OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ο Μιχάλης Σιούτας είναι Διδάκτορας Μετεωρολογίας, στο Κέντρο Μετεωρολογικών Εφαρμογών του ΕΛΓΑ, στο Αεροδρόμιο Μακεδονία της Θεσσαλονίκης. Έχει ασχοληθεί με σφοδρά και ακραία καιρικά φαινόμενα, κι έχει μεγάλο επιστημονικό έργο, με σημαντικές επιστημονικές έρευνες και διεθνείς δημοσιεύσεις μελετών, καθώς επίσης έχει συμμετάσχει σε διεθνή επιστημονικά συνέδρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.  Σήμερα μιλάει για τις τελευταίες κλιματικές συνθήκες στη χώρα μας.

 -Η βαρυχειμωνιά, με τις σφοδρές χιονοπτώσεις τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες που σημειώθηκαν τον περασμένο Ιανουάριο, μπορούν να χαρακτηρισθούν ως αρκετά σπάνια γεγονότα;

“Οι συνθήκες βαρυχειμωνιάς που βιώσαμε από τα τέλη του περασμένου Δεκεμβρίου μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου, με τις σφοδρές χιονοπτώσεις ακόμα και στις πεδινές περιοχές, και τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, αποτελούν για τις τελευταίες δεκαετίες αρκετά ασυνήθιστα καιρικά γεγονότα για τη χώρα μας.Ήταν εμφανής η τάση τα τελευταία χρόνια για ζεστούς και ήπιους χειμώνες, αρκετά ξηρούς και με περιορισμένες χιονοπτώσεις. Αποτέλεσμα ο χειμώνας που διανύουμε να μας βρει θα μπορούσα να πω «απροετοίμαστους», με συνέπεια πολλά προβλήματα και αναπόφευκτα μεγάλες ζημιές σε διάφορες υποδομές λόγω των παρατεταμένων χαμηλών θερμοκρασιών και του ισχυρού παγετού.  Ο ολικός παγετός που επεκράτησε στη Θεσσαλία το τριήμερο 11-13 του περασμένου Ιανουαρίου με τις ελάχιστες  θερμοκρασίες να πέφτουν στα επίπεδα των -15 με -19 βαθμών Κελσίου και τις μέγιστες να μην ξεπερνούν τους -3 βαθμούς Κελσίου, αποτελούν αρκετά σπάνια καιρικά γεγονότα, με περίοδο επανάληψης της τάξης των 20 ετών περίπου”.

-Αυτός ο ασυνήθιστα βαρύς χειμώνας που έπληξε πολλές περιοχές της χώρας και ιδιαίτερα τη Θεσσαλία μπορεί να αποδοθεί στην κλιματική αλλαγή;

 “Ακόμα και τα πλέον ακραία καιρικά και κλιματικά γεγονότα, ως μεμονωμένα συμβάντα θεωρούνται μέσα στη φυσιολογική μεταβλητότητα του κλίματος και δεν μπορούν να σχετισθούν με την κλιματική αλλαγή. Παρότι τα κλιματικά μοντέλα προβλέπουν στο μέλλον ισχυρότερες χιονοπτώσεις στις περιοχές που δημιουργούνται οι κατάλληλες συνθήκες για την εμφάνιση χιονοπτώσεων, ωστόσο με βάση τα σημερινά επιστημονικά δεδομένα δεν μπορεί να σχετισθεί με κάθε μεμονωμένο καιρικό συμβάν ακόμα και το πιο ακραίο.

Η βαρυχειμωνιά και οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες συνθήκες που επικράτησαν στη χώρας μας τον περασμένο Ιανουάριο, οφείλονται στη μεταφορά πολικών πολύ ψυχρών αερίων μαζών από τη Βόρεια και Βορειοανατολική Ευρώπη, λόγω της παρατεταμένης μεσημβρινής κυκλοφορίας, ατμοσφαιρικού ρεύματος δηλαδή με κίνηση από το Βορρά προς Νότο, το οποίο επηρέασε τη χώρα μας με μια ασυνήθιστη εμμονή, για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτό είχε σαν συνέπεια τη συνεχή τροφοδοσία της χώρας μας με πολύ ψυχρές, Αρκτικής προέλευσης αέριες μάζες για διάστημα αρκετών ημερών, ευνοώντας την εμφάνιση παρατεταμένων χιονοπτώσεων και δημιουργώντας τις συνθήκες ολικού παγετού. Ο τύπος αυτής της μεσημβρινής ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας δεν είναι ασυνήθιστος στη χώρα μας, ιδιαίτερα τη χειμερινή περίοδο, ωστόσο η παρατεταμένη διάρκεια με την οποία μας επηρέασε εφέτος, ήταν η κύρια αιτία για τη επικράτηση των συνθηκών βαρυχειμωνιάς στη χώρα μας”.

 -Η φετινή βαρυχειμωνιά, προιωνίζεται ότι θα ακολουθήσει και μια ψυχρή Άνοιξη;

 Ένας ασυνήθιστα ψυχρός χειμώνας, όπως ο φετινός με τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και τις αρκετές χιονοπτώσεις, είναι φυσικό να επηρεάζει ως ένα βαθμό και την εξέλιξη του καιρού τουλάχιστον μέχρι τις αρχές της Άνοιξης. Με βάση τα μοντέλα μακροπρόθεσμων προβλέψεων το Μάρτιο . Σε γενικές γραμμές ωστόσο τα εποχιακά μοντέλα προβλέπουν ανοδική τάση της θερμοκρασίας για την προσεχή Άνοιξη, δηλαδή να επικρατήσουν κανονικές θερμοκρασίες και πιθανόν αυξημένες βροχοπτώσεις στη χώρα μας. Να επισημάνουμε πάντως ότι οι εποχιακές ή μακροπρόθεσμες προγνώσεις βρίσκονται σε πειραματικό στάδιο και δεν έχουν την ακρίβεια των καθημερινών προβλέψεων. Παρέχουν μια εκτίμηση της απόκλισης από τις κανονικές τιμές για τη θερμοκρασία και τη βροχόπτωση για προσεχείς περιόδους μηνών ή εποχών”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ