-Σημαντικό ρόλο έπαιξε η προώθηση της αμερικανικής ενεργειακής ατζέντας στην Ελλάδα και η ευρύτερη γεωοικονομική συγκυρία στην χώρα μας και στην ευρύτερη περιφέρεια.

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Όπως αναφέρουν έγκυρες δημοσιογραφικές πληροφορίες από την Μόσχα, οι Ρωσικοί Σιδηρόδρομοι, “Rossiyskie Zheleznye Dorogi” (RZD), με μια αιφνιδιαστική απόφαση του Διοικητικού τους Συμβουλίου, αποφάσισαν να εισηγηθούν στον βασικό τους μέτοχο, δηλαδή στο ρωσικό κράτος, την απόσυρση του δεδηλωμένου ενδιαφέροντός τους για επενδύσεις στην Ελλάδα.TRENO
Ειδικότερα αποφάσισαν, πως δεν επιθυμούν να συνεχίσουν να συμμετέχουν στους διαγωνισμούς για το 100% του μετοχικού κεφαλαίου της ελληνικής Σιδηροδρομικής Εταιρείας “ΤΡΑΙΝΟΣΕ”, ούτε για το 51% του μετοχικού κεφαλαίου του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ) ούτε, τέλος, για το 100% της Ελληνικής Εταιρείας Συντήρησης Σιδηροδρομικού Τροχαίου Υλικού (ΕΕΣΣΤΥ ή Rosco).
«Η απόφαση, που ελήφθη, διαβιβάστηκε αρμοδίως στην ρωσική Κυβέρνηση, προκειμένου να λάβει τις τελικές αποφάσεις, αλλά η εισήγηση σε εταιρικό επίπεδο είναι αρνητική», αναφέρουν οι καλά ενημερωμένες δημοσιογραφικές πηγές από την Μόσχα.

Η απόφαση της “Rossiyskie Zheleznye Dorogi” συμπίπτει με την επίσκεψη στην Αθήνα του ειδικού απεσταλμένου των ΗΠΑ για ενεργειακά θέματα, Amos Hochstein και την προώθηση της αμερικανικής ενεργειακής ατζέντας, που αντιδιαστέλλεται με αυτή της Μόσχας

Το αιτιολογικό της απόφασης της νέας διοίκησης της “Rossiyskie Zheleznye Dorogi” δεν έγινε γνωστό αλλά διπλωματικοί κύκλοι επισημαίνουν, μεταξύ άλλων, ως σχετική την αποχώρηση του Βλαντιμίρ Γιακούνιν, ένθερμου υποστηρικτή της επέκτασης στην Ελλάδα, από το τιμόνι της ρωσικής κρατικής εταιρείας, όπως και τις ευρύτερες γεωπολιτικές εξελίξεις. Πολιτικοί παρατηρητές προσθέτουν, πως η εμφάνιση της αμερικανικών συμφερόντων εταιρείας “Watco Companies” στον διαγωνισμό για την “ΤΡΑΙΝΟΣΕ” έπαιξε ρόλο, όπως βέβαια και η ευρύτερη γεωοικονομική συγκυρία στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιφέρεια.
Η απόφαση της “Rossiyskie Zheleznye Dorogi” συμπίπτει πάντως και με την επίσκεψη στην Αθήνα του ειδικού απεσταλμένου των ΗΠΑ για ενεργειακά θέματα, Amos Hochstein και την προώθηση της αμερικανικής ενεργειακής ατζέντας, που αντιδιαστέλλεται με αυτή της Μόσχας;.
Η ημερομηνία υποβολής δεσμευτικών προσφορών για την “ΤΡΑΙΝΟΣΕ” έχει προγραμματιστεί να γίνει στις αρχές Δεκεμβρίου, όπως και για την Ελληνική Εταιρεία Συντήρησης Σιδηροδρομικού Τροχαίου Υλικού (“ΕΕΣΣΤΥ” ή Rosco) ενώ για τον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης τον Φεβρουάριο του 2016.

Οι ενδιαφερόμενες διεθνείς εταιρείες για τον ΟΛΘ, την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και την “ΕΕΣΣΤΥ”

Στην τρέχουσα β’ φάση του διαγωνισμού για τον ΟΛΘ είχαν προκριθεί οι εταιρείες “APM Terminals”, “Deutsche Invest”, “Duferco”, “ICTS”, “Mitsui”, “P&O”, “Yilport” και η κοινοπραξία “Rossiyskie Zheleznye Dorogi” με την “ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ”. Άγνωστο παραμένει για την ώρα, το εάν η “ΓΕΚ Τερνα” θα συνεχίσει μόνη της ή με άλλο εταίρο την συμμετοχή της στην διαγωνιστική διαδικασία για το λιμάνι. Το αυτό ισχύει και για την “ΤΡΑΙΝΟΣΕ”, όπου η προθεσμία για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών έχει προσδιοριστεί για τον Δεκέμβριο και συμμετείχαν, μέχρι τώρα, η “Rossiyskie Zheleznye Dorogi” σε κοινοπραξία με την “ΓΕΚ Τερνα” και η ρουμανική “Grup Feroviar Roma”, δια της οποίας φέρεται να επιχειρεί να μπει στο διαγωνισμό η αμερικανική “Watco Companies”.
Για την “ΕΕΣΣΤΥ”, που επίσης αναμενόταν να ζητηθούν δεσμευτικές προσφορές έως τα τέλη Δεκεμβρίου, ενδιαφερόταν επίσης η υπό την “Rossiyskie Zheleznye Dorogi” κοινοπραξία αλλά και η γαλλική “Alstom”, σε συνεργασία με τον όμιλο Κοπελούζου και η γερμανική Siemens.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ