– “Με το επιγραφικό υλικό, που βρέθηκε και την χρονολόγησή του, αποδεικνύεται, ότι το μνημείο, που έχει στοιχεία διονυσιακής λατρείας και όπου συνυπάρχουν οι θεοί Απόλλωνας και Διόνυσος, είναι Ηρώο του Ηφαιστίωνα και ότι 100% είναι του τελευταίου τετάρτου του 4ου π.Χ. αιώνα”.

Eπιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Στον τύμβο του λόφου Καστά της Αμφίπολης με τα μοναδικά αρχαιολογικά ευρήματα, υπάρχουν ακόμα δύο θάλαμοι, προς εξερεύνηση, που θα επιλύσουν πολλές απορίες μας. Αυτό υποστηρίζει ο Ιταλός αρχαιολόγος Antonio Corso (Αντόνιο Κόρσο), που σε συνέντευξή του καταγγέλει δημοσίως, ότι κάποιοι δεν θέλουν την συνέχιση της συγκεκριμένης ανασκαφής, λόγω πολιτικών ιδεοληψιών. Ο ίδιος υποστηρίζει, ότι η ΕΕ “εμποδίζει” τις περαιτέρω αρχαιολογικές έρευνες για να μην καταστραφεί το μύθευμά της, ότι όλα ξεκινούν από τον ρωμαϊκό πολιτισμό!
Η καταγγελία του Ιταλού αρχαιολόγου είναι πράγματι σοκαριστική, καθώς έρχεται να επιβεβαιώσει την άποψη, ότι οι Ευρωπαίοι δεν θέλουν να “ανυψώνεται” η ελληνική Ιστορία. Μάλιστα, όπως εκτιμούν σε άρθρα τους ειδικοί ιστορικοί και αναλυτές, αυτό εξηγεί και την υποτίμιση του μετέπειτα μεσαιωνικού Ελληνισμού του Βυζαντίου, που, αν και αποτελούσε την μόνη αχτίδα φωτός στις εποχές της βάρβαρης Ευρώπης, ολοκληρώνοντας έναν ιστορικό κύκλο χιλίων ετών, στην Δύση αποφεύχθηκε επιμελώς να τονιστεί ο σημαντικός ρόλος του στον πανανθρώπινο πολιτισμό. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο, ότι δεν υπήρξε μέχρι σήμερα ούτε μία διεθνής κινηματογραφική παραγωγή με θέμα την μεσαιωνική ελληνική χιλιόχρονη Αυτοκρατορία.

“Επιδιώκεται ο αφελληνισμός του ελληνικού Έθνους και της Ευρώπης, καθώς και η μετέπειτα εξαφάνιση του ελληνικού πολιτιστικού παράγοντα από τον ρου της Ιστορίας”

Οι ίδιοι αναλυτές υπογραμμίζουν, οτι ελάχιστες είναι και οι αναφορές στην Δύση για την μεταλαμπάδευση του Φωτός από τους Έλληνες λόγιους μετά την Αλωση της Πόλης, που χάρη σε αυτούς δημιουργήθηκε η Αναγέννηση και η Ευρώπη ξέφυγε από την ημιβάρβαρη κατάσταση, στην οποία είχε περιέλθε με την πτώση της Δυτική Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.
Σύμφωνα με αναλυτές και πολλούς ιστορικούς, τώρα φαίνεται, πως το ευρωπαϊκό ψυχολογικό σύμπλεγμα φθάνει μέχρι και στον αρχαίο κλασσικό πολιτισμό, ο οποίος δημιούργησε τον Ορθό Λόγο, που αργότερα έδωσε το ερμηνευτικό όχημα στις Αλήθειες της Ορθοδοξίας. Οι ίδιοι αποδίδουν, μάλιστα, σε αυτό το σύμπλεγμα και την φιλοτουρκική πολιτική της Γερμανίας και των Ευρωπαίων καθώς και το γεγονός, ότι θέλουν να μας αφανίσουν οικονομικά, ώστε να διαρραγεί εντελώς ο εθνικός και ο κοινωνικός μας ιστός.AMFIPOLI
Πολλοί είναι οι πνευματικοί άνθρωποι διεθνούς κύρους και ακτινοβολίας, που διαπιστώνουν, ότι επιδιώκεται ο αφελληνισμός του ελληνικού Έθνους και της Ευρώπης, καθώς και η μετέπειτα εξαφάνιση του ελληνικού πολιτιστικού παράγοντα από τον ρου της Ιστορίας, γιατί ο Ελληνισμός και η Ελληνορθοδοξία αποτελούν μέγιστο πνευματικό εμπόδιο στην υποταγή συνειδήσεων και στην επίτευξη δημιουργίας ενός παγκόσμιου ολοκληρωτικού καθεστώτος, που σχεδιάζουν τα παγκόσμια κέντρα εξουσίας στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

“Η πολεμική συγκεκριμένης μερίδας αρχαιολόγων εναντίον του μνημείου δεν έχει μόνον προσωπικά κίνητρα, αλλά και πολιτικά, αφού κάποιοι δεν θέλουν την συνέχιση της ανασκαφής”

Όπως αναφέρει σε πρόσφατο δημοσίευμά της, στην έντυπη έκδοσή της και στην ηλεκτρονική της σελίδα, η εφημερίδα της Καβάλας “Χρονόμετρο”, ο Ιταλός αρχαιολόγος Αντόνιο Κόρσο “παρακολουθεί από κοντά την ανασκαφή, μελετάει τα ευρήματα και έχει ασχοληθεί πάρα πολύ με την διασταύρωση των στοιχείων και την ταύτιση των γλυπτών με άλλα της ίδιας περιόδου και τεχνοτροπίας”.
Ο Antonio Corso, με την ιδιότητα του αρχαιολόγου και του μελετητή της αρχαίας γλυπτικής (μάλιστα ο ίδιος έχει γράψει και ένα βιβλίο για την τέχνη του Πραξιτέλη), σχολιάζει σε συνέντευξή του, που έδωσε στην εφημερίδα της Καβάλας τα τελευταία δεδομένα, που είδαν το φως της δημοσιότητας και αποκαλύπτει, ότι υπάρχουν δύο ακόμη θάλαμοι πιο βαθιά στον λόφο Καστά, οι οποίοι όταν εξερευνηθούν, θα μας δώσουν απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα, που υπάρχουν.
Για το μνημείο, που ήδη έχει ανασκαφεί, ο κ. Corso ξεκαθαρίζει, ότι είναι Ηρώο του Ηφαιστίωνα, χωρίς καμία αμφιβολία, θεωρεί λήξαν το θέμα της χρονολόγησης, καθώς όλα τα στοιχεία «δείχνουν» το τελευταίο τέταρτο του 4ου αιώνα και επιπλέον ερμηνεύει «θεολογικά» τα σύμβολα του οικοδομήματος. Καταλήγει, μάλιστα, στο συμπέρασμα, ότι είναι «δελφικής ταυτότητας» με συνύπαρξη των Θεών Απόλλωνα και Διονύσου. Τέλος ο κ. Corso υποστηρίζει, ότι η πολεμική συγκεκριμένης μερίδας αρχαιολόγων εναντίον του μνημείου δεν έχει μόνον προσωπικά κίνητρα, αλλά και πολιτικά, αφού κάποιοι δεν θέλουν την συνέχιση της ανασκαφής!!!

“Με τα επιγραφικά στοιχεία αποδεικνύεται, ότι το μνημείο είναι το Ηρώο του Ηφαιστίωνα”

Αναλυτικά στην συνέντευξή του προς την εφημερίδα “Χρονόμετρο”, ο Ιταλός αρχαιολόγος απάντησε σε καίρια ερωτήματα, αναφέροντας τα εξής:
Ερ.:-Πόσο σοφότεροι γίναμε από τις ανακοινώσεις της 30ης Σεπτεμβρίου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, σε σχέση με το μυστήριο της Αμφίπολης;
Απ.:-«Ναι, νομίζω, ότι έχουμε πλησιάσει πολύ στις απαντήσεις. Θεωρώ, ότι με το επιγραφικό υλικό, που βρέθηκε, αποδεικνύεται, ότι το μνημείο είναι το Ηρώο του Ηφαιστίωνα».
Ερ.:-Αυτό σημαίνει, ότι είναι και ο τάφος του Ηφαιστίωνα, οπότε του ανήκει μέρος των οστών που έχουν βρεθεί;
Απ.:-«Αυτό δεν το ξέρω, δεν μπορώ να γνωρίζω, σε ποιούς ανήκουν τα οστά. Για μένα αυτό δεν έχει σημασία, αφού κατασκευάστηκαν διάφορα ηρώα του Ηφαιστίωνα και κανείς δεν γνωρίζει, σε ποιο από αυτά θάφτηκαν τα οστά του. Μπορεί και να ήταν απλώς κενοτάφια».

“Η Αμφίπολη ήταν πάρα πολύ σημαντική, γιατί υπήρχε ένα ιερό της Φυλλίδας και αυτό μπορεί να είναι στο ίδιο σημείο, που έγινε το ηρώο του Ηφαιστίωνα”

Ερ.:-Για τον συγκεκριμένο ηρώο, γιατί επιλέχθηκε η Αμφίπολη;
Απ.:-«Από την Αμφίπολη ξεκίνησε η εκστρατεία εναντίον των Περσών, αλλά και για άλλους λόγους. Η Αμφίπολη ήταν πάρα πολύ σημαντική, γιατί υπήρχε ένα ιερό της Φυλλίδας και αυτό μπορεί να είναι στο ίδιο σημείο, που έγινε το ηρώο του Ηφαιστίωνα»
Ερ.:-Γιατί αποκλείετε στο συγκεκριμένο σημείο να προϋπήρχε το ιερό του Ρήσου, ο οποίος λατρεύονταν στην περιοχή και ήταν ένας πολεμιστής βασιλιάς των Θρακών;
Απ.:-«Έχετε δίκιο, αυτή είναι μια ακόμη δυνατότητα. Όμως ο Αντίπατρος ο Θεσσαλονικεύς λέει σε επίγραμμα, ότι υπήρχαν δύο ιερά, που δεν ήταν ερείπια, της Φυλλίδας και της Αρτέμιδος της Βραυρώνας».
Ερ.:-Υπάρχουν άλλα στοιχεία που να συνδέουν τον χώρο με την Φυλλίδα;
Απ.:-«Όπως είναι γνωστό, στον τάφος της επάνω υπήρχε μια αμυγδαλιά. Και αυτό πιστεύω, ότι μπορεί να είναι της Φυλλίδας. Είναι απλά μια ιδέα μου».

“Δεν δέχομαι την άποψη περί δυισμού μέσα στο μνημείο, που σημαίνει την παρουσία δύο νεκρών, αυτών του Ηφαιστίωνα και του Μεγάλου Αλεξάνδρου, αλλά, πιστεύω, ότι απλά είναι θέμα συμμετρίας”

Ερ.:-Στην ομιλία του στο ΑΠΘ ο αρχιτέκτονας κ. Λεφαντζής άφησε να εννοηθεί, ότι υπάρχουν και άλλες επιγραφές. Γνωρίζετε εσείς κάτι περισσότερο;
Απ.:-«Δεν ξέρω κάτι περισσότερο, αλλά είδα ένα απόσπασμα σε μια φωτογραφία, όπου είναι ένας Μακεδόνας πολεμιστής, που φέρει την χαρακτηριστική μακεδονική ασπίδα, με σάριζα και άλογο και αυτό δηλώνει στρατιωτικό μνημείο, χωρίς καμία αμφιβολία. Αυτή η εικόνα είναι από τον θριγκό στην βάση του λιονταριού. Αυτό δηλώνει αφιέρωση σε μια πολεμική νίκη».
Ερ.:-Σε σχέση με την άποψη της κ. Περιστέρη περί δυισμού μέσα στο μνημείο, το οποίο σημαίνει την παρουσία δύο νεκρών, αυτών του Ηφαιστίωνα και του Μεγάλου Αλεξάνδρου, -θέση με την οποία μάλλον διαφωνεί ο κ. Λεφαντζής-, εσείς τι πιστεύετε;
Απ.:-«Ούτε εγώ την δέχομαι αυτή την άποψη, είναι απλά θέμα συμμετρίας. Το γνωρίζετε, ότι στην εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου έδιναν πολύ μεγάλη σημασία στο θέμα της συμμετρίας. Αυτό το μεταφέρει ο Πλίνιος, όπου μας λέει, για το πόσο μεγάλη αξία έδινε στην συμμετρία ο Λύσιππος και αυτό το είχαν υιοθετήσει στην αυλή του Μεγάλου Αλεξάνδρου».

“Συμφωνώ με την κ. Περιστέρη στο θέμα της χρονολόγησης του μνημείου και πιστεύω, ότι 100% είναι του τελευταίου τετάρτου του 4ου αιώνα, δηλαδή του 320 π.Χ.”

Ερ.:-Η κ. Περιστέρη, απ’ όσο καταλαβαίνουμε, χρησιμοποιεί το θέμα του δυϊσμού για να συνδέσει το μνημείο με τον Μέγα Αλέξανδρο. Εσείς πιστεύετε, ότι συνδέεται με κάποιο τρόπο;
Απ.:-«Ως γνωστό, οι πηγές λένε, ότι ο τάφος ήταν στην Αλεξάνδρεια, αλλά για να είμαι ειλικρινής, δεν ξέρω, αν έγινε έτσι. Θα συμφωνήσω με την κ. Περιστέρη στο θέμα της χρονολόγησης του μνημείου και πιστεύω, ότι 100% είναι του τελευταίου τετάρτου του 4ου αιώνα, δηλαδή του 320 π.Χ.
Αυτό προκύπτει και από τα σανδάλια, που φέρουν οι Κόρες, τα οποία είναι του τέλους 4ου αιώνα και δεν υπάρχουν αργότερα, τον 2ο αιώνα π.Χ.! Επίσης η δομή, που έχουν οι Κόρες κάτω από το στήθος, είναι της ίδιας περιόδου».
Ερ.:-Πέρσι, όταν βρέθηκε το κεφάλι της σφίγγας, ειπώθηκε, ότι είναι από το χέρι διαφορετικού καλλιτέχνη, απ’ αυτό που κατασκεύασε τις Κόρες. Τι άποψη έχετε εσείς;
Απ.:-«Νομίζω, ότι και οι Κόρες και οι Σφίγγες είναι από το ίδιο, θασίτικο εργαστήριο, απ’ όπου προέρχεται και το μάρμαρο. Μέχρι τώρα δεν είχα δει τα γλυπτά από κοντά, αλλά την 1η Οκτωβρίου επισκέφθηκα το μνημείο και εκ του σύνεγγυς έβγαλα πιο ασφαλή συμπεράσματα. Για παράδειγμα, είδα στο κάτω μέρος του κεφαλιού της σφίγγας να υπάρχει ένα δάκτυλο της Αφροδίτης στον λαιμό, που είναι πάρα πολύ κοντά στο αντίστοιχο της Κνιδίας Αφροδίτης του Πραξιτέλη. Αυτό επιβεβαιώνει, ότι τα γλυπτά του λόφου Καστά είναι του 4ου αιώνα και μάλιστα από τα καλύτερα δείγματα. Επίσης οι Κόρες έχουν μια υπερηφάνεια, που είναι χαρακτηριστικό του 4ου αιώνα».

“Η έρευνα είναι ακόμη στην αρχή. Οι γεωλόγοι βρήκανε δύο μεγάλες αίθουσες πιο μέσα και πρέπει να φθάσουμε εκεί για να καταλάβουμε, τι έγινε”

Ερ.: -Το μάρμαρο είναι από την Θάσο και το εργαστήριο επίσης φαίνεται να είναι από το ίδιο νησί. Υπάρχει περίπτωση να είναι έργο του περίφημου γλύπτη Σκόπα ή του εργαστηρίου του;
Απ.:-«Όπως είπε και η κ. Περιστέρη, το κεφάλι της σφίγγας μοιάζει πάρα πολύ με το κεφάλι του Διονύσου, από την Θάσο. Ο Σκόπας πέθανε πριν το 320 π.Χ., αλλά υπάρχει μια κοινή τεχνοτροπία αυτή την εποχή από όλους τους μεγάλους καλλιτέχνες. Ο Λύσιππος, ο Πραξιτέλης, ο Σκόπας κ.α., όλοι πάνε μαζί σε έναν εκλεπτυσμό. Το κεφάλι του Διονύσου από την Θάσο είναι το πιο κοντινό στο κεφάλι της σφίγγας και αυτό είναι σημαντικό για την ταυτότητα του εργαστηρίου».
Ερ.:-Μετά την παρουσίαση της 30ης Σεπτεμβρίου, φαίνεται, ότι το θέμα της χρονολόγησης έχει κλείσει για τους πολλούς, αλλά εκείνο που μένει ανοιχτό, είναι το θέμα της ταυτότητας του μνημείου. Πέρα από ηρώο δείχνει ότι χρησιμοποιήθηκε και ως τάφος. Μπορείτε εσείς να προσδιορίσετε, από ποια εποχή και μετά άρχισαν να γίνονται οι ταφές και ποιοί είναι οι πιθανοί νεκροί;
Απ.:-«Δεν ξέρω. Η έρευνα είναι ακόμη στην αρχή. Οι γεωλόγοι βρήκαν δύο μεγάλες αίθουσες πιο μέσα και πρέπει να φθάσουμε εκεί για να καταλάβουμε, τι έγινε. Όσο για τα οστά, δεν μπορώ να αποκλείσω, ότι κάποιοι επιφανείς να θέλησαν να ταφούν στο Ηρώο του Ηφαιστίωνα, πιο πριν ή πιο μετά. Αυτό ήταν κάτι τιμητικό, όπως έγινε και στο Μαυσωλείο του Αυγούστου, καθώς έχουν ταφεί εκεί και άλλα μέλη της οικογένειάς»

“Η μοναδική βεβαιότητα, που υπάρχει, βασίζεται στις επιγραφές, που μας λένε, ότι πρόκειται για Ηρώο του Ηφαιστίωνα και στην χρονολόγηση του μνημείου”

Ερ.:-Λέτε ότι υπάρχουν άλλες δύο αίθουσες, σύμφωνα με τις διαπιστώσεις των γεωλόγων. Περιμένετε εντυπωσιακά ευρήματα, όταν θα φθάσει εκεί η αρχαιολογική σκαπάνη;
Απ.:-«Αυτό φάνηκε από τις μετρήσεις της γεωσκόπησης και υπάρχει μια καμπύλη, που δείχνει την ύπαρξη δύο μεγάλων αιθουσών».
Ερ.:-Δηλαδή πιστεύετε και εσείς αυτό, που υποστηρίζουν πολλοί, δηλαδή ότι σε ένα μνημείο, με περίμετρο κοντά στα 500 μέτρα, δεν μπορεί να υπάρχει μόνον ένα μνημείο;
Απ.:-«Το πιστεύω και εγώ και νομίζω, ότι θα πάρουμε ολοκληρωμένες απαντήσεις για την ταυτότητα του μνημείου και το τι έχει γίνει, όταν θα φθάσουμε σε αυτές τις δύο αίθουσες. Προς το παρόν η μοναδική βεβαιότητα, που υπάρχει, βασίζεται στις επιγραφές, που μας λένε, ότι πρόκειται για Ηρώο του Ηφαιστίωνα και, φυσικά, στην χρονολόγηση του μνημείου».

“Το μνημείο έχει στοιχεία διονυσιακής λατρείας και συνυπάρχουν οι θεοί Απόλλωνας και Διόνυσος”

Ερ.:-Πιστεύετε ότι το μνημείο έχει στοιχεία διονυσιακής λατρείας;
Απ.:-«Ναι, στην ζωφόρο υπάρχουν τέτοια στοιχεία, που δηλώνουν, ότι υπήρχε λατρεία του Διονύσου του Ζαγρέα. Υπάρχουν, όμως, και οι τρίποδες, που δηλώνουν, ότι το Ηρώο του Ηφαιστίωνα ήταν συνδεδεμένο με τον Δελφικό Απόλλωνα. Συνυπάρχουν ο Απόλλωνας και ο Διόνυσος.
Για τον Μέγα Αλέξανδρο ο μεγαλύτερος θεός ήταν ο Διόνυσος, καθώς είναι γνωστό, ότι ο ίδιος ήταν ο «νέος Διόνυσος». Γι’ αυτό και δεν είναι παράξενο, που ο Διόνυσος είναι πάρα πολύ δυνατός εκεί. Όσο για τις λεγόμενες «Καρυάτιδες», είναι Κόρες, σαν τις Κόρες του μνημείο των Σιφνίων στους Δελφούς, τυπικές του Ιωνικού ρυθμού. Μπορεί να είναι μαινάδες, αλλά τα χαρακτηριστικά κάτω από το στήθος οδηγούν σε Κόρες».

“Υπάρχουν πολιτικές απόψεις, που δεν επιτρέπουν να προχωρούν τέτοιου είδους ανασκαφές. Δεν θέλουν σημαντικές ανασκαφές, που χαλάνε την εικόνα, ότι όλα ξεκινούν από τον ρωμαϊκό πολιτισμό”

Ερ.:-Όλοι ευχόμαστε να προχωρήσει η ανασκαφή και να αποκαλυφθούν όλα τα μυστικά του λόφου Καστά, ωστόσο η κ. Περιστέρη και όλη η ομάδα δέχεται μια συνεχή επίθεση, που δεν ξέρουμε κατά πόσο διευκολύνει το έργο της ανασκαφής. Η επίθεση αυτή έχει προσωπικά χαρακτηριστικά ή κάποιοι έχουν λόγους να μην θέλουν να προχωρήσει η ανασκαφή;
Απ.:-«Υπάρχουν, δυστυχώς, πολλές αιτιολογίες. Μια από αυτές είναι και αυτή η διάσταση. Το αρχαιολογικό περιβάλλον, αν δει, ότι βρίσκεις κάτι σημαντικό, αν δει, ότι δεν έχεις πολιτική δύναμη, αν είσαι ήσυχος και καλός, νομίζει, ότι είσαι πολύ τρελός και πολλοί καταφέρονται εναντίον σου. Δυστυχώς, αυτό συμβαίνει σε αυτό το περιβάλλον. Υπάρχει, όμως, και κάτι άλλο: Υπάρχουν πολιτικές απόψεις, που δεν επιτρέπουν να προχωρούν τέτοιου είδους ανασκαφές.
Επίσης υπάρχουν απόψεις στον δυτικό κόσμο, όπως αυτές που εξέφρασε η κ. Παλαγγιά, που πιστεύουν, ότι όλα ξεκινούν από τον ρωμαϊκό πολιτισμό και αυτό είναι το θεμέλιο της Δύσης, οπότε δεν θέλουν σημαντικές ανασκαφές, που χαλάνε αυτή την εικόνα»!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ