Το στίγμα των ωφελειών για την κοινωνία και τον λαό, σε ό,τι αφορά τις σχέσεις μεταξύ Εκκλησίας και Πολιτείας θα δώσει σήμερα, Τρίτη, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, κ. Ιερώνυμος στην Μονή Πετράκη, κατά την έναρξη των εργασιών της τακτικής Σύγκλησης της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος
Οι εργασίες της Ιεράς Συνόδου αναμένεται να ολοκληρωθούν την ερχόμενη Παρασκευή, 6 Οκτωβρίου με την εκλογή νέων Μητροπολιτών στις χηρεύουσες Μητροπόλεις Σταγών και Μετεώρων και Φιλίππων,
Νεαπόλεως και Θάσου.
Όπως αναφέρουν κύκλοι, προσκείμενοι στην Αρχιεπισκοπή, ο κ. Ιερώνυμος θα επισημάνει στην ομιλία του το πνεύμα συναινέσεως, νηφαλιότητας και ειλικρίνειας, που πρέπει να διέπει τις σχέσεις Εκκλησίας και Πολιτείας, προκειμένου να επιτευχθεί η πλέον αποτελεσματική συνεργασία μεταξύ των δύο κορυφαίων θεσμών του Έθνους και επ’ ωφελεία της κοινωνίας και του λαού.

Ιστορική αναδρομή στις σχέσεις Εκκλησίας και Πολιτείας από το 1821 μέχρι και σήμερα!

Επίσης, ο Αρχιεπίσκοπος αναμένεται να κάνει σύντομη ιστορική αναδρομή στις σχέσεις Εκκλησίας και Πολιτείας από το 1821 μέχρι και σήμερα, επισημαίνοντας, ότι στην διάρκεια των περίπου 200 ετών υπήρξαν απόπειρες, άλλες ολοκληρωμένες και άλλες αλυσιτελείς, από την πλευρά της Πολιτείας, να ελέγξει και να ποδηγετήσει την Εκκλησία. Και αυτό το έπραξε, είτε επιδιώκοντας την περιθωριοποίηση της Εκκλησίας και την αποβολή της από την δημόσια σφαίρα, είτε αποστερώντας η Πολιτεία την Εκκλησία από τους απαραίτητους πόρους για το έργο της, με την απαλλοτρίωση της περιουσίας της, είτε επιχειρώντας η Πολιτεία να ελέγξει την διοίκηση της Εκκλησίας, περιορίζοντας την ανεξαρτησία και την αυτονομία της και επιδιώκοντας να διορίζει και να ορίζει η Πολιτεία τους Ιεράρχες και όχι η Εκκλησία να εκλέγει τους Ιεράρχες της, όπως συνέβη με την αριστίνδην Σύνοδο κατά την περίοδο της χούντας.

Τα τρία μεγάλα βήματα προς την σωστή κατεύθυνση, που έγιναν κατά την διάρκεια της αρχιεπισκοπικής θητείας του κ. Ιερωνύμου

Ο Αρχιεπίσκοπος προσθέτως αναμένεται να επισημάνει και τα τρία μεγάλα βήματα προς την σωστή κατεύθυνση που έγιναν κατά την διάρκεια της δικής του αρχιεπισκοπικής θητείας και τα οποία είναι:
1. Η σύσταση της Επιτροπής διαλόγου Εκκλησίας – Πολιτείας, δηλαδή της Επιτροπής στην οποία τίθενται όλα τα ζητήματα που αφορούν στις σχέσεις Εκκλησίας και Πολιτείας. Η Επιτροπή αυτή συνεστήθη το 2009, επί υπουργίας Α. Διαμαντοπούλου και πρωθυπουργίας Γ. Παπανδρέου.
2. Η σύσταση επί πρωθυπουργίας Α. Σαμαρά της εταιρείας
αξιοποίησης ακίνητης εκκλησιαστικής περιουσίας, όπου η Εκκλησία είχε το 50% των προσόδων, και το υπόλοιπο 50% το κράτος, προκειμένου να τροφοδοτείται το κοινωνικό της έργο.
3. Όλος ο σχεδιασμός το τελευταίο τρίμηνο μεταξύ του
Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου, του Υπουργού Παιδείας, κ. Κ. Γαβρόγλου και του αναπληρωτή Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, κ. Αλ. Χαρίτση, για την ανάπτυξη της περιουσίας της Εκκλησίας μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ.