Από τις έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ! – Ο ρόλος της Τουρκίας και οι διεκδικήσεις τους στην ανατολική Μεσόγειο.

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Αποσύρει το ενδιαφέρον της για την κυπριακή ΑΟΖ η μεγάλη γαλλική πετρελαϊκή εταιρεία “TOTAL”. Η εξέλιξη αυτή είναι αποτελέσμα της ανεξέλεγκτης δράσης του τουρκικού επεκτατισμού στην Κύπρου, αναφέρει σε δημοσιεύματά του ο ελληνοκυπριακός τύπος, που υπογραμμίζει ως βασική αιτία της απόσυρσης αυτής τον συνδυασμό της τουρκικής προκλητικότητας και της οικονομικής κρίσης, που μαστίζει την Κύπρο από την μία πλευρά, με την ρευστή κατάσταση, που επικρατεί στην Ελλάδα, από την άλλη.local_02_temp-1361370121-5124dc09-620x348
Ο Κύπριος Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λακκοτρύπης, εμφανίσθηκε απογοητευμένος από την απόσυρση του ενδιαφέροντος της γαλλικής εταιρείας, που προμηνύει «αναταράξεις» στην περιοχή. Παρά τις επίμονες προσπάθειες της Κυπριακής Κυβέρνησης για παραμονή στην ΑΟΖ, μέσω διακανονισμού με την γαλλικών συμφερόντων εταιρεία, το αποτέλεσμα δεν άλλαξε, τονίζει κυπριακό δημοσίευμα.
Ο Κύπριος Υπουργός εξέφρασε συνολικά την απογοήτευση της κυπριακής κυβέρνησης, ενώ δήλωσε, ότι έχουν εξανεμιστεί με τον χειρότερο τρόπο οι προσδοκίες των τελευταίων χρόνων.
Σημείωσε, επίσης, πως ήταν γνωστό, ότι η συγκεκριμένη περιοχή είναι δύσκολη γεωλογικά, ενώ δεν βοηθά και η συγκυρία με τις χαμηλές τιμές του πετρελαίου διεθνώς.

“Προφάσεις εν αμαρτίαις”

Όμως, από την πλευρά τους, έγκυροι αναλυτές επισημαίνουν, ότι αυτές είναι δικαιολογΐες και “προφάσεις εν αμαρτίαις” της γαλλικής εταιρείας, που αποκρύπτει τους πραγματικούς λόγους της απόσυρσής της. Όπως υποστηρίζουν οι ίδιοι, όταν μια εταιρεία αυτού του βεληνεκούς, επενδύει σε ένα τέτοιο σχέδιο, γνωρίζει όλες τις «λεπτομέρειες» και επομένως τέτοιου είδους δικαιολογίες είναι αστείες. Οι αναλυτές πιστεύουν, ότι αλλού βρίσκονται τα πραγματικά αίτια. Κατ’ αυτούς αυτά εντοπίζονται στην σφαίρα της γεωπολιτικής, η οποία αλλάζει ταχύτατα , ή σε κάποιες αναμενόμενες εξελίξεις, καθώς οι Τούρκοι «ετοιμάζουν» πιθανώς κάτι άλλο στην περιοχή, το οποίο είναι σε γνώση της γαλλικής εταιρείας!
Πάντως, ως επίσημη δικαιολογία της απόσυρσής της από την κυπριακή ΑΟΖ η γαλλική εταιρεία επιμένει να εμφανίζει «οικονομικούς λόγους», αφού με την αποχώρηση της θα καταβάλει αποζημίωση 70 εκατομμυρίων ευρώ ως ρήτρα στην κυπριακή κυβέρνηση, επισημαίνοντας το ρίσκο μιας πολυδάπανης γεώτρησης. Ωστόσο, πάντα στις αναλύσεις των πολυεθνικών κολοσσών συμπεριλαμβάνονται και οι γεωπολιτικές εξελίξεις στις περιοχές, που ενδιαφέρονται να επενδύσουν, και ειδικά όταν οι δεσμεύσεις αυτές θα είναι μακροχρόνιες!

Ο “βρώμικος” τουρκικός ρόλος σε Κύπρο και Αιγαίο

Ο γαλλικός πετρελαϊκός κολοσσός, που διαθέτει πλήθος ειδικών εμπειρογνωμόνων, αποχωρεί από τις ερευνητικές της δραστηριότητες, στα τεμάχια 10 και 11, διότι «δεν εντοπίζει εμπορικά εκμεταλλεύσιμες ποσότητες φυσικού αερίου, σε συνάρτηση με τις όλο και μειούμενες τιμές του πετρελαίου διεθνώς».
Έτσι προτιμά να καταβάλει το ποσό των 70 εκατομμυρίων ευρώ, παρά να προχωρήσει σε μια επένδυση υψηλού ρίσκου, που θα ανέρχεται περί τα 250 εκατομμύρια ευρώ.
Ως επίσημη δικαιολογία αναφέρεται από τους Γάλλους ο μικρός όγκος κοιτασμάτων σε σχέση με την προσδοκώμενη ποσότητα, από την γαλλική εταιρεία.
Ωστόσο η κατάσταση φαίνεται, ότι καθορίζεται κυρίως από τους Τούρκους, καθώς η τουρκική άκαμπτη στάση αλλά και η αδυναμία της γαλλικής κυβέρνησης, να εμπλακεί σε μια αντιπαράθεση με τον Ερντογάν, αποδεικνύει τον βρώμικο ρόλο, που έπαιξαν και παίζουν οι Τούρκοι στην Κύπρο και στο Αιγαίο.
Είναι σαφές, ότι με τις συνεχείς απειλές τους οι Τούρκοι επιθυμούν να “διώξουν” αρχικά το σύνολο των εταιρειών, που αναζητούν υδρογονάνθρακες σε Αιγαίο και Κύπρο, και στην συνέχεια, όταν όλοι αποχωρήσουν, αυτοί να «επέμβουν» για να λάβουν την μερίδα του λέοντος.

Οι Τούρκοι διεκδικούν όλα τα κοιτάσματα της ανατολικής Μεσογείου

Μάλιστα το θράσος των εξ ανατολών γειτόνων μας προσδιορίζει ως «τουρκικό», από τα επίσημα χείλη του Ερντογάν, το σύνολο των κοιτασμάτων σε ολόκληρη την ανατολική Μεσόγειο Θάλασσα!
Αυτός είναι, άλλωστε, και ο βασικός λόγος, που η Αίγυπτος, γνωρίζοντας από πρώτο χέρι τι ακριβώς σκοπεύουν να κάνουν οι Τούρκοι στην ανατολική Μεσόγειο, προμηθεύεται πολεμικό εξοπλισμό πρώτης γραμμής, όπως φρεγάτες FREMM με πυραύλους με βεληνεκές 500 χλμ, μαχητικά αεροσκάφη Rafale και άλλα σύγχρονα όπλα.
Από την πλευρά τους η Ελλάδα και η Κύπρος οφείλουν ταχύτατα να βάλουν στο παιχνίδι μεγάλους παγκόσμιους παίκτες, όπως την Ρωσία και την Κίνα, που δύνανται να συγκρουστούν για τα συμφέροντα τους με οποιονδήποτε αντίπαλο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ