-“Αν η Ε.Ε. δεν κάνει κάτι γρήγορα, η προσφυγική συμφωνία  Ε.Ε.-Τουρκίας θα “πεθάνει” σε λίγους μήνες”!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Το γερμανικό περιοδικό “Der Spiegel”, με νέο του δημοσίευμα, που αναφέρεται στην κατάσταση που επικρατεί στα κέντρα φιλοξενίας των προσφύγων στην Ελλάδα, τονίζει, ότι πλέον οι δομές φιλοξενίας προσφύγων στα ελληνικά νησιά κινδυνεύουν να καταρρεύσουν, καθώς ολοένα και περισσότερα άτομα συνωστίζονται σε αυτά. Μάλιστα, σύμφωνα με το δημοσίευμα αυτό, ο «δημιουργός» της Συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας, Γκέραλντ Κνάους, εκτιμά, ότι αυτή θα «πεθάνει», αν δεν κάνει κάτι άμεσα η Ευρώπη. Και μετά, θα έρθει το χάος, όπως λέει ο ίδιος, στα ελληνικά νησιά, αλλά και τα βόρεια σύνορα της χώρας.
Παράλληλα, ο Κνάους προειδοποιεί, ότι θα ήταν λάθος να εφαρμοστεί η υπόσχεση της ελληνικής Κυβέρνησης, για μετακίνηση προσφύγων από τα νησιά στην ηπειρωτική χώρα, καθώς αυτό θα στείλει το λάθος μήνυμα προς τους λαθροδιακινητές.

«Κίνδυνος κατάρρευσης στα νησιά»

Το δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού “Der Spiegel” επισημαίνει τα εξής: «Εξαιτίας των προσφυγικών ροών, οι δομές στην Λέσβο και σε άλλα ελληνικά νησιά κινδυνεύουν να καταρρεύσουν. Το ευρωπαϊκό μοντέλο, πλέον, δεν δουλεύει. Αν και ο αριθμός των προσφύγων μειώθηκε μετά από την εφαρμογή της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας τον Μάρτιο, οι αφίξεις στην Ελλάδα αυξήθηκαν ξανά, εν μέρει εξαιτίας του αποτυχημένου πραξικοπήματος στην Τουρκία».Spiegel_01
Κατά το “Der Spiegel”, τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο του 2016, 6.527 πρόσφυγες διέσχισαν το Αιγαίο, δηλαδή διπλάσιοι από ότι τον εφετινό Μάϊο και τον Ιούνιο. Η κρίση στην Τουρκία δεν φαίνεται να τρομάζει μόνον τους πολίτες της χώρας, αλλά και διώχνει από εκεί πολλούς πρόσφυγες, σχολιάζει το δημοσίευμα.

«Τα ελληνικά νησιά έχουν αυτή την στιγμή 15.000 πρόσφυγες και οι δομές μπορούν να χειριστούν μόνον τον μισό από αυτόν τον αριθμό»

Μετά από το πραξικόπημα, είναι σχεδόν αδύνατο για τους πρόσφυγες να βρουν δουλειά στην Τουρκία, ενώ οι περιπολίες του τουρκικού Λιμενικού έχουν γίνει λιγότερο συχνές και ταυτόχρονα έπεσαν οι τιμές των λαθροδιακινητών.
Αυτοί αναφέρονται ως μερικοί από τους λόγους, που έχουν αυξηθεί και πάλι οι προσφυγικές ροές.
Τα ελληνικά νησιά έχουν αυτή την στιγμή 15.000 πρόσφυγες και οι δομές μπορούν να χειριστούν μόνον τον μισό από αυτόν τον αριθμό. Ωστόσο, και νέες βάρκες φθάνουν κάθε ημέρα, ενώ οι καβγάδες μεταξύ προσφύγων, αλλά και με τους ντόπιους, έχουν γίνει σύνηθες φαινόμενο, σημειώνει το “Der Spiegel”.

«Λάθος η υπόσχεση Τσίπρα»

Η ελληνική Κυβέρνηση είναι αντιμέτωπη με ένα δίλημμα, λέει ο πολιτικός σύμβουλος, Γκέραλντ Κνάους, του οποίου το think tank, “European Stability Initiative” (“Πρωτοβουλία Ευρωπαϊκής Σταθερότητας”) βοήθησε στην σύλληψη της ιδέας της Συμφωνίας μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας. Οι Ελληνες, λέει, δεν μπορούν πλέον να αγνοούν το χάος στα νησιά.
«Αν ο Αλέξης Τσίπρας τηρήσει την πρόσφατη υπόσχεσή του, για την μετακίνηση μεγάλου αριθμού προσφύγων στην ηπειρωτική χώρα, αυτό θα ήταν ένα μήνυμα προς τους λαθροδιακινητές στην Τουρκία, ότι η διαδρομή του Αιγαίου άνοιξε και πάλι», προσθέτει. «Αν η Ε.Ε. δεν κάνει κάτι γρήγορα, η προσφυγική συμφωνία θα “πεθάνει” σε λίγους μήνες», προειδοποιεί ο Κνάους.

«Θα έρθει το χάος»

Ο Κνάους, τον οποίο πολλοί περιγράφουν ως τον δημιουργό της Συμφωνίας, προειδοποιεί, ότι, αν αυτή καταρρεύσει, θα ακολουθήσει το χάος. Εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες θα φθάσουν στην Ελλάδα και θα προσπαθήσουν να περάσουν τους φράχτες στα βόρεια σύνορα, αναφέρει. «Τα Βαλκάνια θα μετατραπούν σε πεδίο μάχης για πρόσφυγες, λαθροδιακινητές, συνοριοφύλακες και στρατιώτες. Αυτό θα μπορούσε να είναι το τέλος της ευρωπαϊκής πολιτικής ασύλου», προσθέτει.

«Φυλακή η Λέσβος»

Η κατάσταση έχει «πνίξει» τις ελληνικές Αρχές, σχολιάζει, επίσης, το “Der Spiegel” . Στην Λέσβο, έχει ανατεθεί σε 9 άτομα η λήψη αποφάσεων για τις αιτήσεις 6.000 προσφύγων. Μάλιστα, ένας από αυτούς νοσηλεύτηκε για λίγο από υπερκόπωση, εξαιτίας της εξάντλησης. Πριν από αρκετούς μήνες η Ε.Ε. είχε ανακοινώσει, ότι στέλνει εκατοντάδες ειδικούς σε θέματα ασύλου στην Ελλάδα, αλλά έως τώρα, σύμφωνα με την ελληνική Κυβέρνηση, έχουν φθάσει στα νησιά μόνο περίπου 30 αξιωματούχοι.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ο δικηγόρος Εμμανουήλ Χατζηχαλκιάς λέει, ότι κανείς δεν ξέρει, αν οι αιτήσεις των προσφύγων θα αξιολογηθούν σε μία εβδομάδα, έναν μήνα, ή έναν χρόνο και τονίχει χαρακτηριστικά, ότι «η Λέσβος έχει μετατραπεί σε φυλακή».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ