Η Έμιτις Πολ από το Ιράν βραβεύτηκε από την Ένωση Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων της CDU για τη φιλοδοξία, την επιμονή και το κοινωνικό της έργο. Στο πρόσωπό της αποτυπώνεται μια επιτυχημένη ιστορία ενσωμάτωσης.Η ιστορία της είναι συγκινητική. Μόλις 13 χρονών οι γονείς της την έβαλαν στο αεροπλάνο για να γλιτώσει από τα δεινά του πρώτου πολέμου στον Περσικό Κόλπο. Έτσι έφθασε στη Γερμανία προσφυγοπούλα και ολομόναχη. «Όταν ήρθε η ημέρα της αναχώρησης από το Ιράν είχα ήδη ζήσει 7 χρόνια πολέμου, 7 χρόνια με σειρήνες και βόμβες, με διακοπές ηλεκτρικού, με μνήμες που δεν με εγκαταλείπουν ποτέ», γράφει στο βιβλίο της με τον τίτλο «Μαθήματα γερμανικής εσνωμάτωσης για αρχαρίους». Κάπου ανάμεσα στην Τεχεράνη και το Αμβούργο, ψηλά στους αιθέρες, αποφάσισε να πέταξει οριστικά τη μαντίλα από το κεφάλι της.

«Στην ουρά έξω από το γραφείο αλλοδαπών»

Στο Αμβούργο ξεκινά μια ιστορία ενσωμάτωσης με πολλά εμπόδια. Επειδή δεν έκανε αίτηση για άσυλο, βρίσκονταν υπό καθεστώς ανοχής. «Έπρεπε συχνά να ξυπνώ στις 5 το πρωί στο παγωμένο Αμβούργο, να τραβώ νούμερο προτεραιότητας και να κάθομαι στην ουρά μέχρι τις 7 πμ που άνοιγε η υπηρεσία αλλοδαπών» θυμάται σήμερα μιλώντας στη Deutsche Welle. Στο σχολείο κάθε εκδρομή στο εξωτερικό ήταν μια δοκιμασία διότι θα έπρεπε να διασφαλιστεί η είσοδος στη Γερμανία. Πέντε χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά ο πατέρας της, ένας ανοιχτόμυαλος επιχειρηματίας στην Τεχεράνη την πίεζε: «Εάν δεν φέρεις καλούς βαθμούς θα σε φέρω πίσω». Ήδη σαν παιδί η Έμιτις έμαθε να πολεμά σε δύο μέτωπα: για την παραμονή της στη Γερμανία και για τη γερμανική γραμματική.

Η δαμόκλειος σπάθη της απέλασής της επικρέμονταν πάνω από το κεφάλι της ακόμη και κατά τη διάρκεια των σπουδών της. Πολύ γρήγορα όμως διαπίστωσε ότι οι σπουδές οικοδομικής στο Πανεπιστήμιο του Γκίσεν δεν ήταν αυτό που της ταίριαζε. «Ήθελα οπωσδήποτε να σπουδάσω επικοινωνία» λέει. Επειδή όμως το καθεστώς ανοχής ήταν συνδεδεμένο με τις συγκεκριμένες σπουδές δεν μπορούσε να αλλάξει κατεύθυνση. Και τότε ζήτησε από τον γερμανό φίλο της να την παντρευτεί. Πού αλλού θα έβρισκε μια τόσο χαριτωμένη και δυναμική γυναίκα; …

Δουλειά και οικογένεια

«Πάντα σκόπευα να δημιουργήσω δική μου επιχείρηση, ίσως να οφείλεται στα περσικά μου στοιχεία ότι θέλω να έχω πάντα ένα στόχο μπροστά μου» λέει η Έμιτις που πλέον έχει πάρει το επώνυμο του συζύγου της. Έτσι, το 2007 έπεσε στα “βαθιά”. Παραιτήθηκε από τη διαφημιστική εταιρία που δούλευε ως φοιτήτρια και άνοιξε τη δική της επιχείρηση στο σπίτι, ως μητέρα δύο μικρών παιδιών, την ep communication GmbH. «Έκανα ότι κάνει μια μητέρα και το βράδυ πήγαινα σε εκδηλώσεις για να μοιράσω κάρτες μου. Στο σπίτι αναζητούσα τις καλύτερες ιδέες και έγραφα δελτία τύπου μέχρι τα χαράματα». Και τα κατάφερε. Πριν από χρόνια απέκτησε νέα επαγγελματική στέγη στην Κολωνία, σε ένα νεοκλασικό κτήριο στην πλούσια συνοικία Μαρίενμπουργκ. Η φήμη του γραφείου της έχει ξεπεράσει τα όρια της Κολωνίας. Στον επαγγελματικό της κύκλο η Έμιτις Πολ αντιμετωπίζεται με σεβασμό και έχει αποκτήσει το όνομα της σκληρής διαπραγματεύτριας.

Η Πολ προσαρμόζεται συνεχώς στις νέες προκλήσεις της αγοράς. Έχει δημιουργήσει μια νεοφυή επιχείρηση που θα καλύψει νέους τομείς στη διαφήμιση και την επικοινωνία. Για να την βραβεύσει η Ένωσης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων της Χριστιανική Ένωσης δεν στάθηκε μόνο στην επιχειρηματική επιτυχία της Έμιτις αλλά και στο κοινωνικό της έργο. Στηρίζει φτωχά παιδιά στο Ιράν και προσφυγόπουλα από το Αφγανιστάν. Αυτό δεν την εμποδίζει να στηλιτεύει τα λάθη του συστήματος χορήγησης ασύλου. «Η Γερμανία είναι η μοναδική χώρα που στηρίζει όχι εκείνους που θέλουν να ενσωματωθούν αλλά εκείνους που απλά εξαρτώνται από το γερμανικό κοινωνικό κράτος ή θέλουν να εξαρτώνται».

Ζανγκ Νταχόνγκ / Ειρήνη Ααστασοπούλου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ