φωτό αρχείου

8η Συνδιάσκεψη της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης από την Πέμπτη 1 η έως το Σάββατο 3 η Νοεμβρίου 2018 στη Χερσόνησο – Κρήτης.

Λάβαμε και δημοσιεύουμε την παρακάτω πρόσκληση:

“Αξιότιμες κυρίες, αξιότιμοι κύριοι, Αγαπητοί συνάδελφοι,

με ιδιαίτερη χαρά σας προσκαλούμε στην 8η Συνδιάσκεψη της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης, η οποία θα πραγματοποιηθεί από την Πέμπτη 1η Νοεμβρίου έως το Σάββατο 3η Νοεμβρίου 2018 στην Χερσόνησο – Κρήτης.

Η ευρύτερη περιοχή του Δήμου Χερσονήσου αποτελεί ένα από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της Κρήτης και της Ελλάδας με διεθνή ακτινοβολία και τις περισσότερες κλίνες στο νησί. Διαθέτει υψηλής ποιότητας ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις, συνεδριακές υποδομές, φυσικές ομορφιές στο παράκτιο τμήμα αλλά και την ενδοχώρα, καθώς και μια πλούσια ιστορική διαδρομή. Στις ακτές του τόπου αυτού με την προνομιακή γεωγραφική θέση βρίσκονται αρχαία λιμάνια και πόλεις χτισμένες πάνω σε λείψανα παλιότερων πολιτισμών, όπως το μινωικό ανάκτορο των Μαλίων, το τρίτο σε μέγεθος μινωικό παλάτι στην Κρήτη.

Ο Μινωικός πολιτισμός υπήρξε ο πρώτος υψηλός πολιτισμός της Ευρώπης. Δημιουργήθηκε στο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας που συνδυάζει τις αμμώδεις παραλίες της παράκτιας ζώνης, με τα απόκρημνα ορεινά ανάγλυφα της ενδοχώρας του νησιού. Ένα τοπίο διαρκών αντιθέσεων που υποδηλώνει την πολυμορφία του χώρου, στοιχείο που χαρακτηρίζει και τον Ελληνογερμανικό διάλογο. Η Κρήτη του μύθου και της ιστορίας, αποτελεί παράλληλα, την κοιτίδα της μυθολογικής γένεσης της Ευρώπης. Πρόσφερε το πολιτιστικό υπόβαθρο που οδήγησε στη σημερινή Ευρώπη των αρχών της αμοιβαίας κατανόησης, του διαλόγου και της συνεργασίας. Αρχές που πρεσβεύει και υπηρετεί η Ελληνογερμανική Συνέλευση, συντελώντας στη συνεργασία μεταξύ των ανθρώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των δυο χωρών, αφού η ετήσια Συνέλευση είναι ένας τόπος συνάντησης και ανταλλαγής απόψεων με στόχο την ενίσχυση των ιδεών και οραμάτων για μια ευημερούσα Ευρώπη.

Η σημασία του τουρισμού για την συνεργασία των δύο μερών υπήρξε εξ αρχής σημαντικός τομέας της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης. Η συμβολή του τουρισμού στην ανάπτυξη είναι καταλυτική. Τόσο στο οικονομικό πεδίο, αφού οι επενδύσεις δημιουργούν απασχόληση και θέσεις εργασίας όσο και στο κοινωνικό και περιβαλλοντικό. Σε προτεραιότητα πάντα είναι οι πολιτικές που συμβάλλουν στη βιώσιμη ανάπτυξη, που συνδέονται με την ορθολογική διαχείριση των πόρων και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Ο στρατηγικός σχεδιασμός αποκτά ιδιαίτερη σημασία στις διαδικασίες προγραμματισμού σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο, ώστε να ενεργοποιηθεί ένας «αναπτυξιακός οδικός χάρτης» που θα δίνει έμφαση στην καινοτομία προκειμένου να αξιοποιηθεί το πλούσιο τοπικό πολιτισμικό και πολιτιστικό απόθεμα στον τριτογενή τομέα.

Στα πλαίσια του προγράμματος και με την υποστήριξη των Πολιτικών Ιδρυμάτων, θα αναπτυχθούν θέματα επαγγελματικής κατάρτισης, με έμφαση στη νεολαία, θέματα προσφύγων, διαχείρισης απορριμμάτων και ενέργειας. Επίσης θα οργανωθούν με την βοήθεια του Δήμου Χερσονήσου, της Περιφέρειας Κρήτης και του Επιμελητηρίου Ηρακλείου εκπαιδευτικές εκδρομές, που αφορούν τη διαχείριση Υδάτων και Γεωργίας, Τουρισμού Ειδικών Ενδιαφερόντων, Εκπαίδευσης και Επαγγελματικής κατάρτισης Ενηλίκων.

Για την ανταλλαγή εμπειριών μεταξύ των συμμετεχόντων και τον διάλογο θα υπάρχει αρκετός διαθέσιμος χρόνος, όπως προκύπτει και από το συνημμένο σχέδιο προγράμματος.

Με εκτίμηση, Ιωάννης Μαστοράκης Δήμαρχος Χερσονήσου

Σταύρος Αρναουτάκης Περιφερειάρχης Κρήτης

Δρ. Γεώργιος Πατούλης Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ),Δήμαρχος Αμαρουσίου

Roger Kehle Πρόεδρος της Ένωσης Κοινοτήτων Βάδης-Βυρτεμβέργης, Αντιπρόεδρος της Γερμανικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων

Δρ. Πέτρος Τατούλης Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Gerhard Bauer Έπαρχος Schwäbisch Hall”

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ