Ο Ντίτερ Κεμπφ, επικεφαλής του Συνδέσμου Εμπορικών Βιομηχανιών (BDI) στηρίζει την απόφαση της καγκελαρίου Μέρκελ για πάγωμα των εξαγωγών προς την Σαουδική Αραβία, ακόμη και εάν αυτή δεν ευνοεί τους επιχειρηματίες.Τα βλέμματα πέφτουν στις παρουσίες και τις απουσίες στη Διεθνή Διάσκεψη Επενδυτών που άρχισε σήμερα τις εργασίες της στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας. Η παραδοχή μετά από πολλές ημέρες ότι ο Σαουδάραβας δημοσιογράφος Τζαμάλ Κασόγκι βρήκε αποτρόπαιο θάνατο στο προξενείο της χώρας του στην Κωνσταντινούπολη από κομάντο δολοφόνων, προκάλεσε κύμα αγανάκτησης σε ολόκληρο τον κόσμο. Πολλοί επιχειρηματίες αποφάσισαν να μποϊκοτάρουν τη διάσκεψη, άλλοι, όπως ο επικεφαλής της Siemens Τζο Κέζερ, ακύρωσαν τη συμμετοχή τους μετά από πιέσεις.

«Τον πρώτο λόγο έχει η πολιτική»

Στη Γερμανία, η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ελλείψει επαρκών εξηγήσεων για το περιστατικό εξήγγειλε το πάγωμα των εξαγωγών εξοπλιστικού υλικού σε μια χώρα που είναι σημαντικός εμπορικός εταίρος της. Πόσο συμβατή με την οικονομία μπορεί να είναι μια πολιτική απόφαση που θίγει επιχειρηματικά συμφέροντα της χώρας; «Καταρχάς να διευκρινίσω ότι και εμείς από την οικονομία καταδικάζουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο όσα έγιναν στο προξενείο και ζητάμε πλήρη διαλεύκανση» δήλωσε στη Γερμανική Ραδιοφωνία DLF ο Ντίτερ Κεμπφ, πρόεδρος του Συνδέσμου Γερμανικών Βιομηχανιών.

«Σε ό,τι αφορά τις εξαγωγές εξοπλιστικού υλικού πρέπει να αντιδράσει πρώτα η πολιτική και αυτό έκανε η κυρία Μέρκελ με την εξαγγελία της. Όπως και σε άλλες περιπτώσεις που η οικονομία αναγνωρίζει την πρωτοκαθεδρία της πολιτικής, υποστηρίζουμε τη θέση της, ακόμη κι αν σε μεμονωμένες περιπτώσεις είναι δύσκολο για τους επιχειρηματίες».

Σε αντίστοιχες ή άλλες περιπτώσεις η Δύση προχώρησε και στην επιβολή οικονομικών κυρώσεων. Και σε αυτήν την περίπτωση ο γερμανικός επιχειρηματικός κόσμος θα αναγνώριζε την πρωτοκαθεδρία της πολιτικής; ρωτά ο δημοσιογράφος τον Ντίτερ Κεμπφ.

Εμπορικές σχέσεις με χώρες όπου καταπατούνται τα ανθρώπινα δικαιώματα;

«Πρόκειται πάλι για απόφαση που πρέπει να λάβει η πολιτική» υπογραμμίζει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γερμανών Βιομηχανιών. «Νομίζω ότι δεν είναι εύκολη απόφαση. Αλλά και εδώ ισχύει, ότι η οικονομία αναγνωρίζει πως η πολιτική έχει τον πρώτο λόγο, όπως σε άλλες περιπτώσεις αλλά είναι πάντως δύσκολο. Δεν θέλω να κάνω παραλληλισμούς αλλά αναλογιστείτε τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, όπου αναγνωρίσαμε ότι η πολιτική έχει το προβάδισμα».

Το δίλημμα που θέτει ο γερμανός δημοσιογράφος είναι ευρύτερο και ανάγεται στο θεωρητικό ερώτημα, εάν η γερμανική βιομηχανία μπορεί να έχει εμπορικές δοσοληψίες με ένα κράτος που βγάζει από τη μέση υπηκόους του με ένα κομάντο δολοφόνων.

«Πρόκειται για μια εξαιρετικά δύσκολη ερώτηση» παραδέχεται ο Κεμπφ. «Θα έλεγα να περιμένουμε τη διαλεύκανση της υπόθεσης. Αλλά θα πρέπει να κάνουμε κάποιο διαχωρισμό. Οι οικονομικές σχέσεις ανάμεσα στις χώρες μπορούν να συμβάλουν επίσης στην πολιτική, οικονομική και κοινωνική σταθερότητα και την ενίσχυση των δεσμών. Ωστόσο πρόκειται για μια εξαιρετικά δύσκολη απόφαση που ο καθένας, είτε στην πολιτική είτε στα διοικητικά συμβούλια των επιχειρήσεων, θα πρέπει να πάρει».

Κρίστιαν Χόιερ / DLF / Ειρήνη Αναστασοπούλου