Το Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΣΕΚ) οργάνωσε διημερίδα διαλόγου και εργασίας στην οποία προσκάλεσε τους Διευθυντές των Ερευνητικών Κέντρων Ε.Κ. «Αθηνά», ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, EAA, EIE, EKETA, ΕΚΚΕ, ΕΛΚΕΘΕ, Ε.Ι. Παστέρ, ΙΤΕ, ΕΚΕΒΕ Φλέμιγκ, τα οποία εποπτεύονται από τη ΓΓΕΤ,στις 18-19 Ιουνίου 2018, στο ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος.

Τηδιημερίδα άνοιξαν και παρακολούθησαν ο Αναπληρωτής Υπουργός  Έρευνας και Καινοτομίας Καθηγητής κ. Κώστας Φωτάκης και η Γενική Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας Δρ. ΠατρίτσιαΚυπριανίδου.

Συμμετείχαν με εισηγήσεις οι κ. Καθ. Γιάννης Ιωαννίδης, Πρόεδρος & Γεν. Δ/ντής Ε.Κ. Αθηνά, Δρ. Γεώργιος Νούνεσης, Δ/ντής& Πρόεδρος Δ.Σ. ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», Καθ. Εμμανουήλ Πλειώνης, Διευθυντής & Πρόεδρος Δ.Σ., Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Δρ. Βασίλειος Γρηγορίου, Διευθυντής  & Πρόεδρος Δ.Σ., Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, Δρ. Αθανάσιος Κωνσταντόπουλος, Πρόεδρος Δ.Σ. και Διευθυντής Κεντρικής Διεύθυνσης, ΕΚΕΤΑ, Καθ. Νικόλαος Δεμερτζής, Διευθυντής & Πρόεδρος Δ.Σ. ΕΚΚΕ, Δρ. Β. Λυκούσης, Δ/ντής Ινστιτούτου Θαλάσσιας Βιολογίας, Βιοτεχνολογίας και Υδατοκαλλιεργειών, ΕΛΚΕΘΕ, Καθ. Φωτεινή Στυλιανοπούλου, Πρόεδρος Δ.Σ. Ε.Ι. ΠΑΣΤΕΡ, Καθ. Δημήτριος Πλεξουσάκης, Αντιπρόεδρος Δ.Σ. και Διευθυντής Ινστιτούτου Πληροφορικής, ΙΤΕ και Καθ. Γιώργος Κόλλιας, Πρόεδρος και Διευθυντής ΕΚΕΒΕ Φλέμιγκ.

Τη συνάντηση συντόνισαν ο Πρόεδρος του ΕΣΕΚ Καθ. κ. Ν.Χατζηχρηστίδης και ο Αντιπρόεδρος Καθ. κ. Χ. Σαββάκης. Τις στρογγυλές τράπεζες συντόνισαν οι Καθηγητέςκ.κ. Σ. Κατσανέβας, Ε. Φλωράτος, Χ. Σαββάκης  και ο Δρ. Η. Χοτζόπουλος.

Στη συνάντηση συμμετείχαν, μετά από πρόσκληση, μέλη των ΔιοικητικώνΣυμβουλίων και  Διευθυντές/τριες των επιμέρους Ινστιτούτων των Ερευνητικών Κέντρων, μέλη των  Τομεακών Επιστημονικών Συμβουλίων (ΤΕΣ), στελέχη του ΕΛΙΔΕΚ, η Πρόεδρος της ΕΕΕκαι οι Πρόεδροι ΠΟΣΕΕΙΙΔ και  ΠΟΕΕΚ-Ι, καθώς και τα μέλη του ΕΣΕΚ.

Την πρώτη ημέρα της συνάντησης, οι Διευθυντές/τριες των Ερευνητικών Κέντρων (ΕΚ) παρουσίασαν  τα  κέντρα και ινστιτούτα που διευθύνουν, το ερευνητικό τους έργο, τις συνεργασίες τους σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, τα αντικειμενικά και θεσμικά εμπόδια που συναντούν, τον μελλοντικό οδικό τους χάρτη, καθώς και τις πιθανές δράσεις που θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην περαιτέρω ανάπτυξή τους. Τη δεύτερη ημέρα της συνάντησης, οργανώθηκαντέσσερις στρογγυλέςτράπεζες με τις εξής θεματικές ενότητες:«Ερευνητικήπολιτική των Ερευνητικών Κέντρων και Ινστιτούτων και εναρμονισμός της σε σχέση με το νομοθετικό πλαίσιο για την έρευνα, τεχνολογία και καινοτομία», «Αποτύπωσητων εθνικώνυποδομών των Ερευνητικών Κέντρων και Ινστιτούτων», «Προτεραιότητες για τις ανάγκες του υπάρχοντοςερευνητικού ιστού σε  ανθρώπινοδυναμικό», «ΔημιουργίανέωνΕθνικώνήΔιεθνώνΔικτύωναπό “ανοιχτά/εικονικά” (virtual) Ινστιτούτα στις υπάρχουσες ή/και νέεςερευνητικέςκατευθύνσεις».

Η συνάντηση έκλεισε με την ανακεφαλαίωση των διαπιστώσεων για τα παραπάνω θέματα.

Με βάση τα αποτελέσματα της συνάντησης, το ΕΣΕΚ θα διαμορφώσει προτάσεις προς την Πολιτεία και τα αρμόδια όργανα για δράσεις και πιθανά προσελκυστικά μέτρα. Ο γενικότερος στόχος είναι ηκατάρτισηενόςοδικούχάρτη για την κατάργηση των στεγανών μεταξύ των Ερευνητικών Κέντρων και ΑΕΙ, την παροχή κινήτρων για την δημιουργία Ερευνητικών Ινστιτούτων σύμφωνα με τις προτεραιότητες της Εθνικής Στρατηγικής, τον ενιαίο συντονισμό των ερευνητικών δομών από τη ΓΓΕΤ και την περαιτέρω ανάπτυξη της έρευνας στη χώρα μας.

Πριν από τη διαμόρφωση των τελικώνπροτάσεων, θα οργανωθεί μια δεύτερησυζήτηση, τοπροσεχές διάστημα, με τους υπόλοιπους φορείςέρευνας και καινοτομίας στην Ελλάδα: τα ΑΕΙ και εκπροσώπους της επιχειρηματικήςκοινότητας.

Το Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΣΕΚ), ως το ανώτατο γνωμοδοτικό όργανο της Πολιτείας σε ό,τι αφορά τη χάραξη εθνικής πολιτικής στην έρευνα και την ανάπτυξη της καινοτομίας, έχει ως αποστολή, μεταξύ άλλων, τη συμβολή στη διασφάλιση συστηματικής και εποικοδομητικής συνεργασίας μεταξύ των δημόσιων φορέων έρευνας και εκπαίδευσης της χώρας και των παραγωγικών κλάδων της οικονομίας.

Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας ΓΓΕΤ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ