Μιλάει στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΝΩΜΗ ο παγκοσμίου φήμης Έλληνας Οικονομολόγος, Managing Director & Global Head G10 FX Strategy στην Bank of America.

Συνέντευξη στον Αποστόλη Ζώη.

Συνήθως τις ενδιαφέρουσες και στοχευμένες αναλύσεις και απόψεις του σε θέματα της τρέχουσας οικονομικής επικαιρότητας φιλοξενούν τα μεγαλύτερα ΜΜΕ του πλανήτη. Πρόκειται για τον παγκοσμίου φήμης οικονομολόγο Αθανάσιο Βαμβακίδη, Managing Director & Global Head G10 FX Strategy στην Bank of America, με καταγωγή από τη Θεσσαλονίκη και με έδρα  το Λονδίνο. Στο παρελθόν εργάστηκε στο ΔΝΤ για 13 χρόνια, όπου πέρασε από πολλές διευθυντικές θέσεις. Πήρε το πτυχίο του στα οικονομικά από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και το μεταπτυχιακό και διδακτορικό του από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ. Οι σπουδές του επικεντρώνονται στην οικονομία και τη μακροοικονομία. Σήμερα μιλάει στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΝΩΜΗ.

Η συνέντευξη

-Πού οδηγεί οικονομικά στο σύνολο πλέον τον πλανήτη η πανδημία του κορονοϊού; Εκτιμάτε πως η κρίση αυτή είναι μεγαλύτερη από άλλες που προηγήθηκαν;

“Εκτιμώ ότι αυτή η παγκόσμια κρίση θα είναι η χειρότερη μετά την παγκόσμια κατάρρευση του 1930. Το ΑΕΠ της παγκόσμιας οικονομίας θα πέσει κατά 4.3%, πολύ περισσότερο από την πτώση στην κρίση του 2009 που ήταν μόνο 0.1%. Στην Ευρωζώνη συγκεκριμένα το ΑΕΠ αναμένεται να πέσει κατά 8.3%. Ο κύριος λόγος είναι ότι είναι η πρώτη φορά που ένα μεγάλο μέρος όλων των οικονομιών δεν μπορεί να λειτουργήσει.

Το πιο πιθανό είναι ότι η ανάκαμψη θα είναι πολύ  αργή, για όσο ο ιός παραμένει. Πολλοί τομείς της οικονομίας δεν θα μπορέσουν να λειτουργήσουν με όλο τους το δυναμικό. Η υψηλή αβεβαιότητα θα κρατήσει επενδύσεις και προσλήψεις σε χαμηλά επίπεδα. Πολλές επιχειρήσεις ίσως να μην μπορέσουν να επιζήσουν στη νέα αυτή πραγματικότητα.

Από  την άλλη, το θετικό είναι ότι οι δημοσιονομικές και νομισματικές αρχές, αντέδρασαν αποφασιστικά και γρήγορα, αποφεύγοντας έτσι ακόμα χειρότερα οικονομικά σενάρια. Υπάρχει επίσης και η ελπίδα ότι κάποιο εμβόλιο ή  θεραπεία θα οδηγήσει σε μια πιο γρήγορη ανάκαμψη”.

– Και η χώρα μας; Η διαχείριση της πανδημίας έγινε με επιτυχία, όπως εκτιμούν ξένοι αναλυτές. Αυτό θα λέγαμε είναι το πρώτο επεισόδιο. Το δεύτερο που ακολουθεί σχετίζεται με την οικονομία της χώρας, η οποία στηρίζεται στον τουρισμό. Πώς βλέπετε το μέλλον; Ποιες θα είναι οι επιπτώσεις, αν υπάρξουν στην κοινωνία;

“Η Ελλάδα έδρασε με αποφασιστικότητα και ψυχραιμία, καταφέρνοντας έτσι να πετύχει από τα χαμηλότερα ποσοστά του ιού, σε παγκόσμιο και Ευρωπαϊκό επίπεδο. Το οικονομικό κόστος όμως είναι υψηλό και η χώρα αντιμετωπίζει μια βαθιά ύφεση, ακριβώς όταν οι προσδοκίες έβλεπαν ανάκαμψη μετά από μια χαμένη δεκαετία.

Η προτεραιότητα τώρα είναι να στηριχθεί η Ελληνική οικονομία ενώ ταυτόχρονα ο ιός παραμένει υπό έλεγχο, καθώς η χώρα προσπαθεί να επιστρέψει στην κανονικότητα. Η Ευρωπαϊκή οικονομική υποστήριξη θα βοηθήσει, με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα  να αγοράζει Ελληνικά ομόλογα και τον νέο Ευρωπαϊκό προϋπολογισμό να διοχετεύει ένα μεγάλο ποσό στην Ελλάδα για την χρηματοδότηση επενδύσεων. Οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να συνεχιστούν, για να μπορέσει η χώρα να προσελκύσει επενδύσεις. Η τουριστική σεζόν θα είναι περιορισμένη φέτος, αλλά θα ήταν πολύ χειρότερη αν η Ελλάδα δεν είχε πάρει αυστηρά μέτρα κατά του covid-19. Και η χώρα έχει πολλούς άλλους τομείς που θα μπορούσαν να ανακάμψουν πιο γρήγορα”.

-Και μετά την κρίση; 

“Μετά την κρίση, πιθανό είναι να χρειαστεί μια πιο μόνιμη λύση για το χρέος, για την Ελλάδα αλλά και για άλλες χώρες της Ευρωζώνης. Σε πολλές χώρες το χρέος σαν ποσοστό του ΑΕΠ θα ανεβεί σε πολύ πιο υψηλά επίπεδα, ρισκάροντας μια νέα κρίση στο μέλλον. Δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις, αλλά το πρόβλημα του χρέους πρέπει να αντιμετωπιστεί για να μπορέσει η Ευρώπη να έχει οικονομική σταθερότητα και ευημερία στο μέλλον”.

-Μπορούμε να βγάλουμε κάποια συμπεράσματα από αυτή την κρίση, ειδικά σε ότι αφορά την ανταπόκριση σε αυτή των ισχυρών οικονομικά χωρών; Ήταν απροετοίμαστες για κάτι τέτοιο;

“Η κρίση αυτή απέδειξε την ανάγκη για πολύ πιο στενή διεθνή συνεργασία, για θέματα υγείας αλλά και σε άλλους τομείς. Όλες οι χώρες θα πρέπει επίσης να είναι προετοιμασμένες  για παρόμοιες κρίσεις υγείας στο μέλλον. Υπήρχαν πολλοί παρόμοιοι ιοί τις τελευταίες δυο δεκαετίες που δυστυχώς οι πιο πολλοί αγνοούσαμε, πιστεύοντας πως δεν θα συμβεί σε μας. Τα τελευταία χρόνια υπήρξαν και κάποια βήματα προς τα πίσω, με ορισμένες ισχυρές χώρες να δείχνουν εσωστρέφεια παρόλη την επιδείνωση πολλών παγκόσμιων προβλημάτων που απαιτούσαν κοινές λύσεις”.

-Ποια θεωρείτε πώς είναι τα δύο μεγαλύτερα προβλήματα που απαιτούν άμεση αντιμετώπιση παγκοσμίως;

“Η μεγάλη επιδείνωση της οικονομικής ανισότητας στις περισσότερες χώρες και οι μακροχρόνιες κλιματολογικές επιπτώσεις από την επιδείνωση του περιβάλλοντος παραμένουν δυο από τα πιο σοβαρά προβλήματα που απαιτούν άμεση αντιμετώπιση.

Η άποψη μου είναι ότι η οικονομική ανισότητα δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο ή κυρίως με ανακατανομή εισοδήματος. Το πρόβλημα πιστεύω ότι είναι πολύ βαθύτερο και πολύπλευρο. Ξεκινάει από ανισότητες στην εκπαίδευση και επεκτείνεται σχεδόν σε όλους τους τομείς που θα έπρεπε να δίνουν ίσες ευκαιρίες σε όλους. Χρειάζεται μια ολική αντιμετώπιση και βαθιές μεταρρυθμίσεις  σήμερα, για να έχουμε κάποιο αποτέλεσμα στις επόμενες δεκαετίες. Προς το παρόν, πιο καλά στοχευμένες κοινωνικές πολιτικές θα μπορούσαν να μειώσουν τη ζημιά που ήδη έχει γίνει.

Για το περιβάλλον, όλοι γνωρίζουμε πλέον ότι χρειάζονται ριζικές λύσεις, σε παγκόσμιο επίπεδο, με τη συμμετοχή όλων των χωρών. Είμαστε ήδη πολύ πίσω. Καταστρέφουμε τις επόμενες γενιές με την αδράνεια μας. Οι υπάρχουσες παγκόσμιες συμφωνίες δεν επαρκούν, διότι οι στόχοι τους δεν είναι υψηλοί, αρκετές χώρες δεν συμμετέχουν σε αυτές και δεν έχουν ένα σύστημα αυστηρής εφαρμογής τους”.

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ