τον Υπουργό Εργασίας, Γιώργο Κατρούγκαλο, τους Διοικητές του ΟΑΕΔ, Μαρία Καραμεσίνη και του ΙΚΑ, Διονύση Καλαματιανό, τον Πρόεδρο του Ινστιτούτου Έρευνας του ΣΕΒ, Χάρη Κυριαζή και τον Πρόεδρο της ΓΣΕΕ, Χάρη Παναγόπουλο, ενώ είχαν επαφές και με εκπροσώπους άλλων φορέων του συνδικαλισμού, ΜΚΟ και εργαζομένων σε προγράμματα για τους πρόσφυγες.

“Την ώρα, που υπήρχαν αμυδρά στον ορίζοντα προϋποθέσεις για μια αργή ανάκαμψη της οικονομίας της, η Ελλάδα έχει αναλάβει εξ ονόματος της Ευρώπης το έργο αρωγής των προσφύγων. Νοιώθω μεγάλο σεβασμό γι’ αυτό έναντι της Ελλάδας”!

«Το βασικό θέμα ήταν η κοινωνική κατάσταση και η αγορά εργασίας στην Ελλάδα», τόνισε σε δηλώσεις της στην “Deutsche Welle” η κυρία Κέρστιν Γκρίζε. «Για μας αυτό το ταξίδι είχε και μια συμβολική σημασία. Θέλαμε να δείξουμε την αλληλεγγύη μας στην Ελλάδα, γιατί ξέρουμε, ότι οι συνθήκες είναι κακές. Έγιναν πολλές περικοπές στον κοινωνικό τομέα. Η εντύπωσή μας είναι, ότι η κρίση χρέους μετατράπηκε σε κοινωνική κρίση. Πολλοί όροι και πολλές μεταρρυθμίσεις, που επέβαλε η Τρόϊκα, έσυραν την Ελλάδα σε μια δύσκολη κοινωνική κατάσταση, έτσι ώστε το βασικό θέμα είναι τώρα, τι πρέπει να γίνει για να δημιουργηθούν θέσεις εργασίες, να δοθεί ώθηση στις επενδύσεις και την ανάπτυξη».
Μια καλή ιδέα θα ήταν οι επενδύσεις στην Παιδεία, όπως και η ενίσχυση της απασχόλησης στον δημόσιο τομέα να μην λαμβάνονται υπόψη στον υπολογισμό του χρέους, «ειδάλλως δεν πρόκειται να βγει η χώρα από τα προβλήματά της». Επιβαρυντικό για την όλη κατάσταση είναι, το ότι την ώρα, που υπήρχαν αμυδρά στον ορίζοντα προϋποθέσεις για μια αργή ανάκαμψη της οικονομίας, η Ελλάδα έχει αναλάβει εξ ονόματος της Ευρώπης το έργο αρωγής των προσφύγων. «Νοιώθω μεγάλο σεβασμό γι’ αυτό έναντι της Ελλάδας», υπογράμμισε η κυρία Γκρίζε και πρόσθεσε:
«Συναντήσαμε πολλούς ενεργούς πολίτες και νοιώθουμε μεγάλο σεβασμό για τις μεταρρυθμίσεις, που υλοποιήθηκαν», τόνισε η ίδια. «Αν υποτεθεί, ότι στην Γερμανία έπρεπε μέσα σε λιγότερο από έναν χρόνο να γίνει ένα συνταξιοδοτικό Ταμείο για όλους, μισθωτούς και ελευθέρους επαγγελματίες, αυτό θα ήταν αδύνατο. Αλλά τώρα έχει έρθει η ώρα της βιώσιμης ανάπτυξης».

“Η ελληνική Κυβέρνηση θα πρέπει να δημιουργήσει ένα θετικό επενδυτικό περιβάλλον, χωρίς γραφειοκρατικά εμπόδια για να μην προτιμούν οι επενδυτές μόνον τις γειτονικές χώρες”

Και η επικεφαλής της γερμανικής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας συνέχισε ως εξής: «Υπάρχει ένα καλό παράδειγμα ανάμεσα στην ελληνική και την γερμανική Κυβέρνηση. Είναι το δυαδικό σύστημα εκπαίδευσης στον τομέα του τουρισμού. Θα θέλαμε, βέβαια, τέτοια μοντέλα να εφαρμοστούν και σε άλλους οικονομικούς κλάδους. Η Ελλάδα διαθέτει δυναμικό στον τουρισμό, στην γεωργία, στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Και αν μεταφερθούν και εκεί θετικά παραδείγματα, θα είναι ένα καλό βήμα».
Η Γερμανίδα βουλευτής υποστήριξε, επίσης, ότι η ελληνική Κυβέρνηση θα πρέπει να δημιουργήσει ένα θετικό επενδυτικό περιβάλλον, χωρίς γραφειοκρατικά εμπόδια. «Ακούμε, ότι τώρα οι επενδυτές προτιμούν γειτονικές χώρες», σημείωσε η κυρία Γκρίζε, επισημαίνοντας τις δυσκολίες επιβίωσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, λόγω των υψηλών φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, κάτι που ευνοεί, όπως είπε η ίδια, την “μαύρη” εργασία.
Σύμφωνα με όσα αναφέρουν γερμανικά δημοσιεύματα, τώρα, μετά την επίσκεψη αυτή, γίνονται σκέψεις και προτάσεις, για το πως θα μπορούσε να φανεί χρήσιμη η γνώση, που απέκτησαν οι έξι Γερμανοί ομοσπονδιακοί βουλευτές στην Ελλάδα της κρίσης. Ήδη, μάλιστα, μελετάται η σύσταση ενός γερμανοελληνικού workshop, όπου θα μπορούσαν να συζητηθούν όλα τα θέματα, που αφορούν στην αγορά εργασίας σε συνεργασία με τα πολιτικά ιδρύματα. Παντως, σε κάθε περίπτωση, η γερμανική κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία θα επιμείνει στο να συνεχιστεί ο διάλογος, που ξεκίνησε με την επίσκεψη αυτή.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ