– “Το κλείσιμο ή η διαχείριση των βόρειων συνόρων της Ελλάδας θα ήταν η σκληρότερη λύση έκτακτης ανάγκης, που θα έχει ληφθεί κατά την διάρκεια της κρίσης θα έχει πολιτικές συνέπειες, όχι μόνον στην Ελλάδα, αλλά και στην Γερμανία”.

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

«Μετανάστες: Το πλάνο της Ευρώπης χωρίς την Τουρκία», είναι το θέμα άρθρου της, που δημοσιεύει στην ιστοσελίδα της, η ιταλική εφημερίδα «Corriere della Sera».
Στο δημοσίευμα αυτό γίνεται, μεταξύ άλλων, και αναφορά στην δυνατότητα ενίσχυσης της Ελλάδας, ως χώρα υποδοχής.
Αναφέροντας εκτιμήσεις και νέα από τις Βρυξέλλες, η εφημερίδα τονίζει, ότι προς το παρόν δεν υπάρχει καμία επίσημη αναφορά, «αλλά οι ευρωπαϊκοί θεσμοί γνωρίζουν, ότι αν η συμφωνία με την ‘Αγκυρα καταρρεύσει, και η μεταναστευτική ροή ξαναρχίσει με μαζικό τρόπο, η λειτουργική συνέπεια θα ήταν μόνον μία: Η διαχείριση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης στην χώρα άφιξης».
Πηγές της «Corriere della Sera», όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, εξηγούν, ότι αυτό σημαίνει την μετάθεση του μεταναστευτικού μετώπου στο ύψος των βορείων συνόρων της Ελλάδας, με “κλείσιμό τους”, έναν έλεγχο, όσο γίνεται πιο μεθοδευμένο».

“Αν αυξηθεί η προσφυγική ροή προς την Ελλάδα, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να στείλει άμεσα μια ευρεία ομάδα στελεχών, ενώ θα πρέπει να δώσει τους απαιτούμενους πόρους στην Αθήνα, μειώνοντας τα χρήματα, που έχουν εγκριθεί για την Άγκυρα ή εξασφαλίζοντάς τα ποσά αυτά με άλλον τρόπο”

Στο άρθρο του συνεργάτη της, δημοσιογράφου, Ντάβιντε Καζάτι, η «Corriere della Sera» προσθέτει, ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν λειτουργικές συζητήσεις επί του θέματος, υπογραμμίζει, όμως, ότι, αν παγώσει το θέμα της απελευθέρωσης της βίζας για τους Τούρκους πολίτες, η πολιτική πίεση θα μπορούσε να μετατεθεί στα τρία εκατομμύρια Σύρων προσφύγων, που βρίσκονται στην Τουρκία.
Η «Corriere della Sera», επικαλούμενη πληροφορίες της από τις Βρυξέλλες, αναφέρει, ότι αν αυξηθεί η ροή προς την Ελλάδα, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να στείλει άμεσα μια ευρεία ομάδα στελεχών, ενώ θα πρέπει να δώσει τους απαιτούμενους πόρους στην Αθήνα, μειώνοντας τα χρήματα, που έχουν εγκριθεί για την Άγκυρα ή εξασφαλίζοντάς τα ποσά αυτά με άλλον τρόπο. Τονίζει, όμως, ότι θα έμενε ανοικτό το θέμα της βραδύτητας στην ανακατανομή των προσφύγων, που θα πρέπει κι’ αυτό να λυθεί το συντομότερο.

“Το κλείσιμο ή η διαχείριση των βόρειων συνόρων της Ελλάδας θα ήταν η σκληρότερη λύση έκτακτης ανάγκης, που θα έχει ληφθεί κατά την διάρκεια της κρίσης”

Η ιταλική εφημερίδα υπογραμμίζει, ότι «η διαχείριση μιας τέτοιας κατάστασης εκτάκτου ανάγκης δεν θα μπορούσε, παρά να αναφέρεται πιστά στο σχέδιο, το οποίο έβγαλαν από το συρτάρι της ημέρες αυτές οι αυστριακές Αρχές, και που προετοιμάσθηκε στα τέλη Ιανουαρίου», όταν «εστάλη στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας μια ομάδα εκπροσώπων- όπως είχε λεχθεί, με την σύμφωνη γνώμη του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τούσκ- για να καταλάβουν, πώς μπορούσαν να “κλείσουν” τα σύνορά με την Ελλάδα.
Η «Corriere della Sera» υπενθυμίζει, ότι τότε, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας «κατηγόρησε την Ευρωπαϊκή Ένωση, ότι ήθελε να μετατρέψει την χώρα του σε ένα “μαύρο κουτί” για τους αιτούντες άσυλο». Αναφέρει, δε, ότι «το κλείσιμο ή η διαχείριση των βόρειων συνόρων της Ελλάδας, θα ήταν η σκληρότερη λύση έκτακτης ανάγκης, που θα έχει ληφθεί κατά την διάρκεια της κρίσης».

“Το κλείσιμο των ελληνικών συνόρων θα έχει πολιτικές συνέπειες, όχι μόνον στην Ελλάδα, αλλά και στην Γερμανία, όπου θα καταλογιζόταν στην Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, η κατάρρευση ενός κύριας σημασίας θεμελίου της, εκείνου του λεγόμενου Πολιτισμού της υποδοχής”

Σύμφωνα με την ίδια, «μια τέτοια απόφαση δεν θα μπορούσε να μην έχει και πολιτικές συνέπειες, όχι μόνον στην Ελλάδα, αλλά και στην Γερμανία, όπου θα καταλογιζόταν στην Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ η κατάρρευση ενός κύριας σημασίας θεμελίου της, εκείνου του λεγόμενου Πολιτισμού της υποδοχής».
«Και για τον λόγο αυτό θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για να μπορέσει να λειτουργήσει το σχέδιο Α. Αλλά, επαναλαμβάνουν στις Βρυξέλλες, αν η κατάσταση ξεφύγει από τον έλεγχο, δεν θα μπορούσαν να υπάρξουν πολλές άλλες εναλλακτικές», καταλήγει το άρθρο της ιταλικής εφημερίδας.

koutsoxeros3

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ