μέλος της ομάδας iCry2Talk, Ανδρέας Λουτζίδης, ο Αντιπρύτανης Έρευνας και Συντονισμού του ΑΠΘ, Καθηγητής Θεόδωρος Λαόπουλος, ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Καθηγητής Περικλής Α. Μήτκας, τα μέλη της ομάδας iCry2Talk, Αναστασία Ντράχα και Ιάσονας Χατζηκώστας, και η Αντιπρύτανις Ανθρώπινων Πόρων, Καθηγήτρια Παρασκευή Αργυροπούλου-Πατάκα.

Ο Πρύτανης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Καθηγητής Περικλής Α. Μήτκας, υποδέχτηκε σήμερα, Παρασκευή 24 Αυγούστου 2018, στην Πρυτανεία, τα μέλη της Ομάδας iCry2Talk του Εργαστηρίου Επεξεργασίας Σήματος και Βιοϊατρικής Τεχνολογίας του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (ΤΗΜΜΥ) του ΑΠΘ, προκειμένου να τους συγχαρεί για τη 2η θέση που κατέκτησαν με την εφαρμογή iCry2Talk στον Παγκόσμιο Τελικό του διαγωνισμού της Microsoft «Imagine Cup 2018», που έγινε στο Σιάτλ των ΗΠΑ.

Η Ομάδα iCry2Talk, που συστάθηκε στα τέλη του 2017, αποτελείται από τους προπτυχιακούς φοιτητές του ΤΗΜΜΥ Ανδρέα Λουτζίδη, Αναστασία Ντράχα και Ιάσονα Χατζηκώστα, οι οποίοι, υπό την επίβλεψη του Καθηγητή Λεόντιου Χατζηλεοντιάδη, δημιούργησαν την καινοτόμα εφαρμογή iCry2Talk, που χρησιμοποιεί τεχνικές βαθιάς μηχανικής μάθησης (Deep Machine Learning) για να «μεταφράσει» το κλάμα του μωρού σε λόγο, απεικονίζοντας το αποτέλεσμα σε μορφή κειμένου, εικόνας και φωνής!

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Αντιπρύτανης Έρευνας και Συντονισμού, Καθηγητής Θεόδωρος Λαόπουλος, η Aντιπρύτανις Ανθρώπινων Πόρων, Καθηγήτρια Παρασκευή Αργυροπούλου-Πατάκα, η Αντιπρύτανις Προγραμματισμού και Ανάπτυξης, Καθηγήτρια Δέσποινα Κλαβανίδου και ο Κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, Καθηγητής Κωνσταντίνος Κατσιφαράκης.

Οι φοιτητές μοιράστηκαν με τις Πρυτανικές Αρχές και τον Κοσμήτορα της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, την εμπειρία τους από τη συμμετοχή τους στον διαγωνισμό, παρουσίασαν τη μέθοδο και τον τρόπο ανάπτυξης της καινοτόμου εφαρμογής που δημιούργησαν και συζήτησαν μαζί τους τα μελλοντικά τους σχέδια για την αξιοποίησή της.

Η εφαρμογή θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για τους νέους και άπειρους γονείς, που θα έχουν στη διάθεσή τους ένα αντικειμενικό εργαλείο για την αναγνώριση της αιτίας του κλάματος του μωρού και δεν θα βασίζονται αποκλειστικά στο ένστικτο και τη διαίσθησή τους, επιτυγχάνοντας έτσι να του παράσχουν άμεση και την κατάλληλη φροντίδα για τις ανάγκες του.

«Είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι όταν οι φοιτήτριες και οι φοιτητές μας δημιουργούν και διακρίνονται στον παγκόσμιο στίβο. Ένα μεγάλο Πανεπιστήμιο, όπως το ΑΠΘ, οφείλει να δίνει τη δυνατότητα ακόμη και στις προπτυχιακές φοιτήτριες και στους προπτυχιακούς φοιτητές του να αγωνίζονται και να δοκιμάζουν τις δυνάμεις τους και σε άλλους δρόμους», δήλωσε ο Πρύτανης του ΑΠΘ και συνεχάρη θερμά τους φοιτητές για τις υψηλές επιδόσεις τους. Παράλληλα, τους πρότεινε να προβούν και σε μία λεπτομερή παρουσίαση της καινοτόμου εφαρμογής εντός της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Το Imagine Cup αποτελεί τα τελευταία 16 χρόνια τον μεγαλύτερο διαγωνισμό φοιτητικής καινοτομίας, καθώς ενθαρρύνει χιλιάδες φοιτητές από όλο τον κόσμο να συνεργαστούν και να αξιοποιήσουν τις γνώσεις τους, με σκοπό να δημιουργήσουν τις δικές τους καινοτομίες.

Περισσότερες πληροφορίες για τον διαγωνισμό στον ιστότοπο https://imaginecup.microsoft.com/en-us/Events?id=0 και για την εφαρμογή στον ιστότοπο: http://icry2talk.azurewebsites.net

Facebook: https://www.facebook.com/iCry2Talk

Γραφείο Τύπου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ