Εξαιτίας της παράτασης της δημοσιονομικής λιτότητας!
-Επίφοβη θα είναι η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, ενώ ισχυρές πιέσεις αναμένεται να δεχθεί και το βρετανικό Σύστημα Υγείας, λόγω μείωσης των κρατικών δαπανών!
-Με το Brexit, οι βρετανικές αεροπορικές εταιρείες θα χάσουν τα δικαιώματα πτήσης στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά, γεγονός, που θα οδηγήσει ενδεχομένως και σε ακύρωση δρομολογίων τους!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, που πραγματοποίησε και δημοσιοποίησε το Ινστιτούτο Δημοσιονομικών Σπουδών (Institute of Fiscal Studies-IFS), δύο δεκαετίες χωρίς να αυξηθεί το εισόδημά τους, θα ζήσουν οι Βρετανοί εργαζόμενοι, εξαιτίας της παράτασης της δημοσιονομικής λιτότητας!
Το Ινστιτούτο κατέληξε στο συμπέρασμα αυτό, μελετώντας πολύ προσεκτικά τον πενταετή προϋπολογισμό, που ανακοίνωσε ο Βρετανός Υπουργός Οικονομικών, Φίλιπ Χάμοντ.
Από την χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 έως σήμερα, τα εισοδήματα των εργαζομένων στην Βρετανία παραμένουν στάσιμα, όπως επανειλημμένως έχει τονίσει η Τράπεζα της Αγγλίας. Αυτές οι συνθήκες αναμένεται να παραμείνουν αμετάβλητες, σύμφωνα με τον νέο προϋπολογισμό της Βρετανίας, έως το 2022, ενώ ισχυρές πιέσεις αναμένεται να δεχθεί και το βρετανικό Σύστημα Υγείας, λόγω μείωσης των κρατικών δαπανών!
Αυτή την εβδομάδα παρουσιάστηκε στην Βρετανία ο προϋπολογισμός με χαμηλότερες προβλέψεις για την παραγωγικότητα και την ανάπτυξη έως το 2022 και ίσως και περισσότερο. Επίφοβη θα είναι, ως εκ τούτου, η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, όπως προειδοποιεί το Ινστιτούτο Δημοσιονομικών Σπουδών.
«Κινδυνεύουμε να χάσουμε, όχι μόνον μία, αλλά δύο δεκαετίες. Θα πρέπει να συνηθίσουμε στην ιδέα, ότι αποτελεί παρελθόν η σταθερή βελτίωση του βιοτικού επιπέδου», δήλωσε ο διευθυντής του IFS, Πωλ Τζόνσον.
Ενα από τα πιο απαισιόδοξα συμπεράσματα του IFS είναι, ότι το κατά κεφαλήν ΑΕΠ θα έχει υποχωρήσει κατά 3,5% το 2021, συγκριτικά με τις αντίστοιχες προβλέψεις, που είχαν διαμορφωθεί τον Μάρτιο του 2016.

Οι δαπάνες για το βρετανικό ΕΣΥ θα ενισχύονται  μόνον κατά 1%, σε μια εποχή, που το βρετανικό Σύστημα Υγείας δέχεται πιέσεις λόγω της αύξησης και της γήρανσης του πληθυσμού!

Με την προς τα κάτω αναθεώρηση των εκτιμήσεων για ανάπτυξη, η βρετανική οικονομία θα έχει, επίσης, συρρικνωθεί κατά 65 δισεκατομμύρια στερλίνες έως το 2021. Εως το 2021, τα ετήσια εισοδήματα θα είναι λιγότερα έως και κατά 1.400 στερλίνες κατά μέσον όρο, από τις προβλέψεις του Μαρτίου του 2016. Μια τέτοια πτώση σημαίνει, ουσιαστικά, ότι δεν θα έχει συντελεστεί καμία ανάκαμψη των μισθών, με τα εισοδήματα των νοικοκυριών, προσαρμοσμένα στον πληθωρισμό, να είναι χαμηλότερα από το 2008. Παρά την εκτιμώμενη αύξηση του δημοσίου χρέος κατά 12 δισεκατομμύρια στερλίνες, από τις προβλέψεις του Μαρτίου του 2016, οι δαπάνες στο βρετανικό Εθνικό Σύστημα Υγείας θα είναι χαμηλότερες, προβλέπει το IFS. Δηλαδή, από την ετήσια αύξηση του 4%, που ίσχυε προ χρηματοπιστωτικής κρίσης, οι δαπάνες θα ενισχύονται κατά 1% μόνον, σε μια εποχή, που το βρετανικό Σύστημα Υγείας δέχεται πιέσεις λόγω της αύξησης και της γήρανσης του πληθυσμού.
Στην ομιλία του ενώπιον του Κοινοβουλίου, ο Υπουργός Οικονομικών, Φίλιπ Χάμοντ, είπε, ότι το Γραφείο Ευθύνης Προϋπολογισμού (OBR) προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 1,4% το 2018, από το 1,6%, που είχε εκτιμηθεί τον Μάρτιο, επειδή η παραγωγικότητα θα κινηθεί σε χαμηλότερα επίπεδα.
Πριν από το δημοψήφισμα για το Brexit, το οποίο πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο του 2016, το Γραφείο Ευθύνης Προϋπολογισμού διέβλεπε ρυθμούς ανάπτυξης 2,2% για το 2017 και 2,1% για το 2018. Ο διευθυντής του IFS, Πωλ Τζόνσον, δήλωσε, ότι η απόφαση του Γραφείου Ευθύνης του Προϋπολογισμού να μειώσει τις εκτιμήσεις για ανάπτυξη για την επόμενη πενταετία θα αναχαιτίσει την μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, περιορίζοντας την εμβέλεια της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά την στήριξη του κράτους πρόνοιας και του βιοτικού επιπέδου των πολιτών.

Με το Brexit, οι βρετανικές αεροπορικές εταιρείες θα χάσουν τα δικαιώματα πτήσης στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά, γεγονός, που θα οδηγήσει ενδεχομένως σε ακύρωση δρομολογίων τους!

Σκληρή στάση και σε θέματα πολιτικής αεροπορίας υιοθετούν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ενόψει Brexit, γεγονός, που θέτει εν αμφιβόλω το καθεστώς λειτουργίας των βρετανικών αεροπορικών εταιρειών εντός Ε.Ε. Έγκυρες δημοσιογραφικές πληροφορίες αποκαλύπτουν, ότι με το Brexit οι βρετανικές αεροπορικές εταιρείες θα χάσουν τα δικαιώματα πτήσης στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά, γεγονός που θα οδηγήσει ενδεχομένως σε ακύρωση δρομολογίων.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισημαίνει, ότι δεν βλέπει να υπάρχουν περιθώρια ευελιξίας για εναλλακτική συμφωνία, που επιθυμεί η Βρετανία στον κλάδο της πολιτικής αεροπορίας. Αν η Βρετανία αποχωρήσει από την Ε.Ε., τότε οι αεροπορικές εταιρείες βρετανικών συμφερόντων θα χάσουν αυτόματα όλα τα δικαιώματα πτήσης, που ισχύουν στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά, τερματίζοντας, μεταξύ άλλων, την συμμετοχή τους στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Ασφάλειας της Αεροπορίας (EASA). Μεταξύ των καθηκόντων της EASA είναι η πιστοποίηση των αεροσκαφών και η έγκριση εταιρειών που σχεδιάζουν, κατασκευάζουν και συντηρούν αεροναυτικά προϊόντα. Ο Υπουργός Μεταφορών της Βρετανίας, Κρις Γκέιλινγκ, εκτιμά, ότι η Κυβέρνηση θα καταφέρει να εξασφαλίσει ανάλογα δικαιώματα με τα υφιστάμενα για τις εγχώριες αεροπορικές εταιρείες. «Πιστεύει κανείς, ότι η ισπανική Κυβέρνηση θα απαγορεύσει πτήσεις από την Βρετανία, με κίνδυνο να ακυρωθούν ξενοδοχειακές κρατήσεις το 2019;» είχε δηλώσει ο κ. Γκρέιλινγκ, παραπέμποντας στον υψηλό αριθμό Βρετανών τουριστών που επισκέπτονται τον ευρωπαϊκό Νότο κάθε καλοκαίρι.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ