“Η σύμπτωση της περιβαλλοντικής με την οικονομική κρίση και οι συνέπειές της όπως προκύπτουν από τις εκθέσεις της Τραπέζης της Ελλάδος».  Πρόκειται για το θέμα που ανέπτυξε ο  Ακαδημαϊκός  κ. Χρήστος Ζερεφός, Καθηγητής  Φυσικής της Ατμοσφαίρας, Επόπτης του Κέντρου Έρευνας Φυσικής της Ατμοσφαίρας και Κλιματολογίας της Ακαδημίας Αθηνών, στις εργασίες του 1ου Πανελλήνιου Συνεδρίου με θέμα: «κλιματική αλλαγή : Η Αυτοδιοίκηση και η Θεσσαλία μπροστά  στην παγκόσμια πρόκληση», το οποίο διοργανώσε με επιτυχία η Περιφερειακή Ένωση Δήμων (ΠΕΔ) Θεσσαλίας. Ο ίδιος ανάμεσα σε άλλα δήλωσε:

“Κατά τον περασμένο αιώνα οι βροχοπτώσεις μειώθηκαν κατά περίπου 20% στη Δυτική Ελλάδα και 10% στην Ανατολική Ελλάδα και αναμένεται ότι κατά το τέλος του 21ου αιώνα η βροχή θα μειωθεί μεταξύ 5% και περίπου 20%, αντίστοιχα, σε επίπεδο επικράτειας. Επίσης, προκύπτει ότι κατά το τέλος του 21ου αιώνα η θερμοκρασία του αέρα θα αυξηθεί μεταξύ περίπου 3,0o και 4,5oC, αντίστοιχα. Γενικά, οι προσομοιώσεις προβλέπουν σημαντικές μεταβολές πολλών κλιματικών παραμέτρων, όπως η υγρασία, η νεφοκάλυψη κ.ά. Ενδιαφέρον, όσον αφορά στη χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), παρουσιάζουν η αναμενόμενη αύξηση της ηλιακής ακτινοβολίας (μεταξύ 2,3 W/τετρ. μ. και 4,5 W/τετρ. μ.) στο σύνολο της επικράτειας, καθώς και η αύξηση της έντασης των Ετησίων ανέμων κατά 10%”.

Ο Χρήστος Ζερεφός γεννήθηκε στο Κάιρο και σπούδασε Φυσική και Μετεωρολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Μεταδιδακτορικές σπουδές και έρευνα έκανε στο Εθνικό Κέντρο Ατμοσφαιρικών Ερευνών των ΗΠΑ (ΝCAR) και σε άλλα Ερευνητικά Κέντρα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Καθηγητής Φυσικής της Ατμόσφαιρας στα Πανεπιστήμια Θεσσαλονίκης και Αθηνών (1973-σήμερα), επισκέπτης καθηγητής στα Πανεπιστήμια Βοστώνης και Μινεσότα και Samarbeidspartnere, Πανεπιστήμιο Όσλο. Τακτικό Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, της Νορβηγικής Ακαδημίας Επιστημών και Γραμμάτων, της Academia Europaea, του International Academy of Astronautics και σε άλλα διεθνή επιστημονικά Ιδρύματα. Εταίρος (Fellow) του Institute of Physics (UK) και Ισόβιο Μέλος της Αμερικανικής Γεωφυσικής Ένωσης (ΗΠΑ). Παγκόσμιο Βραβείο Όζοντος (1997) και τιμητικές διακρίσεις από το Πρόγραμμα Περιβάλλοντος του ΟΗΕ (1995-1998) και το 2008 για τη συνεισφορά του στο έργο της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) (review editor του Chapter 5 του IPCC Aviation Report, 1998). Διάκριση από τη Ρωσική Ακαδημία για τη Φύση, την Ευρωπαϊκή Ένωση Φυσικών, Άρχων Μέγας Διδάσκαλος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, Χρυσό Μετάλλιο της Πόλεως της Θεσσαλονίκης, Αργυρούν Μετάλλιο του ΤΕΙ Καλαμάτας, 2010 European Union Prize for Cultural Heritage / Europa Nostra Award. Έχει δημοσιεύσει εκατοντάδες επιστημονικές εργασίες στη διεθνή βιβλιογραφία και επιστημονικά συγγράμματα. Έχει συμμετάσχει στις περισσότερες επιστημονικές Εκθέσεις για τις αναθεωρήσεις του Πρωτοκόλλου του Μόντρεαλ τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Εμπειρογνώμων και Μέλος διεθνών Επιτροπών για το Περιβάλλον. Καθηγητής της Έδρας UNESCO Φυσικών Καταστροφών, Πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής Όζοντος, τέως Πρόεδρος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Γεωδεσίας και Γεωφυσικής, Διευθυντής του Τομέα Ατμοσφαιρικού Περιβάλλοντος του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, Επόπτης του Κέντρου Ερεύνης Φυσικής της Ατμοσφαίρας και Κλιματολογίας της Ακαδημίας Αθηνών και Μέλος διεθνών επιστημονικών Επιτροπών.

-Η κλιματική αλλαγή οφείλεται μόνο στον ανθρώπινο παράγοντα, στη φύση ή και στα δύο;

“Η κλιματική αλλαγή οφείλεται και στη φύση και στον ανθρώπινο παράγοντα. Στον ανθρώπινο παράγοντα άρχισε να φαίνεται η επίδρασή του στην κλιματική αλλαγή, από τα μέσα του 20ου αιώνα κυρίως, δηλαδή, πριν από 60 χρόνια. Οι τελευταίες τέσσερις δεκαετίες όμως, είναι εκείνες που έχουν πείσει την επιστημονική κοινότητα, ότι η παρέμβαση του ανθρώπου έχει αποσταθεροποιήσει το κλίμα. Το βλέπουμε σε όλους τους δείκτες που έχουμε και σε όλες τις δημοσιεύσεις που γίνονται στα έγκριτα επιστημονικά περιοδικά”.

-Η αποσταθεροποίηση του κλίματος τι αποτέλεσμα έχει;

“Η αποσταθεροποίηση του κλίματος έχει ως αποτέλεσμα σοβαρές συνέπειες στους ωκεανούς, στην βιοπικοιλότητα, έχει  σοβαρές συνέπειες στην ανακατανομή των βροχοπτώσεων κα γενικά έχει διαταραχθεί η ισορροπία η οποία υπήρχε μεταξύ της βιόσφαιρας, της ατμόσφαιρας, της γεώσφαιρας, της υδρόσφαιρας και της κρυόσφαιρας. Γιατί είχε λιώσει και ένα σημαντικό τμήμα των πάγων και ο ρυθμός με τον οποίο εξαφανίζονται οι πάγοι είναι πολύ μεγαλύτερος από αυτόν τον οποίο γνωρίζαμε μέχρι πριν 10-15 χρόνια. Η δε άνοδος της στάθμης της θάλασσας, είναι ταχύτερη από όσο γνωρίζαμε από τα προηγούμενα 5000 χρόνια με υπολογισμούς γεωλογικούς. Η δε μεταβολή στη σύσταση της ατμόσφαιρας μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα δεν έχει ξαναπαρατηρηθεί στον πλανήτη”.

-Συμπερασματικά;

“Επομένως όλα αυτά δείχνουν ότι η ανθρώπινη παρέμβαση είναι σημαντική και για αυτό ο αγώνας μας ονομάζεται ανθρωπόκενος περίοδος”.

-Για τις ισχυρές βιομηχανικά χώρες, παρουσιάζεται τελευταία ευκαιρία προκειμένου να πάρουν ριζικά μέτρα για την κλιματική αλλαγή;

“Εγώ νομίζω ότι θα το κάνουν ούτως ή άλλως. Έχει πειστεί ο κόσμος και επομένως βεβαίως και θα το κάνουν γιατί δεν χάνονται εργασίας. Αντιθέτως δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας σε νέους τομείς και οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας είναι το μέλλον στον πλανήτη”.

-Εκτιμάτε ότι η κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη;

“Η κατάσταση θα είναι αναστρέψιμη μετά από κάποιες δεκαετίες, όταν ξαναγυρίσει και το κλίμα να σταθεροποιείται. Δηλαδή να ξαναγυρίσει η ισορροπία ανάμεσα στις σφαίρες, όπως σας είπα. Δηλαδή ανάμεσα στη γεώσφαιρα, βιόσφαιρα, ατμόσφαιρα, υδρόσφαιρα και κρυόσφαιρα. Πάντα οι παγωμένες περιοχές, παίζουν,  και θα παίζουν σημαντικό ρόλο, στις ισορροπίες αυτές του πλανήτη”.

Ο ΣΥΛΛΕΚΤΗΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ