Η κηδεία του θα γίνει την Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2018 και ώρα 15.00, στον Εβραϊκό τομέα του Γ΄ Νεκροταφείου Νίκαιας.

Ο αείμνηστος Μωϋσής Κωνσταντίνης διετέλεσε Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΚΙΣΕ, του συντονιστικού οργάνου του Ελληνικού Εβραϊσμού, επί 13 χρόνια (1998 – 2010 και 2015 -2016), σε συνέχεια της θητείας του ως Γ. Γραμματέως του ΚΙΣΕ από το 1991 έως το 1997. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος και -από το 1974 μέχρι τον θάνατό του- Γεν. Γραμματέας και Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος. Από το 1971 μέχρι τον θάνατό του διετέλεσε Ειδικός Σύμβουλος των Ελληνικών Ταχυδρομείων ΕΛ.ΤΑ. για θέματα Φιλοτελισμού.

Το βραβευμένο συγγραφικό έργο του, η προσφορά του στον Ελληνικό Εβραϊσμό, στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης, σε θέματα παιδείας και πολιτισμού υπήρξαν ανεκτίμητα τόσο για την εβραϊκή κοινότητα όσο και για την ευρύτερη κοινωνία. Η συμβολή του έχει εκτιμηθεί και αναγνωριστεί με ελληνικές και διεθνείς διακρίσεις.

Ο Ελληνικός Εβραϊσμός θρηνεί την απώλεια του Μ. Κωνσταντίνη, του εμπνευσμένου και ακούραστου ηγέτη, του άξιου Εβραίου και ηθικού ανθρώπου.

Αιωνία του η Μνήμη

Σύντομο βιογραφικό του Μ.Κωνσταντίνη

Ο Μωϋσής Κωνσταντίνης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1932.

Σπουδές: ΑΣΟΕΕ (νυν Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών), απ΄ όπου αποφοίτησε το 1955.

Στρατιωτική Θητεία: Υπηρέτησε στο Πολεμικό Ναυτικό ως έφεδρος αξιωματικός, στο Υπαρχηγείο του ΝΑΤΟ, στο Γενικό Επιτελείο Ναυτικού.

Επαγγελματική Σταδιοδρομία: Επιστημονικός Συνεργάτης της Ελβετικής Φαρμακευτικής Εταιρείας Hochman La Roche – Διευθύνων Σύμβουλος της ΑΕ «Μόνα Λίζα», της ΕΠΕ «Λυών». Από το 1971 μέχρι τον θάνατό του (2018) εργάστηκε ως Ειδικός Σύμβουλος των Ελληνικών Ταχυδρομείων ΕΛ.ΤΑ.

Συμμετοχή σε πνευματικά ιδρύματα, φορείς, Επιτροπές (αμισθί): Μέλος του Συνδέσμου Διπλωματούχων Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών (ΕΔΣΤΕ), του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, επίτιμο μέλος της Αμερικανικής Φιλοτελικής Εταιρείας, του Διεθνούς Συνδέσμου Φιλοτελικού Τύπου, του Ροταριανού Ομίλου και φιλοτελικών σωματείων της Ελλάδας. Από το 1956 υπήρξε μέλος της Ένωσης Δημοσιογράφων και Συγγραφέων Τουρισμού. Επίσης, ήταν πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Έκθεσης «OLYMPHILEX», συνεργάτης της Ολυμπιακής Επιτροπής Αθήνα 2004, εταίρος της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας Ελλάδος.

Θητείες σε Εβραϊκούς Οργανισμούς: Από το 1998 μέχρι το 2010 καθώς και από το 2015 έως το 2016 διετέλεσε Πρόεδρος του Δ.Σ. του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος (Κ.Ι.Σ. – Ν.Π.Δ.Δ.), σε συνέχεια της θητείας του στο Δ.Σ. του ΚΙΣΕ στη θέση του Γεν. Γραμματέα (1991 – 1997), καθώς και της προηγούμενης θητείας του στην προεδρία της Επιτροπής Δημοσίων Σχέσεων του ΚΙΣ. Ιδρυτικό μέλος και -από το 1974 μέχρι τον θάνατό του- γεν. γραμματέας και αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος (Ν.Π.Ι.Δ.).

Συγγραφικό έργο: Έχει γράψει πολλά βιβλία και ήταν τακτικός συνεργάτης ελληνικών και ξένων περιοδικών καθώς και εγκυκλοπαιδειών. Συγκεκριμένα: – Βιβλία του Μ. Κωνσταντίνη. «Δέκα έτη οικονομικής προόδου του Ισραήλ», 1958. «Το γραμματόσημο ως παράγων της Εθνικής Οικονομίας», 1963. «Postal History of the Dodecanese Islands», 1966. «Τα ταχυδρομικά τέλη εν Ελλάδι», 1967. «Η ιστορία των πρώτων ελληνικών αεροπορικών γραμματοσήμων», 1968. «Το ταχυδρομείον κατά την Επανάστασιν του 1821», 1971. «Η συμβολή των Εβραίων εις τον Απελευθερωτικό Αγώνα των Ελλήνων», 1971. «Ο οικονομικός κύκλος των Εβραίων», 1972. «Το ιστορικόν της εκδόσεως των Ολυμπιακών γραμματοσήμων του 1896 και 1906», 1974. «Τα Ταχυδρομεία στην Ελλάδα. Η ιστορία και η εξέλιξή τους», 2002 (Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών), «Φιλοτελικό Λεξικό Όρων και Θεμάτων», 2005, «Οι Ισραηλιτικές Κοινότητες της Ελλάδος μετά το Ολοκαύτωμα – Από τις εκθέσεις του Κανάρη Δ. Κωνσταντίνη», 2015, «Η εμπορική δραστηριότητα των Ελλήνων Εβραίων μέχρι το Ολοκαύτωμα – Από τη Συλλογή μου», 2016. – Περιοδικά. «Συλλογές», «Χρονικά», – Εγκυκλοπαίδειες. Συνεργάτης των εγκυκλοπαιδειών: «Πάπυρος – Λαρούς – Μπριτάνικα», Μεγάλης Ελληνικής Εγκυκλοπαίδειας ΜΕΛ (συμπλ.), «Ηλίου», «Οικονομική και Λογιστική Εγκυκλοπαίδεια».

Διακρίσεις: Έχει τιμηθεί με τον Χρυσό Αετό της Αποκαλύψεως του Οικουμενικού Πατριαρχείου, από τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Έχει επίσης τιμηθεί με διακρίσεις και μετάλλια από διεθνείς και πανελλαδικές φιλοτελικές οργανώσεις, όπως: Το Διοικητικό Συμβούλιο των Ελληνικών Ταχυδρομείων για το «μοναδικό και πολύτιμο έργο του ‘’Τα Ταχυδρομεία στην Ελλάδα’’ και για τη βράβευσή του από την Ακαδημία Αθηνών» (Δεκέμβριος 2002). Τα ΕΛ.ΤΑ. συμπεριέλαβαν τον Μ. Κωνσταντίνη στην αφιερωματική σειρά γραμματοσήμων «Μορφές του Ελληνικού Φιλοτελισμού» (2017), μοναδική περίπτωση ατόμου που απεικονίστηκε σε γραμματόσημο ενώ ήταν εν ζωή. Επιπλέον έχει τιμηθεί από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ταχυδρομικών Υπαλλήλων «για τη μεγάλη του προσφορά στην ανάδειξη της Ταχυδρομικής Υπηρεσίας» (Μάιος 2004). Aκόμη από: Το Κράτος του Ισραήλ “In appreciation of your support to the Jewish people and the people of Israel”. Την Αμερικανική Εβραϊκή Επιτροπή (American Jewish Committee) “In heartfelt appreciation for your friendship and for your tireless dedication to strengthening Jewish life in Greece”. Έχει τιμηθεί με μετάλλια για το έργο του από: Τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ηρακλείου Κρήτης και το Ελληνο-Ορθόδοξο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων.

ΚΙΣΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ