(c) ellinikignomi φωτό αρχείου

Μία φορητή εικόνα του Αγίου Τρύφωνα, που αγιογραφήθηκε το 1820 και ένας ασημένιος σταυρός λιτανείας, του 19ου αιώνα, επανήλθαν στην Εκκλησία της Κύπρου, μετά από επιτυχή διεκδίκησή τους σε δημοπρασία!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Δύο πολύτιμα εκκλησιαστικά κειμήλια, που είχαν αρπαχθεί από την Κατεχόμενη Κύπρο μετά την τουρκική εισβολή του 1974 και είχαν προωθηθεί προς πώληση στο εξωτερικό, κατόρθωσε να ανακτήσει, μέσω δημοπρασίας, η Εκκλησία της Κύπρου.
Συγκεκριμένα, τον περασμένο Μάρτιο σε δημοπρατικό οίκο του Ντύσσελντορφ είχαν εντοπιστεί δύο κλεμμενα από την κατεχόμενη Κύπρο εκκλησιαστικά κειμήλια σημαντικής θρησκευτικής και καλλιτεχνικής αξίας, τα οποία προορίζονταν για πώληση σε δημοπρασία, που έγινε στην γερμανική αυτή πόλη, στις 16 Απριλίου 2016.
Πρόκειται για μια εικόνα του Αγίου Τρύφωνα, προστάτη των γεωργών και κηπουρών, διαστάσεων 53,7 Χ 40 εκατοστών, που αγιογραφήθηκε στην Κύπρο από αξιόλογο αγιογράφο της σχολής του Ιωάννου Κορνάρου, στις αρχές του 19ου αιώνα, και για έναν παλαιό ασημένιο σταυρό λιτανείας, με διάφορες παραστάσεις,μπου βρισκόταν σε Αγία Τράπεζα ναού και ο οποίος κατασκευάστηκε τον 19ο αιώνα.

Η εικόνα του Αγίου Τρύφωνα αγιογραφήθηκε το 1820 και ανάγεται στην περίοδο της αρχιεπισκοπίας του Εθνομάρτυρα Αρχιεπισκόπου Κύπρου, Κυπριανού

Ο Άγιος Τρύφωνας εικονίζεται μετωπικός από την μέση και πάνω, μέσα σε χρυσό φόντο με φυτικό περίγυρο. Φορεί κόκκινο ιμάτιο και μπλέ χιτώνα.
Στο δεξί του χέρι κρατάει τον Εσταυρωμένο, ένα κλαδευτήρι και ένα κλαδί φοίνικα. Στο αριστερό του χέρι κρατάει λευκή χήνα και ενεπίγραφο ειλητάριο με απόσπασμα ευχής για την προστασία των κήπων.
Στο κάτω μέρος της εικόνας αναγράφεται τμήμα της προσευχής του Αγίου κατά των παρασίτων και κατά των εντόμων, που μαστίζουν τους κήπους, τα αμπέλια και τα περιβόλια.
Τέλος, στην εικόνα αναγράφεται και η χρονολογία αγιογράφησης της εικόνας, το 1820 (αωκ), η οποία ανάγεται στην περίοδο της αρχιεπισκοπίας του Εθνομάρτυρα Αρχιεπισκόπου Κύπρου, Κυπριανού.
Είναι γνωστό, ότι κατά την περίοδο αυτή η Κύπρος μαστιζόταν, όχι μόνον από την τουρκική δουλεία, αλλά και από σμήνη ακρίδων, που στο πέρασμα τους κατέτρωγαν την πράσινη βλάστηση και τις αγροτικές καλλιέργειες στην Μεγαλόνησο, με καταστροφικές συνέπειες για την γεωργία.

Ο ασημένιος σταυρός είναι έργο του 19ου αιώνα, μεγάλης καλλιτεχνικής αξίας και κοσμούσε την Αγία Τράπεζα κάποιου ναού στα Κατεχόμενα

Γι’ αυτόν τον λόγο ο τότε Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, Κυπριανός, παρήγγειλε την αγιογράφηση μεγάλου αριθμού εικόνων του Αγίου Τρύφωνα, προστάτη των κηπουρών και την γεωργίας, τις οποίες και μοίρασε σε ναούς όλης της Κύπρου ώστε να έλθει ο Άγιος αρωγός κατά της μάστιγας της ακρίδας.
Η εικόνα αυτή, που βρισκόταν τοποθετημένη σε ναό της κατεχόμενης Κύπρου, μετά την τουρκική εισβολή εκλάπη και εξήχθη παράνομα από το νησί, με σκοπό την παράνομη πώλησή της σε συλλέκτες της Ευρώπης.
Το δεύτερο αντικείμενο, ο ασημένιος σταυρός λιτανείας, διαστάσεων 45,5 Χ 20 εκ. φιλοτεχνήθηκε στα μέσα του 19ου αιώνα και στην εμπρόσθια όψη του εικονίζεται η Σταύρωση του Χριστού.
Στις τέσσερεις γωνίες εικονίζονται τα ζωόμορφα σύμβολα των τεσσάρων Ευαγγελιστών, ενώ στην πίσω πλευρά εικονίζεται η Βάπτιση του Χριστού.
Δεξιά από τον Χριστό στέκεται ο Ιωάννης ο Πρόδρομος, στα αριστερά άγγελος στην άνω πλευρά ο Θεός Πατέρας και στην κάτω πλευρά ένα ποτάμιο κήτος, που συμβολίζει τον Ιορδάνη ποταμό. Είναι έργο μεγάλης καλλιτεχνικής αξίας και κοσμούσε την Αγία Τράπεζα κάποιου ναού στα Κατεχόμενα.

Επειδή η γερμανική Αστυνομία δεν προέβη στην κατάσχεση των δύο αυτών κλεμμένων κειμηλίων, η Εκκλησία της Κύπρου τα διεκδίκησε και τα ανέκτησε κατά την δημοπρασία της16ης Απριλίου 2016

Μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο και ο σταυρός αυτός πήρε τον δρόμο της παράνομης πώλησης στα παζάρια ξεπλύματος κλεμμένων πολιτιστικών αγαθών της Ευρώπης και εντοπίστηκε μαζί με την εικόνα του Αγίου Τρύφωνα στο Ντύσσελντορφ.
Μετά τον εντοπισμό τους, η Εθνική Επιτροπή Πάταξης, Σύλλησης και Διακίνησης της Πολιτιστικής Κληρονομίας αποφάσισε να προχωρήσει στην διεκδίκηση των δύο κειμηλίων μέσω της καταγγελίας της υπόθεσης στην Europol.
Δυστυχώς, όμως, μέχρι την ημέρα της δημοπρασίας (16 Απριλίου) η γερμανική Αστυνομία δεν προέβη, για άγνωστους λόγους, στην κατάσχεση και επιστροφή των δύο κειμηλίων,
γι’ αυτό και η Εκκλησία της Κύπρου διεκδίκησε και ανέκτησε τα δύο αυτά κειμήλια κατά την δημοπρασία της16ης Απριλίου 2016, ενώ στην συνέχεια τα παρέλαβε στις 17 Μαΐου, ο Διευθυντής της Εκκλησίας της Κύπρου στους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς, Επίσκοπος Νεαπόλεως κ. Πορφύριος, με σκοπό τον σύντομο επαναπατρισμό τους. Μέχρι τότε τα δύο κειμήλια φυλάσσονται επιμελώς στο Γραφείο της Εκκλησίας της Κύπρου στους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς, στις Βρυξέλλες.

NTISSELNTORF

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ