-Οι Θεσμοί διαμηνύουν στην ελληνική Κυβέρνηση, ότι η ολοκλήρωσή της τρίτης αξιολόγησης προϋποθέτει την ενεργοποίηση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και την προώθηση των μεταρρυθμίσεων στην αγορά ενέργειας!

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “Καθημερινή”, την επιστροφή τους στην Αθήνα για την συνέχιση των διαπραγματεύσεων της τρίτης αξιολόγησης ετοιμάζουν οι Θεσμοί, αλλά έχουν ήδη ξεκαθαρίσει στους συνομιλητές τους στην ελληνική Κυβέρνηση, ότι η ολοκλήρωσή της προϋποθέτει δύο, τουλάχιστον, βασικές κινήσεις, δηλαδή την ενεργοποίηση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και την προώθηση των μεταρρυθμίσεων στην αγορά ενέργειας.
Η διάθεση στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες διαφαίνεται θετική, παρά το γεγονός, ότι μέχρι στιγμής έχει ολοκληρωθεί μόνον το 30% των 100 περίπου προαπαιτουμένων έως το τέλος του χρόνου (ο αριθμός τους έχει ελαφρώς αυξηθεί έναντι της αρχικής μέτρησης για 95 προαπαιτούμενα).
Ετσι, όπως αναφέρει η “Καθημερινή” καταβάλλεται, προσπάθεια διευκόλυνσης των διαπραγματεύσεων, χωρίς όμως να αθετηθούν δεσμεύσεις και χωρίς να μεταφέρονται δύσκολες υποχρεώσεις στο μέλλον, το οποίο είναι πολύ βραχύ, ώς το τέλος του προγράμματος. Σύμφωνα με πληροφορίες της “Καθημερινής”, οι Θεσμοί έχουν αποδεχθεί να μεταφερθεί στην επόμενη αξιολόγηση η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων, αναγνωρίζοντας, ότι απαιτείται κάποιος χρόνος γι’ αυτό και ότι σε κάθε περίπτωση θα μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν αναδρομικά στον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ.

Στόχος είναι να «τρέξει» η υλοποίηση των υπολοίπων προαπαιτουμένων και η θεσμοθέτηση όσων απαιτούνται, ώστε στο Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου 2018 να κλείσει και επίσημα η συμφωνία και να γίνει η επόμενη εκταμίευση δόσης!

Αντίθετα, θεωρούν, ότι δεν υπάρχει περιθώριο αναβολής για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και για την ενέργεια, κυρίως για την πώληση μονάδων της ΔΕΗ. Η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, την οποία εξυπηρετεί το εργαλείο των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών είναι –όπως φαίνεται– στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος των ευρωπαϊκών θεσμών, καθώς θεωρούν ότι χωρίς αυτήν δεν θα μπορέσει να υποστηριχθεί η αναπτυξιακή διαδικασία στην Ελλάδα.
Οι Θεσμοί αναμένεται να επιστρέψουν στην Αθήνα στις 28-29 Νοεμβρίου, με στόχο να επιτευχθεί μέσα σε λιγότερο από μια εβδομάδα, έως το Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου μια συμφωνία σε υπηρεσιακό επίπεδο (staff level agreement) για την τρίτη αξιολόγηση. Στην συνέχεια, ο στόχος είναι να «τρέξει» η υλοποίηση των προαπαιτουμένων, που θα έχουν απομείνει και η θεσμοθέτηση όσων απαιτούνται, ώστε στο επόμενο Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου 2018 να κλείσει και επίσημα η συμφωνία και να γίνει η επόμενη εκταμίευση δόσης.
Πριν οριστικοποιηθεί η συμφωνία με τους Θεσμούς για το κοινωνικό μέρισμα, έσπευσε η Κυβέρνηση να το ανακοινώσει. Οι πληροφορίες αναφέρουν, ότι οι διαπραγματεύσεις επί του θέματος συνεχίζονται, αλλά δεν διαφαίνεται πιθανότητα ρήξης, όπως έγινε έναν χρόνο πριν.

Οι Θεσμοί επιφυλάσσονται για το ύψος του υπερπλεονάσματος και για το αν θα υπάρξει ή όχι δημοσιονομικό κενό το 2018, διαμηνύουν, ωστόσο, ότι δεν θα χρειαστούν πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα!

Συγκεκριμένα, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες της “Καθημερινής”, οι δύο πλευρές, Κυβέρνηση και Θεσμοί, έχουν συμφωνήσει ως προς τους τομείς στους οποίους θα κατανεμηθούν τα ποσά του υπερπλεονάσματος (κοινωνικό μέρισμα, ΔΕΗ, αχρεωστήτως καταβληθείσες εισφορές υπέρ υγείας των συνταξιούχων). Ανοιχτή είναι ακόμη η ποσοτικοποίηση του πλεονάσματος, καθώς οι θεσμοί θέλουν να διασφαλιστεί ότι ένα ποσόν της τάξεως των 0,5% του ΑΕΠ, ήτοι περίπου 900 εκατομμύρια ευρώ, θα παραμείνει ως «μαξιλάρι». Η ελληνική πλευρά θεωρεί, ότι αυτό έχει ήδη εξασφαλιστεί, καθώς περιμένει, ότι το υπερπλεόνασμα θα είναι τελικώς μεγαλύτερο, ακόμη και από αυτό, που είχε καταγράψει στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, όμως οι Θεσμοί επιφυλάσσονται. Επιφυλάξεις εξακολουθούν να έχουν και ως προς το αν θα υπάρξει ή όχι δημοσιονομικό κενό το 2018, αν και διαμηνύουν, ότι δεν θα χρειαστούν πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα.
Χθες, υπήρξε τηλεδιάσκεψη με τους επικεφαλής των θεσμών στην οποία συμμετείχαν οι Υπουργοί Οικονομικών, κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος και Εργασίας, κα. Εφη Αχτσιόγλου, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ κ. Δ. Λιάκος και ο Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής, κ. Φ. Κουτεντάκης. Μεταξύ των θεμάτων ήταν η κατάθεση στη Βουλή στις 21 Νοεμβρίου του νέου προϋπολογισμού και η έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ