-Η κατάργηση των προνομίων τους αναμένεται να προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων και σοβαρές δυσκολίες στην εφαρμογή της Συμφωνίας με τους Θεσμούς.

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Μάχη με τον χρόνο και με συγκεκριμένους κλάδους επαγγελματιών, που θίγονται άμεσα από το τρίτο Μνημόνιο, πρέπει να δώσει η ελληνική Κυβέρνηση για να εφαρμόσει το συντομότερο δυνατόν, όσα περιλαμβάνει η Συμφωνία με τους Θεσμούς, που υπεγραψε το καλοκαίρι, προκειμένου να εκταμιευθεί η νέα υποδόση των 3 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Μεταξύ των επαγγελματικών κλάδων, που επηρεάζονται περισσότερο από το νέο πακέτο μεταρρυθμίσεων, που προωθείται με βάση κυρίως τις συστάσεις του ΟΟΣΑ, είναι οι κλάδοι των φαρμακοποιών, των εμπόρων, των κτηνοτρόφων, των μηχανικών, των συμβολαιογράφων, των αναλογιστών, των δικαστικών επιμελητών αλλά και των φορτηγατζήδων. Κάποια από τα επαγγέλματα αυτά είναι ακόμη «κλειστά» και πρέπει να «ανοίξουν», με συνέπεια να καταργηθούν συγκεκριμένα προνόμια, που είχαν.

Το μεγαλύτερο “αγκάθι” για την Κυβέρνηση αναμένεται να είναι οι φαρμακοποιοί

Η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ (Νο1), την οποία έχει δεσμευθεί να εφαρμόσει η Κυβέρνηση, προβλέπει την απελευθέρωση των προσφορών και των εκπτώσεων, μέτρο, που ακουμπάει τους εμπόρους και δη τους μικρομεσαίους. Την ίδια ώρα η περαιτέρω επιμήκυνση της διάρκειας ζωής του «φρέσκου» γάλακτος, αναμένεται να αλλάξει άρδην τις ισορροπίες, τόσο στον κτηνοτροφικό κλάδο, όσο και στην γαλακτοβιομηχανία.
Αναφορικά με την λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές, το θέμα αυτό έχει «παγώσει» μέχρι νεωτέρας, τουλάχιστον μέχρι την έκδοση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Πάντως το μεγαλύτερο “αγκάθι” για την Κυβέρνηση αναμένεται να είναι οι φαρμακοποιοί, οι οποίοι, μπορεί να «έσωσαν» τα Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα –που εξαιρέθηκαν από την υλοποίηση των εκκρεμών συστάσεων της 1ης εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ, δηλαδή δεν θα πωλούνται από τα σούπερ μάρκετ-, αλλά δεν μπορούν να κρατήσουν τα προνόμια του «κλειστού» τους επαγγέλματος, που πρόκειται να «ανοίξει».

«Καταργείται η υποχρέωση κατοχής πτυχίου φαρμακοποιού και άδειας άσκησης επαγγέλματος, καθώς και οποιουδήποτε άλλου περιορισμού, πλην του σχετικού με τα πληθυσμιακά όρια, ως προϋποθέσεις για την ίδρυση και λειτουργία φαρμακείων»

Με βάση τον σχεδιασμό έως τον Δεκέμβριο του 2015, οι ελληνικές Αρχές έχουν δεσμευθεί να θεσπίσουν νομοθεσία για να εφαρμόσουν την σύσταση του ΟΟΣΑ, που περιλαμβάνεται στην εργαλειοθήκη για τον ανταγωνισμό, όσον αφορά τα φαρμακευτικά προϊόντα, με ισχύ από τον Ιούνιο του 2016.
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην Έκθεση Συνεπειών του νόμου, που ψηφίστηκε το καλοκαίρι, «με την προτεινόμενη ρύθμιση καταργείται η υποχρέωση κατοχής πτυχίου φαρμακοποιού και άδειας άσκησης επαγγέλματος, καθώς και οποιουδήποτε άλλου περιορισμού, πλην του σχετικού με τα πληθυσμιακά όρια, ως προϋποθέσεις για την ίδρυση και λειτουργία φαρμακείων, με σκοπό την ένταση του ανταγωνισμού και την αύξηση της διάθεσης των φαρμάκων, γεγονός, που αναμένεται να οδηγήσει σε σημαντική μείωση των τιμών των προϊόντων».

farmaka

Βέβαια, ένα εξίσου σημαντικό πρόβλημα, που αντιμετωπίζουν αυτή την στιγμή οι φαρμακοποιοί, πέρα από το πότε θα εφαρμοσθούν οι συστάσεις του ΟΟΣΑ, είναι οι καθυστερήσεις στις καταβολές χρημάτων προς τα φαρμακεία από τον ΕΟΠΥΥ, που ξεπερνούν πλέον τους 4 μήνες.
Εν τω μεταξύ, έως τον Ιούνιο του 2016, οι Αρχές θα θεσπίσουν ένα γενικό σχέδιο για τις μεταφορές και την εφοδιαστική στην Ελλάδα, που θα καλύπτει όλους τους τρόπους μεταφοράς (οδικούς, σιδηροδρομικούς, θαλάσσιους, εναέριους και συνδυαστικούς). Επίσης προβλέπεται περαιτέρω απελευθέρωση των φορτηγών.
Συγκεκριμένα παύει να ισχύει ο έλεγχος της απόδειξης της πραγματοποίησης ακαθάριστων εσόδων, ως προϋπόθεση για την χορήγηση άδειών κυκλοφορίας φορτηγών αυτοκινήτων ιδιωτικής χρήσης ή για την μεταβολή των όρων κυκλοφορίας τους.