Με την συμμετοχή 161 ταινιών από την Ελλάδατα και το εξωτερικό!
– Εφέτος το Φεστιβάλ, που κλείνει σαράντα χρόνια ζωής, περιλαμβάνει Διεθνές Διαγωνιστικό τμήμα, με 54 ταινίες, ειδικές προβολές για παιδιά, Βαλκανικό Πανόραμα και ποικίλες παράλληλες πολιτιστικές και λογοτεχνικές εκδηλώσεις!

Τα σαράντα του χρόνια κλείνει εφέτος το κινηματογραφικό φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους της Δράμας, το οποίο σημειώνει, μάλιστα, νέο ρεκόρ αιτήσεων συμμετοχής. Το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, όπως είναι η επίσημη ονομασία του, έκανε τα πρώτα του βήματα το 1978, όταν τα μέλη της Κινηματογραφικής Λέσχης της πόλης αποφάσισαν, δίχως καμία εξωτερική υποστήριξη, να διοργανώσουν ένα ετήσιο κινηματογραφικό φεστιβάλ. Έπειτα από το σχετικό αίτημα μιας ομάδας νέων κινηματογραφιστών, στο Υπουργείο Πολιτισμού το 1989, έγινε και η επίσημη θεσμοθέτησή του και έκτοτε το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας συγκεντρώνει κάθε χρόνο τέτοια εποχή, τα φώτα της δημοσιότητας και το ενδιαφέρον των φίλων του ποιοτικού κινηματογράφου, όχι μόνον στην χώρα μας, αλλά και διεθνώς.
Η εφετινή διοργάνωση, που ξεκινάει στην Δράμα την Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου και θα συνεχιστεί μέχρι τις 23 του μηνός, συγκεντρώνει και πάλι την αφρόκρεμα της εγχώριας παραγωγής, αλλά και αρκετές ξένες ποιοτικές δουλειές, φιλοξενώντας συνολικά 161 ταινίες, προερχόμενες από 54 διαφορετικές χώρες. Το Φεστιβάλ περιλαμβάνει διαγωνιστικά τμήματα, με πρώτο και καλύτερο το Ελληνικό Διαγωνιστικό, όπου θα παρουσιαστεί το έργο πολλών πρωτοεμφανιζόμενων, αλλά και αρκετών παλιών γνώριμων κινηματογραφικών δημιουργών, που έχουν διακριθεί στο παρελθόν.

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ της Δράμας περιλαμβάνει ακόμη το Διεθνές Διαγωνιστικό τμήμα, με 54 ταινίες, ειδικές προβολές για παιδιά, Βαλκανικό Πανόραμα, όπως και ποικίλες παράλληλες εκδηλώσεις!

Τα θέματά τους είναι τόσο επίκαιρα, όσο και διαχρονικά. Η οικονομική κρίση και το προσφυγικό, που αποτελούν τα δύο σπουδαιότερα κοινωνικά ζητήματα, βρίσκονται στο επίκεντρο, ωστόσο συνοδεύονται και από πολλά άλλα, όπως είναι τα γηρατειά, η διαχείριση της απώλειας, η κακοποίηση των ζώων, η εικονική πραγματικότητα των μίντια και η στάση μας απέναντι στην διαφορετικότητα. Αρωγοί των δημιουργών σε αυτή τους την προσπάθεια είναι και εφέτος πολλοί καταξιωμένοι Ελληνες ηθοποιοί, όπως οι  Μ. Παπαδημητρίου, Μ. Μαυροματάκης, Γ. Στάνκογλου, Β. Ανδρεαδάκη, Κ. Καρβούνη κ.ά., οι οποίοι φαίνεται να εκτιμούν όλο και περισσότερο την ταινία μικρού μήκους ως αυτόνομο έργο τέχνης, ικανό να αναδείξει τις ικανότητες του δημιουργού της, και όχι απλώς ως συμπαθές πρωτόλειο.
Στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ της Δράμας, υπάρχουν ακόμη το Διεθνές Διαγωνιστικό τμήμα, με ταινίες από 54 χώρες, ειδικές προβολές για παιδιά, Βαλκανικό Πανόραμα, όπως και ποικίλες παράλληλες εκδηλώσεις. Σημαντικότερη εξ αυτών, τα «Αίθρια Λογοτεχνικά Μεσημέρια» (19-22/9), με καλεσμένους σπουδαίους Ελληνες λογοτέχνες, υπό της επιμέλεια του συγγραφέα-δημοσιογράφου Παύλου Μεθενίτη. Αξίζει να σημειωθεί, πως η Διεθνής Ομοσπονδία Κριτικών Κινηματογράφου (Fipresci) θα απονείμει και εφέτος το δικό της βραβείο, επιβεβαιώνοντας, πως, 40 χρόνια μετά την ίδρυσή του, το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας έχει αποκτήσει, πλέον, διεθνή ακτινοβολία και αναγνώριση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ