Που υποβάλλουν οι ασφαλισμένοι!
-Οι παλαιές ασφαλιστικές οφειλές, η αδυναμία να εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις, η ανεπαρκής ενημέρωση των ασφαλισμένων για τους ισχύοντες νόμους, αλλά και οι ασαφείς οδηγίες του ΕΦΚΑ προς τους υπαλλήλους του, οδηγούν συχνά στην απόρριψη των αιτήσεων συνταξιοδότησης!

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΦΚΑ, απορριπτικές βγαίνουν σε ποσοστό 20% οι αιτήσεις συνταξιοδότησης, που καταθέτουν οι ασφαλισμένοι! Το ποσοστό αυτό είναι  διπλάσιο από τα προηγούµενα χρόνια και οφείλεται κυρίως στο ότι α) μία στις πέντε αιτήσεις απορρίπτεται εξαιτίας παλαιών οφειλών, β) υπάρχει ανεπαρκής ενηµέρωση του ασφαλισµένου  και γ) δίνονται ασαφείς οδηγίες του ίδιου του ΕΦΚΑ προς τους υπαλλήλους του.
Ειδικότερα, οι περισσότερες αιτήσεις, που απορρίπτονται, αφορούν διαδοχικά ασφαλισµένους µε τελευταίο φορέα τον πρώην ΟΑΕΕ. Συχνό είναι το φαινόµενο, ο ασφαλισµένος να µη συµπληρώνει 35ετία το 2012 (µεταβατικές διατάξεις) και συγχρόνως να μην πληροί το όριο ηλικίας, που απαιτείται (από 60 έως 62 ετών). Με βάση τους κανονισµούς, που ίσχυαν στον ΟΑΕΕ, ο ασφαλισµένος δεν δικαιούται σύνταξη. Όμως, αντί το αίτηµα με τον φάκελο του ασφαλισμένου να διαβιβαστεί στον προηγούµενο φορέα ασφάλισής του, το πρώην ΙΚΑ, παραµένει σε εκκρεµότητα ένα -δύο χρόνια, ενώ το ΙΚΑ  θα µπορούσε να χορηγήσει σύνταξη, µε βάση τις δικές του διατάξεις.
Με την 35ετία, για παράδειγµα, το 2017 συνταξιοδοτείται στα 59 του χρόνια +6 µήνες.
Όπως επισημαίνουν ειδικοί σε θέματα ασφάλισης, αυτό το αλαλούµ συµβαίνει, γιατί η εγκύκλιος για την διαδοχική ασφάλιση δεν διευκρινίζει, σε ποια ηλικία πρέπει να διαβιβάζεται ο φάκελος!
Στο µεταξύ, ο ασφαλισµένος έχει χάσει δύο χρόνια περιµένοντας στην ουρά και προσπαθώντας να επιβιώσει µε την προσωρινή σύνταξη.

Εξαιτίας των οφειλών τους από απλήρωτες εισφορές, πολλοί ελεύθεροι επαγγελματίες δεν μπορούν να συνταξιοδοτηθούν και η αίτηση συνταξιοδότησής τους παραμένει εκκρεμής!

Ως απόρροια της κρίσης, χιλιάδες είναι οι ελεύθεροι επαγγελµατίες, που, ενώ συμπληρώνουν τα απαραίτητα χρόνια ασφάλισης, δεν µπορούν να συνταξιοδοτηθούν εξαιτίας των οφειλών τους. Ο Νόµος επιτρέπει τον συµψηφισµό χρέους µε το ποσό σύνταξης σε 40 δόσεις. Το όριο συµψηφισµού είναι οι 20.000 ευρώ οφειλής, αλλά για να εγκριθεί το αίτηµα, θα πρέπει τα 14.200 ευρώ να είναι η αρχική οφειλή και µε την προσθήκη των προσαυξήσεων να φθάνει στις 20.000 ευρώ. Οι περισσότεροι επαγγελµατίες δεν µπορούν, λόγω της οικονοµικής ασφυξίας, να «κατεβάσουν» το ποσό της οφειλής στο απαιτούµενο ύψος σε διάστηµα δύο µηνών, όπως ορίζει ο Νόµος. Ετσι, η αίτηση συνταξιοδότησης µένει σε εκκρεµότητα. Εάν και όταν ο ασφαλισµένος μπορέσει να συγκεντρώσει τα χρήµατα, θα πρέπει να υποβάλει νέα αίτηση συνταξιοδότησης, µε αποτέλεσµα, όχι µόνον να περιμένει από την αρχή στην ουρά, αλλά να χάσει και τα αναδροµικά ποσά της σύνταξης!
Σε δεινή θέση βρίσκονται, επίσης, χιλιάδες ασφαλισµένοι στο πρώην ΙΚΑ, που µένουν για µεγάλο διάστηµα άνεργοι και καταφεύγουν στην συνταξιοδότηση, αν συµπληρώνουν το όριο ηλικίας για µειωµένη σύνταξη. Ωστόσο, εξαιτίας της ανεργίας, δεν πληρούν την προϋπόθεση των 100 ηµερών ασφάλισης κάθε χρόνο στην τελευταία πενταετία. Τα ένσηµα δεν «βγαίνουν» και η αίτησή τους απορρίπτεται!

“Η εµβόλιµη πληρωµή 4.193 νέων κύριων συντάξεων αφορούσε παλαιότερες υποθέσεις και δεν ήταν επίτευγµα της έξτρα απασχόλησης των υπαλλήλων του ΕΦΚΑ το Σαββατοκύριακο, όπως την παρουσίασε για επικοινωνιακούς λόγους ο ΕΦΚΑ!

Απορριπτικές βγαίνουν συχνά οι αποφάσεις, λόγω και της λανθασµένης ενηµέρωσης του ασφαλισµένου, ο οποίος δεν γνωρίζει τι ισχύει, µε τις τόσες αλλαγές και ανατροπές, που έχει υποστεί το ασφαλιστικό σύστηµα. Εκτός από τα προβλήματα αυτά, μεγάλες είναι και οι καθυστερήσεις εξαιτίας των χιλιάδων αιτήσεων αναγνώρισης πλασµατικών ετών, που έχουν συσσωρευτεί, καθώς η σχετική εγκύκλιος του Νόµου Κατρούγκαλου εκδόθηκε µόλις πριν από δύο µήνες.
Από την σωρεία απορριπτικών αποφάσεων ωφελείται µόνον ο προϋπολογισµός του ΕΦΚΑ. Μάλιστα, οι εργαζόµενοι στον φορέα επισηµαίνουν, ότι ακόµα δεν έχουν συσταθεί τα 100 κλιµάκια µε τους 2.200 υπαλλήλους, που θα διεκπεραιώσουν την εξπρές έκδοση των συντάξεων. Μάλιστα, οι ίδιοι καταγγέλλουν, ότι η εµβόλιµη πληρωµή 4.193 νέων κύριων συντάξεων στις αρχές της περασµένης εβδομάδας, που τόσο πολύ διαφήµισε ο ΕΦΚΑ, αφορούσε παλαιότερες υποθέσεις και δεν ήταν επίτευγµα της έξτρα απασχόλησης των υπαλλήλων το Σαββατοκύριακο! Ουσιαστικά, επρόκειτο για μια κίνηση, που χαρακτηρίζουν ως ένα επικοινωνιακό κόλπο των υπευθύνων του φορέα, εν όψει της έλευσης των εκπροσώπων των δανειστών στο τέλος Οκτωβρίου!

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Προηγούμενο άρθροΔυο Ελλάδες
Επόμενο άρθροNavarino Challenge 2017

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ