“Ενώ απορρίπτει κάθε επιείκια προς την αριστερή ελληνική Κυβέρνηση”, μπλοκάρει την επιβολή προστίμων εκ μέρους της Ε.Ε. σε Ισπανία και Πορτογαλία, υποστηρίζει τον συντηρητικό Μαριάνο Ραχόϊ, ο οποίος αγωνίζεται εδώ και καρό για να διατηρηθεί στην εξουσία”!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Μεγάλη αίσθηση προκαλεί δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού “Der Spiegel”, στο οποίο αναφέρεται, ότι ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε, τηρεί μεροληπτική στάση σε βάρος της Ελλάδος, καθώς “απορρίπτει κάθε επιείκια προς την αριστερή ελληνική Κυβέρνηση”, την στιγμή, που ο ίδιος του έχει μπλοκάρει την επιβολή προστίμων εκ μέρους της Ε.Ε. σε Ισπανία και Πορτογαλία, υποστηρίζοντας απροκάλυπτα τον Ισπανό συντηρητικό πολιτικό, Μαριάνο Ραχόϊ, στο να διατηρηθεί στην εξουσία. Το γερμανικό περιοδικό επισημαίνει, ότι υπάρχουν φωνές κατά της πολιτικής λιτότητας, που επιβάλλεται στην Ελλάδα και τονίζει, πως “όταν η Ε.Ε. δίνει την εντύπωση, ότι μεταχειρίζεται τις χώρες ανάλογα με την ισχύ και τα πολιτικά τους φρονήματα, τότε η κρίση της Ευρώπης θα μεγαλώνει”.
Όπως γράφει το “Der Spiegel”, στην περίπτωση της Ελλάδας ο Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε απέρριψε κάθε επιείκεια, αν και οι οικονομολόγοι προειδοποιούν, ότι η αυστηρή εφαρμογή των υπαγορευθέντων μέτρων λιτότητας στραγγαλίζει την ανάκαμψη.
Στην Ελλάδα, όμως, η αντίσταση προήλθε από μια αριστερή Κυβέρνηση, ενώ αντίθετα στην Ισπανία ο Σόϊμπλε υποστηρίζει τον συντηρητικό Μαριάνο Ραχόϊ, γράφει το γερμανικό περιοδικό, που αναφέρει αναλυτικά τα εξής:
“Σύμφωνα με δημοσίευμα της οικονομικής εφημερίδας “Handelsblatt”, το οποίο δεν διαψεύστηκε από το γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών, ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε επεδίωξε, με προσωπική του παρέμβαση στους επιτρόπους της Ε.Ε., την ήπια αντιμετώπιση των χωρών αυτών στο θέμα των κυρώσεων, λόγω των ελλειμμάτων τους.

“Όταν η Ε.Ε. δίνει την εντύπωση, ότι μεταχειρίζεται τις χώρες ανάλογα με την ισχύ και τα πολιτικά τους φρονήματα, τότε η κρίση της Ευρώπης απλώς θα μεγαλώνει”

Από οικονομικής απόψεως, κάτι τέτοιο είναι φρόνιμο. Η ανάκαμψη της Ισπανίας και της Πορτογαλίας παραμένει εύθραυστη. Το να αφαιρέσεις χρήματα μέσω των υψηλών κυρώσεων σε μια τόσο δύσκολη κατάσταση θα ήταν παραφροσύνη, ιδίως μετά το Brexit. Θα είχε δικαιώσει όλους όσοι θεωρούν εκτός πραγματικότητας την γραφειοκρατία των Βρυξελλών”.
“Και τώρα, τι;”, αναρωτιέται, όμως, το γερμανικό περιοδικό, που συνεχίζει: “Μεσοπρόθεσμα η Ε.Ε. πρέπει, είτε να αλλάξει τους κανόνες της, είτε να τους εφαρμόσει μια πραγματικά ανεξάρτητη Αρχή. Μέχρι τότε, θα έπρεπε η κατανόηση, η οποία επιδείχθηκε τώρα στην Ισπανία και την Πορτογαλία, να ισχύσει και για άλλους. Για κάτι τέτοιο, όμως, δεν μπορεί μέχρι τώρα να γίνει λόγος.
Στην περίπτωση της Ελλάδας ο Σόϊμπλε απέρριψε επί μακρόν κάθε αίτημα για ηπιότητα. Εν τούτοις, οι οικονομολόγοι προειδοποιούν εδώ και χρόνια, ότι η εφαρμογή ακόμα και στο ελάχιστο των υπαγορευθέντων μέτρων λιτότητας στραγγαλίζουν την ανάκαμψη. Στην Ελλάδα, όμως, η αντίσταση προήλθε από μια αριστερή Κυβέρνηση. Αντίθετα στην Ισπανία ο Σόϊμπλε υποστηρίζει τον συντηρητικό Μαριάνο Ραχόϊ, ο οποίος αγωνίζεται εδώ και καρό για να διατηρήσει την εξουσία.
Με δύο μέτρα και δύο σταθμά φαίνεται, όμως, πως αντιμετωπίζονται και άλλοι. Στο ερώτημα, γιατί γίνονται ανεκτά τα ελλείμματα της Γαλλίας, ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ είχε δώσει την εκπληκτική απάντηση: «Επειδή είναι η Γαλλία». Οι απειλές κατά της Μ. Βρετανίας δεν απέτρεψαν ως γνωστόν τους Βρετανούς να ψηφίσουν υπέρ του Brexit. Το αντίθετο.
Όταν η Ε.Ε. δίνει την εντύπωση, ότι μεταχειρίζεται τις χώρες ανάλογα με την ισχύ και τα πολιτικά τους φρονήματα, τότε η κρίση της Ευρώπης απλώς θα μεγαλώνει”, επισημαίνει το γερμανικό περιοδικό.

soimple

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ