-Περιλαμβάνει περισσότερα από 265 εκλεκτά αντικείμενα, δείγματα του εκπληκτικού πλούτου, της εξαιρετικής δεξιοτεχνίας και των τεχνικών επιτευγμάτων της ελληνιστικής και της ρωμαϊκής περιόδου.
Διεθνής έκθεση, που έχει σαν επίκεντρο την αρχαία πόλη της Περγάμου, άνοιξε στο Μητροπολιτικό Μουσείο (“Μet”) της Νέας Υόρκης, με τίτλο «Pergamon and the Hellenistic Kingdoms of the Ancient World». Η μεγάλη αυτή διεθνής έκθεση, που περιλαμβάνει περισσότερα από 265 εκλεκτά αντικείμενα, τα οποία δημιουργήθηκαν υπό την προστασία των ηγεμόνων των ελληνιστικών βασιλείων, με έμφαση στην αρχαία πόλη της Περγάμου, εστιάζει στον εκπληκτικό πλούτο, την εξαιρετική δεξιοτεχνία και τα τεχνικά επιτεύγματα της ελληνιστικής περιόδου (323-30 π. Χ.) – τους τρεις αιώνες, από τον Μ. Αλέξανδρο έως την Κλεοπάτρα της Αιγύπτου.
Τα εκθέματα περιλαμβάνουν γλυπτά από μάρμαρο, ορείχαλκο και πηλό, χρυσά κοσμήματα, γυάλινα αγγεία, έγγλυφους ημιπολύτιμους λίθους, καθώς και πολύτιμα μέταλλα και νομίσματα, που αποκαλύπτουν την διαχρονική κληρονομιά των ελληνιστικών καλλιτεχνών και την βαθιά επιρροή τους στην ρωμαϊκή τέχνη.

Στην έκθεση εκπροσωπούνται το “Μουσείο της Περγάμου” στο Βερολίνο αλλά και πολυάριθμα εξέχοντα μουσεία στην Ελλάδα, στην Δημοκρατία της Ιταλίας, σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, το Μαρόκο, την Τυνησία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, μέσω αντικειμένων, που δεν έχουν ποτέ πριν απομακρυνθεί από τις μουσειακές συλλογές τους

Η αρχαία πόλη της Περγάμου (γνωστή σήμερα στην Τουρκία ως Bergama) ήταν η πρωτεύουσα του βασιλείου των Ατταλιδών, που εκτεινόταν σε μεγάλο τμήμα της Μικράς Ασίας.
Η έκθεση πραγματοποιείται με την στήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και του Ιδρύματος “Betsy and Edward Cohen /Areté Foundation”.
Πρόκειται για μια ιστορική συνεργασία μεταξύ του “Met” της Ν.Υόρκης και του Μουσείου της Περγάμου στο Βερολίνο, του οποίου τα περίφημα γλυπτά αποτελούν περίπου το ένα τρίτο του συνόλου των εκθεμάτων του. Στην έκθεση αυτή εκπροσωπούνται, επίσης, πολυάριθμα εξέχοντα μουσεία στην Ελλάδα, στην Δημοκρατία της Ιταλίας, σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, το Μαρόκο, την Τυνησία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, μέσω αντικειμένων, που δεν έχουν ποτέ πριν απομακρυνθεί από τις μουσειακές συλλογές τους.

Η έκθεση παρουσιάζει εξαιρετικά αντίγραφα των γλυπτών πορτραίτων του Μ. Αλεξάνδρου, που είναι έργα του Λύσιππου και μια σειρά από μνημειακά γλυπτά πορτραίτα μεγάλων ελληνιστικών ηγεμόνων από την “βίλα των παπύρων” (Villa dei Papiri) στην Αρχαία Ηράκλεια

Η έκθεση αρχίζει με τον Μ. Αλέξανδρο, ο αυλικός γλύπτης του οποίου ήταν ο Λύσιππος, ένας από τους πιο καινοτόμους και σημαίνοντες καλλιτέχνες της εποχής του. Μόνον αυτός είχε το δικαίωμα να δημιουργεί επίσημα γλυπτά πορτραίτα του βασιλιά. Παρ’ όλο που δεν έχει διασωθεί κανένα έργο του Λύσιππου, η έκθεση παρουσιάζει εξαιρετικά αντίγραφα, που παράχθηκαν αργότερα, παράλληλα με ελληνιστικά έργα τέχνης που επηρεάστηκαν από το πρωτοποριακό του στυλ.
Μια σειρά από μνημειακά γλυπτά πορτραίτα μεγάλων ελληνιστικών ηγεμόνων από την βίλα των παπύρων (Villa dei Papiri) στην Αρχαία Ηράκλεια (Herculaneum), τα οποία ποτέ πριν δεν παρουσιάστηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες, αποτελούν τη μεγαλύτερη ομάδα ελληνιστικών βασιλικών πορτραίτων από ένα ενιαίο αρχαιολογικό σύνολο. Επιπλέον, έργα που βρέθηκαν σε πρόσφατες ανασκαφές στην Μακεδονία μαρτυρούν τον πολυτελή τρόπο ζωής της περιόδου και επεξηγούν τα ταφικά έθιμα των ελληνιστικών βασιλέων.

Ένα ορόσημο της έκθεσης είναι τα αρχιτεκτονικά γλυπτά από τον Βωμό της Περγάμου, που επηρέασαν σε μεγάλο βαθμό την μετέπειτα ευρωπαϊκή τέχνη

Με την εκτενώς ανασκαμμένη άνω και κάτω ακρόπολή της, το Ασκληπιείο (ιαματικό ιερό) και τους τάφους έξω από τα τείχη της πόλης, η Πέργαμος είναι ένα από τα καλύτερα διατηρημένα παραδείγματα βασιλικής πρωτεύουσας της ελληνιστικής περιόδου. Το ιερό της Αθηνάς, της θεάς της σοφίας, στην Πέργαμο, αντιπροσωπεύεται από ένα ελληνιστικό μαρμάρινο άγαλμα της Αθηνάς-Παρθένου, ύψους 4 μέτρων, πρόσφατα ανακαινισμένου για αυτή την έκθεση. Η σημασία του επικού ποιητή Ομήρου στους ελληνιστικούς χρόνους τονίζεται μέσω του αλληγορικού αναγλύφου, γνωστού ως «Αποθέωση του Ομήρου», πιθανότατα αφιέρωμα του νικητή ενός διαγωνισμού ποίησης.
Ένα ορόσημο της έκθεσης είναι τα αρχιτεκτονικά γλυπτά από τον Βωμό της Περγάμου, του οποίου το δραματικό ύφος αποτελούσε μια ριζική απομάκρυνση από τα προηγούμενα στυλ και επηρέασε σε μεγάλο βαθμό την μετέπειτα ευρωπαϊκή τέχνη. Ακρωτήρια από την οροφή του Βωμού, μια επιλογή από τις πλάκες της ζωφόρου του Τηλέφου και διάφορα αρχιτεκτονικά μέλη καθώς και θραύσματα αναγλύφων από την μνημειώδη ζωφόρο της Γιγαντομαχίας, αποπνέουν δέος για αυτό το μοναδικό μνημείο.

Στα εκθέματα περιλαμβάνονται εξαίσια αρχαία υαλικά, χρυσά και ασημένια σκεύη για συμπόσια και θρησκευτικές τελετουργίες, νομίσματα με βασιλικά πορτραίτα, έγγλυφοι ημιπολύτιμοι λίθοι και κοσμήματα από όλα τα μέρη του ελληνιστικού κόσμου

Άφθονα πολυτελή αντικείμενα σε διάφορα υλικά παρήχθησαν από τεχνίτες για βασιλείς και άλλους επίλεκτους πολίτες. Πορτραίτα της βασιλικής οικογένειας των Ατταλιδών προσωποποιούν τους ανθρώπους, που διοργάνωναν καλαίσθητα συμπόσια με εξεζητημένη ψυχαγωγία στα βασιλικά παλάτια.
Η πρακτική της μικρογλυπτικής σε ημιπολύτιμους λίθους (Cameo), που εφευρέθηκε κατά την ελληνιστική περίοδο, αντιπροσωπεύεται από ένα από τα μεγαλύτερα και πιο εντυπωσιακά παραδείγματα: τη «Vienna Cameo», που απεικονίζει έναν βασιλιά και μια βασίλισσα από την Πτολεμαϊκή Αίγυπτο, με πλουσιοπάροχη ένδυση και θεϊκό συμβολισμό.
Εξαίσια αρχαία υαλικά, χρυσά και ασημένια σκεύη για συμπόσια και θρησκευτικές τελετουργίες, νομίσματα με βασιλικά πορτραίτα, έγγλυφοι ημιπολύτιμοι λίθοι και κοσμήματα από όλα τα μέρη του ελληνιστικού κόσμου, αποκαλύπτουν το υψηλό τεχνικό επίπεδο των καλλιτεχνών της ελληνιστικής περιόδου στην υπηρεσία των βασιλέων.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το εξαιρετικό γλυπτό του Juba ΙΙ, ο οποίος προσκομίστηκε στην Ρώμη, ως μέρος του θριάμβου του Καίσαρα για την κατάκτηση της Νουμιδίας

Μια μικρή επιλογή πραγματικών επιπλώσεων θυμίζει την πλούσια διακόσμηση των ανακτόρων, που περιελάμβανε ψηφιδωτά δάπεδα, τοιχογραφίες, διακοσμητικά γλυπτά, και έπιπλα από ξύλο, μάρμαρο, και ορείχαλκο.
Η κυκλοφορία των έργων τέχνης στην ύστερη ελληνιστική εποχή απεικονίζεται με υλικό που βρέθηκε σε ναυάγια, όπως σημαντικά ευρήματα από το ναυάγιο των Αντικυθήρων που στεγάζονται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο των Αθηνών, καθώς και ευρήματα από το ναυάγιο της Mahdia στα ανοικτά των ακτών της Τυνησίας. Ο υπέροχος κρατήρας «Borghese», ένα είδος λίθινου αγγείου μνημειακής κλίμακας αποτελεί εξαιρετικό παράδειγμα της νέας διακοσμητικής τέχνης, που δημιουργήθηκε από Έλληνες γλύπτες για πολυτελείς ρωμαϊκές επαύλεις.
Επίσης, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το εξαιρετικό γλυπτό του Juba ΙΙ, ο οποίος προσκομίστηκε στην Ρώμη, ως μέρος του θριάμβου του Καίσαρα για την κατάκτηση της Νουμιδίας, όπου και έλαβε την μόρφωσή του και ο οποίος αργότερα ανέλαβε το θρόνο της Μαυριτανίας από τον Αύγουστο ως εντολοδόχος βασιλιάς.

220px-Modell_Pergamonmuseum

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ