-“Η Κομισιόν σκοπεύει να εισηγηθεί την μετάθεση των Κέντρων Πρώτης Υποδοχής στην Αττική, που θα λειτουργούν υπό την διεύθυνση της FRONTEX και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για του πρόσφυγες UNHCR”.
Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Την λειτουργία μεγάλων καταυλισμών και εγκαταστάσεων μαζικής παραμονής προσφύγων και μεταναστών σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, όπου θα μπορoύν να φιλοξενηθούν συνολικά τουλάχιστον 500.000 πρόσφυγες, απαιτούν από την χώρα μας η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ, συνδέοντας την απαίτησή τους αυτή ως όρο για να βοηθήσουν να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη.
Ήδη στην Γερμανία άρχισαν να επαναλειτουργούν στρατόπεδα συγκέντρωσης του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου για να φιλοξενήσουν τους εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες, που έχουν φθάσει στην χώρα και ζητούν άσυλο.Spiegel_01
Σύμφωνα με άρθρο του γερμανικού περιοδικού “Der Spiegel”, ανάμεσα στους βασικούς στόχους, που θέλουν να επιτύχουν, τόσο η Γερμανίδα Καγκελάριος, όσο και ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ, είναι μια συμφωνία για την αποτελεσματικότερη λειτουργία των «hot spots» (Κέντρα Πρώτης Υποδοχής).

Η Γερμανίδα Καγκελάριος επιδιώκει, η κατανομή των προσφύγων εντός της ΕΕ να γίνεται απευθείας από τα Κέντρα Πρώτης Υποδοχής, όμως στην πλειοψηφία τους οι πρόσφυγες δεν αιτούνται ασύλου, επειδή φοβούνται, ότι θα απελαθούν, ή ότι θα σταλούν σε χώρα της ΕΕ, στην οποία δεν επιθυμούν να ζήσουν

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η Γερμανίδα Καγκελάριος επιδιώκει, η κατανομή των προσφύγων εντός της ΕΕ να γίνεται απευθείας από αυτά τα Κέντρα Πρώτης Υποδοχής. Όπως διεμήνυσε στο γερμανικό περιοδικό ο αρμόδιος Επίτροπος της ΕΕ για την Μετανάστευση, Δημήτρης Αβραμόπουλος, «θα πρέπει να σταματήσει αυτό το παιχνίδι, η ευθύνη και οι απεγνωσμένοι άνθρωποι απλά να φορτώνονται στους γείτονες».
Το πρώτο hot spot επί ελληνικού εδάφους ξεκίνησε να λειτουργεί προ ημερών στην Λέσβο
Σε ό,τι αφορά την κατάσταση στην Ελλάδα, πηγές της ΕΕ δηλώνουν στο “Der Spiegel”, ότι, ναι μεν «έχει μπει μια τάξη» στην διαδικασία καταγραφής των προσφύγων, από την άλλη, όμως, παραμένει το πρόβλημα, ότι στην πλειοψηφία τους οι πρόσφυγες δεν αιτούνται ασύλου. Και αυτό, επειδή φοβούνται, ότι θα απελαθούν, ή ότι θα σταλούν σε χώρα της ΕΕ, στην οποία δεν επιθυμούν να ζήσουν.

Η Κομισιόν σκοπεύει να εισηγηθεί την μετάθεση των Κέντρων Πρώτης Υποδοχής στην Αττική, σε χώρους, όπως είναι οι πρώην ολυμπιακές εγκαταστάσεις

Δεδομένου, ότι ο αριθμός των προσφύγων, που καταφθάνουν, ξεπερνούν τις δυνάμεις της Λέσβου και της Κω, η Κομισιόν σκοπεύει να εισηγηθεί την μετάθεση των Κέντρων Υποδοχής στην Αττική. Υπό την διεύθυνση της FRONTEX και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για του πρόσφυγες (UNHCR) θα μπορούσε να λειτουργήσει στις πρώην ολυμπιακές εγκαταστάσεις κέντρο για 40.000-50.000 άτομα, σημειώνει το δημοσίευμα.
Το ζητούμενο στην προκειμένη περίπτωση είναι, ο κ. Γιούνκερ και η κ. Μέρκελ να πείσουν την ελληνική Κυβέρνηση για αυτό το σχέδιο. Σύμφωνα με το “Der Spiegel”, o Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας φοβάται, ότι hot spots με τόσο πολλούς πρόσφυγες θα δημιουργούσαν την άσχημη εικόνα ενός «στρατοπέδου κράτησης». Και εκτός αυτού, ότι μια «εισβολή» ξένων υπαλλήλων «θα ξυπνούσε σε πολλούς Έλληνες αναμνήσεις από την μισητή τρόϊκα».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ