(c)ellinikignomi.eu

Εντός των επομένων εβδομάδων αναμένεται να δοθεί στην κυκλοφορία ο Περιμετρικός δακτύλιος της Καλαμάτας, μήκους 11,5 χιλιομέτρων, που αποτελεί και το τελευταίο κομμάτι του αυτοκινητόδρομου “Μορέας”!
-Η Περιμετρική Οδός της Καλαμάτας θα εξυπηρετήσει κατά κύριο λόγο τις υπερτοπικές μετακινήσεις από και προς την Μεσσηνιακή Μάνη και Λακωνική Μάνη, καθώς και τις εσωτερικές μετακινήσεις στην πόλη της Καλαμάτας.

Όπως αναφέρουν έγκυρες κυβερνητικές πηγές, από την Πελοπόννησο ξεκινά η σταδιακή ολοκλήρωση των οδικών αξόνων, που αναπτύσσονται στην χώρα μας.
Εντός των επομένων εβδομάδων αναμένεται να δοθεί στην κυκλοφορία ο Περιμετρικός δακτύλιος της Καλαμάτας, μήκους 11,5 χιλιομέτρων, που αποτελεί και το τελευταίο κομμάτι του αυτοκινητόδρομου “Μορέας”.
Το συγκεκριμένο έργο είναι προγραμματισμένο να τελειώσει εντός δεκαημέρου περίπου, με τον σχεδιασμό να προβλέπει την τμηματική παράδοσή του. Σε πρώτη φάση, στο τμήμα Κόρινθος – Τρίπολη – Καλαμάτα, δόθηκαν σε κυκλοφορία τα 7,5 χλμ από την Θουρεία Μεσσηνίας έως τον κόμβο της Καλαμάτας και στην συνέχεια αναμένονται τα υπόλοιπα από τον κόμβο της περιοχής έως το τέλος του δρόμου. Με την πλήρη ολοκλήρωση του έργου, πέφτει η αυλαία στον αυτοκινητόδρομο, μήκους περίπου 200 χλμ., μαζί με τον κλάδο Λεύκτρο – Σπάρτη, τον μοναδικό αυτοκινητόδρομο εξ ολοκλήρου «ελληνικών συμφερόντων».
Στην εταιρεία παραχώρησης, το 71,6% ελέγχει η “Άκτωρ”, το 15% η “J&P Αβαξ” -η οποία μπήκε εκ των υστέρων στο έργο, τηρώντας την αρχική συμφωνία, που φαίνεται να υπήρξε για τον οδικό άξονα- και το 13,3% η “Ιντρακάτ”.exagoges
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο αυτοκινητόδρομος “Μορέας” είναι από τις πρώτες παραχωρήσεις, που ξεκίνησαν να κατασκευάζονται το 2007, ακολουθώντας μια ικανοποιητική πορεία, παρά το γεγονός, ότι το έργο σταμάτησε σε διαφορετικό χρόνο από τους άλλους αυτοκινητόδρομους και χρειάστηκε αναθεώρηση της σύμβασης για να ξεμπλοκάρει πέρυσι τον Δεκέμβριο.

Με την παράδοση της Περιφερειακής Οδού Καλαμάτας, ολοκληρώνεται πλήρως ο Αυτοκινητόδρομος “Μορέας”, που είναι ο πρώτος από τους συνολικά πέντε αυτοκινητόδρομους της χώρας

Το ελληνικό Δημόσιο, μάλιστα, χορήγησε πρόσθετες εγγυήσεις, ύψους 330 εκατομμυρίων ευρώ στις τράπεζες με την διασφάλιση, ότι τα δάνεια της εταιρείας παραχώρησης θα μπορούν να εξοφληθούν, ακόμη και αν υποχωρήσει η κυκλοφορία του δρόμου. Είχε προηγηθεί στα μέσα του καλοκαιριού η ολοκλήρωση του τμήματος Λεύκτρο -Σπάρτη, που είχε εγκαινιαστεί από τον Υπουργό Υποδομών και η οποία αντιμετωπίζει προβλήματα, λόγω της χαμηλής κυκλοφορίας.
Με την παράδοση της Περιφερειακής Οδού Καλαμάτας, ολοκληρώνεται πλήρως ο Αυτοκινητόδρομος “Μορέας”, που είναι ο πρώτος από τους συνολικά πέντε αυτοκινητόδρομους της χώρας.
Το νέο τμήμα έχει μήκος περίπου 7,5 περίπου χλμ., αρχίζει από τον Κόμβο της Εισόδου Καλαμάτας (που βρίσκεται στην περιοχή της Θουρίας, εγγύτατα του Νοσοκομείου Καλαμάτας, όπου σήμερα απολήγει ο εν λειτουργία αυτοκινητόδρομος Τρίπολης – Καλαμάτας) και φθάνει μέχρι και τον Ανισόπεδο Κόμβο του Νέδοντα (που συνδέει την Περιμετρική Οδό με το κέντρο της πόλης της Καλαμάτας).
Η Περιμετρική Οδός Καλαμάτας έχει διατομή αστικής αρτηρίας με δύο λωρίδες κυκλοφορίας και μία λωρίδα πολλαπλών χρήσεων ανά κατεύθυνση, καθώς και κεντρική νησίδα.
Το τμήμα, που τίθεται σε κυκλοφορία, περιέχει τρεις ανισόπεδους Κόμβους:
-1. Τον Ανισόπεδο Κόμβο Δυτικής Εισόδου Καλαμάτας (κόμβος, που βρίσκεται στην περιοχή του εργοστασίου ΚΑΡΕΛΙΑ) και την σύνδεσή του με την Οδό Αθηνών,
-2. τον Ανισόπεδο Κόμβο Λέϊκων για την σύνδεση με την ομώνυμη περιοχή της πόλης και
-3. τον Ανισόπεδο Κόμβο Νέδοντα για την σύνδεση με το ιστορικό κέντρο της πόλης.

Η Περιμετρική Οδός της Καλαμάτας θα εξυπηρετήσει κατά κύριο λόγο τις υπερτοπικές μετακινήσεις από και προς την Μεσσηνιακή Μάνη και Λακωνική Μάνη, καθώς και τις εσωτερικές μετακινήσεις στην πόλη της Καλαμάτας

Το τμήμα της Περιμετρικής Οδού Καλαμάτας περιλαμβάνει πλήρες δίκτυο αποχέτευσης και αποστράγγισης, παράπλευρο δίκτυο καθώς και αποκατάσταση των τοπικών οδών, σήμανση, ασφάλιση, ηλεκτροφωτισμό κλπ.. Περιλαμβάνει, επίσης, σημαντικό αριθμό τεχνικών cut & cover, ιδιαίτερα στην ευρύτερη περιοχή σύνδεσης του Ανισόπεδου Κόμβου Νέδοντα με το ιστορικό κέντρο της πόλης. Η κατασκευή των τεχνικών αυτών έργων κρίθηκε αναγκαία, κυρίως, λόγω της μορφολογίας του εδάφους προκειμένου να διασφαλιστεί η προστασία του περιβάλλοντος αλλά και για γεωτεχνικούς λόγους.
Η Περιμετρική Οδός με την ολοκλήρωσή της πριν από το τέλος του 2016 θα εξυπηρετήσει κατά κύριο λόγο τις υπερτοπικές μετακινήσεις από και προς την Μεσσηνιακή Μάνη και Λακωνική Μάνη (Καρδαμύλη, Στούπα, Αρεόπολη κ.λπ.) που σήμερα διέρχονται από τον αστικό ιστό της Καλαμάτας. Συνεπώς, πέραν της αύξησης της οδικής ασφάλειας είναι ένα έργο, που θα βελτιώσει σημαντικά και την ποιότητα του περιβάλλοντος της πόλης.
Παράλληλα, θα εξυπηρετήσει και τις εσωτερικές μετακινήσεις στην πόλη της Καλαμάτας, συμβάλλοντας στην αύξηση της οδικής ασφάλειας, στην μείωση του χρόνου μετακίνησης αλλά και στην περιβαλλοντική προστασία εξ αιτίας της μείωσης των ρύπων.

Η δεύτερη μεγαλύτερη τοξωτή γέφυρα της Ελλάδος υπάρχει στο οδικό τμήμα Παραδεισίων Αρκαδίας-Τσακώνας Μεσσηνίας

Το έργο μπήκε στην τελική του ευθεία, με την παράδοση της δεύτερης μεγαλύτερης τοξωτής γέφυρα της χώρας μας στην Τσακώνα, στις αρχές του 2016. Η τοξωτή γέφυρα ανήκει στο οδικό τμήμα Παραδεισίων Αρκαδίας-Τσακώνας Μεσσηνίας, που (ανα)κατασκευάστηκε ως δημόσιο έργο, ως τμήμα του αυτοκινητόδρομου Κορίνθου-Τρίπολης-Καλαμάτας.
Το 90% του έργου έχει δοθεί σε κυκλοφορία από το τέλος του 2012.
Η κατασκευή της ανατέθηκε το 2006 στην κοινοπραξία “ΤΕΡΝΑ-Alpine”, με προϋπολογισμό 94 εκατ. ευρώ και ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2009 (το 2013 η “Alpine” πτώχευσε και το έργο συνεχίστηκε μόνο από την “ΤΕΡΝΑ”). Το 2010 και το 2012 υπεγράφησαν δύο συμπληρωματικές συμβάσεις, για να καλυφθεί το κόστος των επιπρόσθετων εργασιών.
Η γέφυρα αυτή, που έχει μήκος 390 μέτρα, στο πρώτο άνοιγμα στηρίζεται στο έδαφος, περίπου όπως οι κλασικές γέφυρες, ενώ στο δεύτερο και μεγαλύτερο κομμάτι, το οδόστρωμα είναι κρεμασμένο από δύο ατσάλινα τόξα (συνδεδεμένα μεταξύ τους), που γεφυρώνουν το σημείο που κατολίσθησε.
Το κατάστρωμα της γέφυρας έχει πλάτος 20,40 μέτρα στο προεντεταμένο τμήμα της και 22,80 μέτρα στο τοξωτό. Το κατάστρωμα περιλαμβάνει 4 λωρίδες κυκλοφορίας (2 ανά κατεύθυνση) πλάτους 3,50 μ., μια κεντρική νησίδα πλάτους 2,00 μ. με αμφίπλευρο στηθαίο ασφαλείας, τύπου New Jersey, δύο πλευρικά ερείσματα 2Χ0,50 μέτρων και δύο πεζοδρόμια πλάτους 2Χ1,70 μέτρων.
Ο τοξωτός φορέας, ο οποίος αποτελεί σημαντική πρωτοτυπία για την Ελλάδα, μορφώνεται με δύο παραβολικά τόξα συνδεόμενα μεταξύ τους με αντιανέμιο σύνδεσμο.
Τα τόξα είναι κιβωτιοειδούς διατομής σταθερού ύψους 2,80 μέτρων και πλάτους 1,60 μέτρων, προσβάσιμα εσωτερικά καθ’ όλο το μήκος τους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ