Διάλεξη για τον Κωνσταντίνο Καραθεοδωρή στο πανεπιστήμιο Μονάχου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ — By on January 27, 2012 at 21:23

Στις 25 Ιανουαρίου 2012 έλαβε χώρα στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου διάλεξη σχετικά με τη ζωή και το έργο του μεγαλύτερου, στη νεώτερη ιστορία του ελληνισμού, μαθηματικού Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή (1873-1950).

Ο διεθνούς φήμης καθηγητής της Μαθηματικής Σχολής του Λουδοβικείου-Μαξιμιλια­νού Πανεπιστημίου Μονάχου κ. Δρ. Ρούντολφ Φριτς, ανέπτυξε στην κατάμεστη μεγάλη αίθουσα Α140 του Πανεπιστημίου το θέμα: “Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή (1873-1950) Μηχανικός και Μαθηματικός από τον Νείλο στην Ίσαρ”

 

Αναφέρθηκε διεξοδικά στο γενεαλογικό δένδρο της οικογένειας Καραθεοδωρή και στις πολλαπλές επιστημονικές επιδόσεις και ανώτατες διακρίσεις του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή, τον οποίο εθαύμαζε – ως γνωστό – και ο ίδιος ο Αινστάιν. Μέχρι σήμερα η μαθηματική επιστήμη χρησιμοποιεί πολλούς μαθηματικούς όρους που καθιερώθηκαν από τον ίδιο τον Καραθεοδωρή.

Τη διάλεξη παρακολούθησαν κυρίως γερμανοί ακροατές. Από πλευράς Ελλήνων παρευρέ­θησαν η Γενική Πρόξενος κ. Σοφία Γραμματά, ο νυν πρόεδρος της Λέσχης Ελλήνων Επιστημόνων Μονάχου κ. Μοράκης και ο πρώην πρόεδρος κ. Κωνσταντίνος Μουτάφης, ο πρόεδρος του Συλλόγου Επτανησίων κ. Δημήτριος Δρογγίτης, η εκδότρια του ελληνογερμανικού περιοδικού ΔΡΑΧΜΗ, κ. Ιωάννα Μάμαλη, ο καθηγητής της νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Δρ. Κωνσταντίνος Κρεμαλής, η εκπρόσωπος των συμβασιούχων εκπαιδευτικών κ. Εύα Γρίβα, ο κ. Βασίλειος Μελανίδης, ο κ. Κωνσταντίνος Ορφανίδης, ο καλλιτέχνης κ. Ιωάννης Κωνσταντινίδης ο κ. Χρήστος Μαραζίδης, ο κ. Γεώργιος Χονδρός κ.α. Την Εκκλησία μας εκπροσώ­πησε ο Αρχιερατικός Επίτροπος Βαυαρίας της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας, Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης.

Αξίζει να σημιωθεί ότι από 1η Μαρτίου 2012 θα διδάσκει στη Μαθηματική Σχολή του Πανεπιστημίου Μονάχου ο συμπατριώτης μας Κωνσταντίνος Παναγιώτου ο οποίος πρόσφατα σε ηλικία 31 ετών εξελέγη Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Μονάχου. Ο κ. Παναγιώτου πήρε επίσης τη πρώτη θέση σε πανευρωπαικό διαγωνισμό στο πεδίο των Διακριτικών Μαθηματικών. Είμαστε, ως Έλληνες, υπερήφανοι για την εξαιρετική πρόοδο του συμπατριώτη μας και του ευχόμαστε να μοιάσει στην περαιτέρω επιστημονική του διαδρομή του αείμνηστου Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή.

 

Ο Αρχιερατικός Επίτροπος Βαυαρίας

 

 Απόστολος Μαλαμούσης

Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου

 

Λεζάντα: Στη φωτογραφία ο μεγάλος φιλέλληνας καθηγητής κ. Δρ. Ρούντολφ Φριτς με τον Πρωτοπρεσβύτερο π. Απόστολο Μαλαμούση στην αίθουσα της διάλεξης. Η διαφάνεια δείχνει τον τίτλο της διάλεξης. (Φωτο: Χρήστος Μαραζίδης).

 

0 σχόλια

Μπορείτε να είστε ο πρώτος που σχολιάζει.

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο