Ο Υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ παρέστη στις εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν στη Κύθνο, στη μνήμη του Αγίου Ιγνατίου Μητροπολίτη Μαριούπολης, που γεννήθηκε στο νησί  και το 1778 μετέφερε από τα βόρεια της Κριμαίας στο νότο, που σήμερα είναι η Μαριούπολη, 50.000 Έλληνεςπου κινδύνευαν στα χέρια των Τατάρων.

«Χαίρομαι ιδιαίτερα που στις σημερινές εκδηλώσεις στη Κύθνο παραβρέθηκε ο δήμαρχος της Μαριούπολης, ο φίλος Βαντίμ Μποϊτσένκο, τον οποίο τελευταία φορά τον συνάντησα στο γραφείο του, όταν με εντολή του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, πέρυσι τον Φεβρουάριο πήγα και στη Μαριούπολη και στη ζώνη των εχθροπραξιών, όπου ζούνε πάνω από 100.000 ομογενείς..

Ήταν ένα αναγκαίο ταξίδι, για να δούμε από κοντά, ότι είναι διασφαλισμένοι οι Ομογενείς μας, από τα όσα συμβαίνουν στη περιοχή, με βομβαρδισμούς που έχουν καταστρέψει δεκάδες σπίτια τους, κυρίως στη πόλη Σαρτανά, με νεκρούς και τραυματίες, ευτυχώς σε περιορισμένο αριθμό.

Οφείλω να εκφράσω τις ευχαριστίες μου στον κ Δήμαρχο, διότι δίνει ιδιαίτερη προσοχή, όχι μόνο στην ασφάλεια, αλλά και στην ευημερία των Ομογενών μας στη περιοχή τους. Τον ευχαριστώ επίσης, που σύντομα, θα ονομάσει τη πλατεία μπροστά στο Δημαρχείο «Πλατεία της Ελλάδας», ένα έργο που γίνεται με την αδρή χρηματοδότηση ενός σπουδαίου ευεργέτη Έλληνα, που ζει στην Οδησσό, αλλά έχει υιοθετήσει τον Ελληνισμό νότιας και της ευαίσθητης Νοτιοανατολικής περιοχής της Ουκρανίας, τον κ. Παντελή Μπούμπουρα.

Ο Δήμαρχος με παρακάλεσε να επισκεφθώ ξανά τη πόλη του και υποσχέθηκα να το πράξω το συντομότερο. Είναι κάτι που ζητά και η εκεί Ελληνική Κοινότητα, με Προέδρο τη πολύ δραστήρια Αλεξάνδρα Προτσένκο.

Για την ιστορία να αναφέρω ότι ο Άγιος Ιγνάτιος, ως νέος Μωυσής όπως τον χαρακτηρίζει η Εκκλησία μας, οδήγησε στην Έξοδο από τα χέρια των Τατάρων, τις δεκάδες χιλιάδες ψυχές που άφησαν τα πάντα πίσω τους, διασώζοντας και τον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία της.

Ήταν ένα πολύμηνο ταξίδι στα βουνά, με ακραίες συνθήκες, που κατέληξε στη παραθαλάσσια Αζοφικη πόλη που ονομαζόταν Ζντάνοφ πριν γίνει η Μαριούπολη των 500.000 κατοίκων που είναι σήμερα, από τους οποίους πάνω από 100.000 είναι πολύτιμο κομμάτι της Ομογένειάς μας.

Είναι εκεί όπου δίνουμε μεγάλη σημασία στη διατήρηση και εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας και Παιδείας, είναι εκεί όπου γίνεται σπουδαία δουλειά από την έδρα των ελληνικών σπουδών του Πανεπιστημίου Μαριούπολης με Πρύτανη τον Κωνσταντίνο Μπαλαμπάνοφ, μία εξέχουσα προσωπικότητα, είναι εκεί όπου πρέπει να στηρίξουμε ακόμα περισσότερο το ελληνικό ιατρικό κέντρο «Ίπποκράτης» που ιδρύθηκε από τον αείμνηστο ΆντυΆθενς τις πρώτες καλές μέρες του ΣΑΕ πριν καταλήξει αργότερα ένα προβληματικότατο όργανο (επιεικής ο χαρακτηρισμός) και είναι εκεί όπου η ελληνική Κοινότητα και η Αλεξάνδρα Προτσένκο με τους συνεργάτες της δίνουν έναν σοβαρό αγώνα, με τη στήριξη και της ΓΓΑΕ και της εκεί Γενικής Προξένου μας, αλλά και του Ιδρύματος Μπούμπουρα».

Αυτό είπε ο Υφυπουργός κ. Κουίκ κατά τα διάρκεια της ομιλίας του στο Δημαρχείο της πόλης, μετά το πέρας των διήμερων θρησκευτικών εκδηλώσεων και της κυριακάτικης λειτουργίας, την οποία ακολούθησε η λιτάνευση των λειψάνων και της εικόνας του Αγίου Ιγνατίου στη Χώρα, την πρωτεύουσα της Κύθνου.

Το συλλείτουργο τόσο του Εσπερινού όσο και της κυριακάτικης λειτουργίας τέλεσαν ο Μητροπολίτης Σύρου, Τήνου, Κύθνου κκ Δωρόθεος, ο Μητροπολίτης Άρτας κκ Καλλίνικος και ο Επίσκοπος Σαλώνων κκ Αντώνιος.

Τέλος, ο Υφυπουργός ευχαρίστησε τον Δήμαρχο της Κύθνου κ. Σταμάτη Γαρδέρη και τους Αντιδημάρχους συνεργάτες του για την εξαιρετική φιλοξενία που παράσχει στην ουκρανική αποστολή από τη Μαριούπολη, αλλά και τον αρχηγό του Λιμενικού Σώματος Αντιναύαρχο κ. Σταμάτη Ράπτη, για τη συμμετοχή της Φιλαρμονικής του Λιμενικού Σώματος, η οποία συμπεριέλαβε και μουσική βραδιά, με τραγούδια σύγχρονων Ελλήνων συνθετών.

Press office
Deputy Foreign Minister, Mr Terens Nikolaos Quick

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ