– Επιφυλακτική με τα σχέδια του Γερμανού Αντικαγκελάριου είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία επιθυμεί να διασφαλίσει, ότι η σχεδιαζόμενη κατασκευή του αγωγού Nord Stream 2, θα είναι πλήρως σύμφωνη με τους κανονισμούς της ΕΕ.

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Απειλούν την Ευρώπη οι Γερμανοί για την υλοποίηση της αύξησης της χωρητικότητας του ρωσο-γερμανικού αγωγού φυσικού αερίου, ενώ την ίδια στιγμή κουνάνε το «δάκτυλο» στην Ελλάδα για τον αγωγό «Turk Stream».
«Η Γερμανία θα προχωρήσει με την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 και προειδοποίησε τις Βρυξέλλες να πάψουν να σαμποτάρουν το έργο», δήλωσε ο Γερμανός Αντικαγκελάριος Σίγκμαρ Γκάμπριελ, σύμφωνα με δημοσίευμα.tagesspiegellogo
Όπως έγραψε η γερμανική εφημερίδα «Der Tagesspiegel», κατά την διάρκεια της πρόσφατης συνάντησής του με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Γερμανός πολιτικός συζήτησε, μεταξύ άλλων, την σχεδιαζόμενη κατασκευή νέων διακλαδώσεων του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream.

Ο Σίγκμαρ Γκάμπριελ έστειλε ένα σαφές μήνυμα προς την ΕΕ, να σταματήσει να εμποδίζει την υλοποίηση της προόδου στο έργο του αγωγού Nord Stream 2

Ο Αντικαγκελάριος είπε, ότι θα μεριμνήσει, ώστε η Γερμανία να διατηρήσει τον έλεγχο επί της κατασκευής του στρατηγικού αγωγού.
« Έτσι ο Σίγκμαρ Γκάμπριελ έστειλε ένα σαφές μήνυμα προς την ΕΕ να σταματήσει να εμποδίζει την υλοποίηση της προόδου στο έργο αυτό», ανέφερε σε κύριο άρθρο της η εφημερίδα «Der Tagesspiegel».
Επιφυλακτική με τα σχέδια του Γερμανού Αντικαγκελάριου είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία επιθυμεί να διασφαλίσει, ότι η σχεδιαζόμενη κατασκευή του αγωγού Nord Stream 2, θα είναι πλήρως σύμφωνη με τους κανονισμούς της ΕΕ.
Παρά τις διαμαρτυρίες από την Επιτροπή Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Αντιπρόεδρος Maroš Šefčovič, τόνισε, ότι «οι Βρυξέλλες θα είναι δύσκολο να σαμποτάρουν το έργο, επειδή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να ψάξει και να βρει νομικά στηρίγματα, και να μετατρέψει την διαδικασία επιβεβαίωσης σε μια επίσημη έρευνα, η οποία θα έχει ένα πολύ απίθανο αποτέλεσμα.

Οι δύο αγωγοί φυσικού αερίου με συνολική δυναμικότητα 55 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως, θα διέρχονται περίπου 1.200 χιλιόμετρα από την Ρωσία έως την Γερμανία και από εκεί θα οδεύουν προς την Γαλλία και την Ολλανδία

Ο αγωγός Nord Stream 2 αφορά την κατασκευή δύο αγωγών φυσικού αερίου με συνολική δυναμικότητα 55 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως, οι οποίοι θα διέρχονται τα περίπου 1.200 χιλιόμετρα από την Ρωσία στην περιοχή της Βαλτικής Θάλασσας έως την Γερμανία και από εκεί στην Γαλλία και την Ολλανδία.
Σύμφωνα με έγκυρους αναλυτές, η στάση του Γερμανού Αντικαγκελαρίου, που απηχεί την επίσημη γερμανική κυβερνητική πολιτική δείχνει ακριβώς, πως σκέπτονται και ενεργούν οι Γερμανοί απέναντι στους υπόλοιπους Ευρωπαίους εταίρους τους.
Όταν πρόκειται για κάτι, που δεν αφορά άμεσα τα συμφέροντά τους, εμμένουν στην πλήρη εφαρμογή όλων των ευρωπαϊκών νομικών διαδικασιών, ενώ όταν πρόκειται για έργο, που αφορά άμεσα τα δικά τους συμφέροντα, δεν υπολογίζουν ούτε ευρωπαϊκούς νόμους, ούτε κανονισμούς και τους παραβιάζουν απροκάλυπτα, παρά το ότι και αυτοί οι ίδιοι τους έχουν ψηφίσει!