-Η ευρωπαϊκή οδηγία PSD2 ανοίγει την αγορά των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και σε τρίτους παρόχους υπηρεσιών, πέραν των τραπεζών, ενώ  προβλέπει συγκεκριμένες προδιαγραφές ασφάλειας στις συναλλαγές, που ήδη άρχισαν να εφαρμόζονται!

Μεγάλες αλλαγές φέρνει στην αγορά ψηφιακών τραπεζικών υπηρεσιών η ευρωπαϊκή οδηγία PSD2, η οποία προβλέπει απελευθέρωση της αγοράς από τις αρχές του νέου έτους!
Οι τράπεζες χάνουν το  μονοπώλιό τους στον κλάδο αυτόν και έρχονται αντιμέτωπες με τις εταιρείες Fintech, που θα διεκδικήσουν μερίδιο της αγοράς, το οποίο μεγαλώνει με εντυπωσιακούς ρυθμούς, ιδίως μετά την επιβολή των capital controls και τη μετάβαση σε μια «cashless» οικονομία.
Η αναθεωρημένη οδηγία για τις υπηρεσίες πληρωμών στην Ευρωπαϊκή Ένωση τέθηκε σε εφαρμογή από τον Ιανουάριο του 2016 και τα κράτη-μέλη έχουν περιθώριο να ψηφίσουν το σχετικό πλαίσιο έως τις 13 Ιανουαρίου 2018. Μάλιστα, όπως αναφέρουν τραπεζικές πηγές, το πλαίσιο της PSD2 στην Ελλάδα είναι ήδη έτοιμο και μένει να ψηφιστεί στο Κοινοβούλιο έως την παραπάνω προθεσμία.
Η επαναστατική αλλαγή, που εισάγει η PSD2 στον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο, είναι, ότι «ανοίγει» την αγορά και σε τρίτους παρόχους υπηρεσιών, πέραν των τραπεζών. Ο τομέας των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών υπόκειντο μέχρι σήμερα σε ιδιαίτερα αυστηρό ρυθμιστικό πλαίσιο, γεγονός, που αποδεικνύεται και από τις δύσκολες προϋποθέσεις εισόδου νέων πιστωτικών ιδρυμάτων.

Η νέα ευρωπαϊκή οδηγία προβλέπει συγκεκριμένες προδιαγραφές ασφάλειας στις συναλλαγές, που ήδη άρχισαν να εφαρμόζονται!

Η νέα οδηγία, όμως, προβλέπει την αδειοδότηση τρίτων φορέων παροχής υπηρεσιών πληρωμών. Αυτό σημαίνει, ότι καινοτόμες startup εταιρείες θα μπορούν να προσφέρουν στους πολίτες ενιαίες λύσεις internet banking και mobile banking για όλες τις τράπεζες.
Ένα παράδειγμα είναι οι εφαρμογές για κινητά τηλέφωνα, οι οποίες θα συνδέονται με τους λογαριασμούς όλων των τραπεζών που διαθέτει κάποιος σε ένα μόνο app. Έτσι, θα μπορούμε να κάνουμε τις τραπεζικές μας συναλλαγές και να ενημερωνόμαστε για τα υπόλοιπά μας σε διάφορες τράπεζες, μόνον από μία εφαρμογή.
Επίσης, η νέα ευρωπαϊκή οδηγία προβλέπει συγκεκριμένες προδιαγραφές ασφάλειας στις συναλλαγές, τα οποία εν πολλοίς εφαρμόζονται ήδη, όπως επιβεβαιώνουν στελέχη των τραπεζών.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν, ωστόσο, ότι η PSD2 έχει αρκετά «θολά» σημεία ακόμη, τα οποία μένει να διευκρινιστούν.
Το σημαντικό στην PSD2 είναι, ότι δίνουν χρονικό προβάδισμα στις τράπεζες να «στήσουν» τις δικές τους καινοτόμες εφαρμογές. Προς το παρόν, κάθε τράπεζα έχει αναπτύξει το δικό της app και, μάλιστα, τους τελευταίους μήνες ο ανταγωνισμός μεταξύ των ελληνικών τραπεζών έχει κορυφωθεί στις ψηφιακές υπηρεσίες, όπως και η χρήση τους από τους πελάτες των τραπεζών, ιδίως μετά την επιβολή των capital controls.
Προκειμένου να προλάβουν τον ανταγωνισμό από τους νέους «παίκτες», οι τράπεζες αναπτύσσουν εσωτερικά τις δικές τους λύσεις, είτε μέσω συνεργασιών –ή εξαγορών– καινοτόμων startups είτε με την ανάπτυξη ειδικών τμημάτων στη δομή τους.

Οι τράπεζες και στην Ελλάδα στρέφονται από την συναλλακτική τραπεζική στην πελατοκεντρική τραπεζική, προσφέροντας πιο καινοτόμες και οικονομικές υπηρεσίες για τους πελάτες τους!

Αυτός είναι και ο λόγος, που και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες στην χώρα μας διοργανώνουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα διαγωνισμούς καινοτομίας –τα λεγόμενα hackahton.
«Από τον Ιανουάριο του 2018 θα δούμε μια έκρηξη στην αγορά της ψηφιακής τραπεζικής, ιδίως στο εξωτερικό όπου ήδη οι τράπεζες έχουν ήδη ετοιμάσει τις εφαρμογές τους», αναφέρουν τραπεζικοί κύκλοι.
Και στην Ελλάδα, οι τράπεζες εργάζονται με πυρετώσεις ρυθμούς τους τελευταίους 18 μήνες για να υποδεχθούν τις αλλαγές από θέση ισχύος, σε σύγκριση με τους τρίτους παρόχους. Εξάλλου, ανώτατα τραπεζικά στελέχη και από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν επισημάνει την ανάγκη συνεργασίας με τις εταιρείες Fintech, με στόχο πιο καινοτόμες και οικονομικές υπηρεσίες για τους πελάτες τους.
«Η σημαντική αλλαγή, που φέρνει η οδηγία PSD2, δεν είναι στο ρυθμιστικό πλαίσιο, αλλά στο μοντέλο των τραπεζικών υπηρεσιών. Οι τράπεζες στρέφονται από την συναλλακτική τραπεζική στην πελατοκεντρική τραπεζική -κάτι που ήδη εφαρμόζουμε στην Τράπεζα Πειραιώς», επισημαίνει ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής Ηλεκτρονικής Επιχειρηματικότητας της Τράπεζας Πειραιώς, κ. Στέφανος Μυτιληναίος . «Πρέπει να είμαστε κοντά στον πελάτη και να κινηθούμε γρήγορα», τονίζει ο ίδιος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ