Η διαχείριση αποβλήτων, διοίκηση και τουρισμός ήταν μερικά από τα θέματα συνεργασίας κατά την επίσκεψη του Δημάρχου Παιονίας, Χρήστου Γκουντενούδη στον γερμανικό Δήμο Ράινφελντεν στο πλαίσιο συνεργασιών της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης. Τον Δήμαρχο Παιονίας Χ. Γκουντενούδη, συνόδευσαν ο Θεόδωρος Απουσίδης, Αντιδήμαρχος Τεχνικών ‘Εργων και Πολεοδομίας, και ο Γεώργιος Μπακάλης, Εντεταλμένος για θέματα Περιβάλλοντος και Καθαριότητας στον Δήμο Παιονίας.

Την ελληνική αποστολή υποδέχθηκε ο τέως Δήμαρχος Ράινφελντεν, κ.RolfKarrer.

Καθώς ο Δήμος Παιονίας βρίσκεται σε φάση ανασύνταξης των οικονομικών του δομών και υπηρεσιών, η ανταλλαγή τεχνογνωσίας με το γερμανικό Δήμο Ράινφελντεν στάθηκε ιδιαίτερα σημαντική.
Η ελληνική αποστολή επισκέφθηκε επιτόπου εργοτάξια και είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει από κοντά το σχεδιασμό της διαχείρισης αποβλήτων της διοικητικής περιφέρειας Lörrach καθώς και την εγκατάσταση συλλογής πράσινων αποβλήτων και κομποστοποίησης στη θέση Minseln.

Ακολούθησαν τεχνικές συζητήσεις για το Ράινφελντεν, τη διοικητική δομή,  οικονομικά και την εξοικονόμηση ενέργειας του γερμανικού Δήμου. Οι Έλληνες έμαθαν από πρώτο χέρι για το σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων της διοικητικής περιφέρειας Lörrach και το πράσινο σημείο/κέντρο ανακύκλωσης Ράινφελντεν.

Οι γενικές αρχές της επιχειρηματικής εγκατάστασης, καθώς και η ανάπτυξη ενδιαφέροντος για συνεργασία ήταν μερικά ακόμα θέματα συζήτησης, καθώς και η ανάπτυξητου τουρισμού και η εξαγωγή ελληνικών γεωργικών προϊόντων. Ακολούθησε επίσκεψη στον οινοποιητικό συνεταιρισμό Efringen – Kirchen.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ελληνική αποστολή είχε η φιλική προς το περιβάλλον χρήση «καθαρής» ενέργεια για 120 χρόνια, μέσω του υδροηλεκτρικού σταθμού παραγωγής ενέργειας Ράινφελντεν.

Οι Δήμοι Παιονίας και Ράινφελντεν έχουν πολλά κοινά χαρακτηριστικά, τόσο ως παραποτάμιοι δήμοι, όσο και ως προς την τουριστική τους αγορά.

Οι δυο Δήμοι σχεδιάζουν επίσκεψη της γερμανικής πλευράς τον ερχόμενο Οκτώβριο, κατά τη γιορτή του κάστανου στην Παιονία, συνοδεία του Δημάρχου ΡάινφελντενKlausEberhard.

Η Ελληνογερμανική Συνέλευση έχει καταστεί μέσα σε λίγα χρόνια σε ένα δυναμικό ελληνογερμανικό δίκτυο δήμων και περιφερειών, που είναι προσανατολισμένο στην πρακτική συνεργασία και ανοικτό στη συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών και της οικονομίας. Οι συνεργασίες είναι θεματικές και πραγματοποιούνται, όταν από την ελληνική ή την γερμανική πλευρά εκφραστεί μια τέτοια επιθυμία.

 

Γραφείo Ελληνογερμανικής Συνέλευσης (DGV)