-Οι τρεις βασικοί λόγοι της πιθανής ανόδου του ποσοστού αποχής και η δοκιμασία της αξιοπιστίας του πολιτικο-οικονομικού μας συστήματος.

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Όπως εκτιμούν έγκυροι πολιτικοί αναλυτές, ο μεγάλος αντίπαλος στις επερχόμενες εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου ενδέχεται να αποδειχθεί η αποχή των ψηφοφόρων από τις κάλπες. Μάλιστα, κάποιοι υποστηρίζουν, ότι η αποχή, μαζί με την λευκή ψήφο μπορεί να φθάσουν στις εκλογές αυτές και στο 42%!EKLOGES
Σύμφωνα με το Σύνταγμα, όταν το 50% συν ένα (άτομο) του εκλογικού σώματος επιλέξει την λευκή ψήφο ή την αποχή , τότε υπάρχει πρόβλημα αντιπροσώπευσης και έκφρασης του κυρίαρχου λαού από τους υπάρχοντες πολιτικούς σχηματισμούς.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με βάση την Αρχή της Δεδηλωμένης (δήλωση της βούλησης του λαού), της Λαϊκής Κυριαρχίας και την αρχή της Ισότητας της ψήφου πρέπει να διαλύσει τους υπάρχοντες πολιτικούς σχηματισμούς, να ορίσει υπηρεσιακή Κυβέρνηση και να δώσει εντολή σχηματισμού νέων πολιτικών σχηματισμών, προκειμένου να εκφράσουν την λαϊκή βούληση.

Οι τρείς βασικοί λόγοι, που μπορεί να προκαλέσουν μεγάλο ποσοστό αποχής στις προσεχείς εκλογές

Στις προηγούμενες εκλογές, η αποχή έφτασε το 36,13%, ενώ τα εκτός Βουλής κόμματα συμπλήρωσαν συνολικά ποσοστό 8,62%.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι τρείς σημαντικότεροι λόγοι, που μπορεί να προκαλέσουν μια πρωτόγνωρη αποχή στις προσεχείς εκλογές, συνοψίζονται ως εξής:
-Η κραυγή του πρόσφατου δημοψηφίσματος, του 62% ΟΧΙ σε άλλη Λιτότητα , που δεν εισακούστηκε, υποτιμώντας την κοινή γνώμη, η οποία ένιωσε, ότι το πολιτικό σύστημα δεν την υπολογίζει.
-Το γεγονός, ότι προκηρύχθηκαν εκλογές αμέσως μετά το τρίτο Μνημόνιο και όχι πριν την ψήφισή του.
-Η διαπίστωση, ότι 5 από τα 7 κόμματα ψήφισαν το Μνημόνιο αυτό και τώρα «ανταγωνίζονται» χωρίς να πείσουν για ποιόν λόγο.

“Εάν καταγραφεί μεγάλο κενό αξιοπιστίας του πολιτικού μας συστήματος, θα χαθεί στην χώρα μας ο κοινωνικός έλεγχος”

Κατά τους ίδιους αναλυτές, το πολιτικό μας σύστημα θα μετρήσει μετά από όλα αυτά, κατά πόσον έχει στήριξη και αναγνώριση από την ελληνική κοινωνία, δηλαδή, κατά πόσο πλέον η κοινωνία του εμπιστεύεται την διαχείριση της ύπαρξής της.
Το πολιτικό σύστημα θα αναγκαστεί έτσι να μετρήσει την σοβαρότητά του, την αποτελεσματικότητά του, αλλά και την ίδια την χρησιμότητά του.
Ήδη από τους πολιτικούς αναλυτές εκφράζονται φόβοι, ότι, εάν καταγραφεί μεγάλο κενό αξιοπιστίας του πολιτικού μας συστήματος, θα χαθεί στην χώρα μας ο κοινωνικός έλεγχος, με ότι αυτό συνεπάγεται.
Για την σχέση κοινωνίας και πολιτικού συστήματος , μια αποχή της τάξης του 50% απλά θα επιβεβαιώσει με τον πιο επίσημο τρόπο, ότι το οικονομικοπολιτικό σύστημα και η κοινωνία είναι δύο τελείως διαφορετικοί κόσμοι, χωρίς καμία επαφή μεταξύ τους.

“Οι δημοσιογράφοι και τα ΜΜΕ πρέπει να παίξουν καθοριστικό ρόλο στην όλη εκλογική διαδικασία”

Κατά την άποψη των αναλυτών, θα πρέπει να προσέξουν ιδιαίτερα όσοι συνιστούν, συμμετέχουν και καθορίζουν την εκλογική αυτή διαδικασία και ιδιαίτερα οι δημοσιογράφοι οφείλουν α πιέσουν, όσο μπορούν, τους “πρωταγωνιστές” να καταθέσουν δημόσια τα σχέδιά τους και τις προοπτικές συνεργασίας τους με άλλα κόμματα, αφού σε αυτές τις εκλογές ο λαός θα ψηφίσει εν δυνάμει συμμαχίες.
Τα ΜΜΕ γενικότερα, θα πρέπει να πάρουν το μέρος του λαού περισσότερο από ποτέ, μέσα από μια ειλικρινή θέση και στάση, αλλά και οι “πρωταγωνιστές” του πολιτικού σκηνικού πρέπει να ανεβάσουν, όσο μπορούν το επίπεδο αντιπαράθεσης και ουσιαστικότητας.

Η διέξοδος της αποχής και της λευκής ψήφου, που μπορούν να αναγκάσουν το παρηκμασμένο πολιτικό σύστημα να “φύγει”

Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί αναλυτές, στα δημοκρατικά πολιτεύματα έχει προβλεφθεί, το πώς ο κυρίαρχος λαός έχει την δυνατότητα να απαλλαγεί από τους πολιτικούς σχηματισμούς και τους υποψηφίους αυτών, βοηθώντας στην εξέλιξη του πολιτικού μας συστήματος. Έτσι τίθενται τα εξής ερωτήματα:
Αν οι τυχόν ομάδες πίεσης (Τράπεζες, Εκδότες, ΜΜΕ, Βιομήχανοι κ.ά.) έχουν βρεθεί επάνω από το πολιτικό σύστημα και αυτό εκτελεί απλά τις εντολές τους, πώς αλλιώς μπορεί ο κυρίαρχος λαός να απεγκλωβιστεί ειρηνικά από όλα αυτά;
Όταν το πολιτικό σκηνικό συνολικά είναι κατώτερο σε πολιτικές, αξίες και ήθος από την κοινωνία, δεν θα πρέπει να μπορεί να απαλλαγεί από αυτό, ώστε η κοινωνία να μην γίνει σαν και αυτούς;
Και επειδή στην Δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα, η λευκή ψήφος και η αποχή, σε αυτή την περίπτωση, είναι μια διέξοδος για τον λαό, αφού μπορούν να αναγκάσουν το παρηκμασμένο πολιτικό σύστημα να “φύγει” και να αποκτήσει έτσι ο κυρίαρχος λαός την δυνατότητα να θέσει νέους κανόνες για την διακυβέρνησή του

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ