-Αντί να επιβάλλουν φόρους επί φόρων απέλυσαν δημοσίους υπαλλήλους και περιέκοψαν κρατικές δαπάνες, με αποτέλεσμα, μέσα σε λίγα χρόνια να αποπληρώσουν το ΔΝΤ!
-Στην Ρουμανία, στο πρώτο τετράμηνο του 2016 ο γενικός ΦΠΑ έπεσε στο 20%, ενώ ο ΦΠΑ στα τρόφιμα υποχώρησε στο 9%!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Διαφορετική τακτική από τους Έλληνες ακολούθησαν οι Ρουμάνοι στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης στην χώρα τους. Αντί να επιβάλλουν φόρους επί φόρων, όπως έκαναν οι Έλληνες, κυρίως απέλυσαν δημοσίους υπαλλήλους και περιέκοψαν κρατικές δαπάνες, με αποτέλεσμα, μέσα σε λίγα χρόνια να αποπληρώσουν το ΔΝΤ και να κλείσουν το δάνειό του.
Όπως αναφέρουν τα στοιχεία από επίσημες πηγές, οι Ρουμάνοι κυβερνητικοί ιθύνοντες κράτησαν την φορολογία για τις μικρές εταιρείες στο 1%– 3% και σταδιακά άρχισαν να μειώνουν όλους τους φόρους, ακόμη και σε χαμηλότερα επίπεδα από αυτά, που ήσαν πριν την κρίση.

Ενώ στο πρώτο τετράμηνο του 2015 ο γενικός ΦΠΑ στην Ρουμανία ήταν στο 24%, το ίδιο και ο ΦΠΑ στα τρόφιμα, στο πρώτο τετράμηνο του 2016 ο γενικός ΦΠΑ ήταν στο 20%, ενώ ο ΦΠΑ στα τρόφιμα υποχώρησε στο 9%!

Την ίδια ώρα κυνηγούν απηνώς την φοροδιαφυγή, φυλακίζουν δεκάδες πολιτικούς, εκατοντάδες επιχειρηματίες και φοροφυγάδες, δημεύουν περιουσίες και περνούν το μήνυμα, πως «αν δεν πληρώσεις αυτούς τους χαμηλούς φόρους, θα μπλέξεις άσχημα».
Το πρώτο τετράμηνο του 2015 ο γενικός ΦΠΑ στην Ρουμανία ήταν στο 24%, το ίδιο και ο ΦΠΑ στα τρόφιμα. Πέρσι το μέρισμα φορολογούνταν με 16%. Το πρώτο τετράμηνο του 2016 ο γενικός ΦΠΑ ήταν στο 20%, ενώ ο ΦΠΑ στα τρόφιμα υποχώρησε στο 9%, ήδη από την 01.06.2015, ενώ το μέρισμα φορολογείται με 5%. Με βάση την «ελληνική λογική», θα μπορούσε να υποθέσει κάποιος, ότι με τα μετρα αυτά τα δημόσια έσοδα κατέρρευσαν. Όμως, συνέβη ακριβώς το αντίθετο!

Τα έσοδα από τον ΦΠΑ έπεσαν στην Ρουμανία από τα 19,69, στα 17.97 δισεκατομμύρια Ron (χαμηλότερα κατά 9%) παρά τις πολύ μεγάλες μειώσεις και είναι 2% πάνω από τον στόχο, με προοπτική το 2017 να φτάσουν στα επίπεδα του 2015!

Συγκεκριμένα, με δεδομένο, ότι 4,5 Ron (Λέου Ρουμανίας)=1 Ευρώ, είχαμε στην Ρουμανία τις εξής εξελίξεις:
– Ο κρατικός προϋπολογισμός της Ρουμανίας εισέπραξε 47,01 δισεκατομμύρια Ron, 187 εκατομμύρια Ron περισσότερα από το 2015 και 6% πάνω από τον εφετινό στόχο.
– Εισπράχθηκαν 6,93 δισεκατομμύρια Ron φόροι επί των κερδών, 746 εκατομμύρια Ron περισσότερα από το 2015 και 7% πάνω από τον στόχο.
– Οι φόροι εισοδήματος ανήλθαν στα 8,73 δισεκατομμύρια Ron, 301 εκατομμύρια Ron πάνω από το 2015 και 5% πάνω από τον στόχο
– Τα έσοδα από τον ΦΠΑ έπεσαν από τα 19,69, στα 17.97 δισεκατομμύρια Ron (χαμηλότερα κατά 9%) παρά τις πολύ μεγάλες μειώσεις και είναι 2% πάνω από τον στόχο, με προοπτική το 2017 να φτάσουν στα επίπεδα του 2015.
– Οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης σε καύσιμα, τσιγάρα κλπ αυξήθηκαν κατά 2%, από τα 8,10 στα 8,23 δισεκατομμύρια Ron, 3% κάτω από τον στόχο.

Ενώ τα ετήσια φορολογικά έσοδα είναι πλέον περίπου τα ίδια σε Ελλάδα και Ρουμανία, στην Ρουμανία αυτό επιτυγχάνεται με υπο-πολλαπλάσιους φόρους, σε σχέση με την Ελλάδα, με κυνήγι της φοροδιαφυγής και προτεραιότητα στην σκληρή αντιμετώπιση της διαφθοράς!

– Τα «υπόλοιπα έσοδα» αυξήθηκαν με 13% σε σχέση με πέρσι, από τα 4,08 στα 4,63 δις Ron, 38% πάνω από τον στόχο.
Στην Ρουμανία υπήρξε το ίδιο ΑΕΠ, με ίδια περίπου έσοδα, αλλά με πολύ χαμηλότερους φόρους.
– Το 2016 η Ρουμανία θα φθάσει τα 166 – 168 δισεκατομμύρια Ευρώ ΑΕΠ, έχοντας αύξηση κατά 4,2%, ενώ αύξηση προβλέπεται και του χρόνου. Το ελληνικό ΑΕΠ είναι περίπου στα 170 – 175 δισεκατομμύρια Ευρώ.
– Τα ετήσια φορολογικά έσοδα είναι πλέον περίπου τα ίδια και στις δύο χώρες, ενώ και οι δύο χώρες έχουν μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης, μιας και έχουν έσοδα ύψους 33% του ΑΕΠ τους, έναντι του 40% – 45% στην Ευρώπη.
Η μεγάλη διαφορά είναι, ότι στην Ρουμανία αυτό επιτυγχάνεται με υπο-πολλαπλάσιους φόρους, σε σχέση με την Ελλάδα, με κυνήγι της φοροδιαφυγής και εμφανές παράδειγμα τη σκληρή αντιμετώπιση της διαφθοράς.
Αν και όλα δεν είναι τέλεια στην Ρουμανία, ωστόσο, η βελτίωση είναι συνεχής και όλοι οι ξένοι «Θεσμοί» προβλέπουν μεγάλη αύξηση του ΑΕΠ και του βιοτικού επιπέδου των Ρουμάνων κατά τα επόμενα χρόνια.

roumania

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ