-“Δεν μπορούμε να πάμε το Πάσχα στις περιφέρειές μας -Θα ξεσηκωθεί μεγάλο κύμα κοινωνικών αντιδράσεων”!
-Ανώτερα κυβερνητικά στελέχη προσπαθούν να καθησυχάσουν τους βουλευτές της κυβερνητικής παράταξης!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Σύμφωνα με έγκυρες δημοσιογραφικές πληροφορίες, έντονες αντιδράσεις υπάρχουν στις τάξεις των βουλευτών και των στελεχών της κυβερνητικής παράταξης για τα μέτρα,που συμφώνησε η Κυβέρνηση με τους δανειστές, καθώς διογκώνεται διαρκώς η δυσφορία για το πακέτο των 9 δισεκατομμυρίων ευρώ, που εκφράζουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και των ΑΝ.ΕΛ.!
“Δεν μπορούμε να πάμε το Πάσχα στις περιφέρειές μας” λένε κάποιοι από αυτούς, ενώ άλλοι προειδοποιούν, ότι “θα ξεσηκωθεί μεγάλο κύμα κοινωνικών αντιδράσεων εναντίον της Κυβέρνησης”!
Στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία και θα σηκώσει το μεγαλύτερο βάρος των οδυνηρών ψηφοφοριών στην Βουλή, έπεσε σαν “βόμβα” η είδηση, ότι η Κυβέρνηση έφερε, όχι μόνον το πακέτο των 5,4 δισεκατομμυρίων ευρώ, αλλά και ένα πρόσθετο, «προληπτικό», μνημόνιο, με επιπλέον μέτρα, ύψους 3,6 δισεκατομμυρίων ευρώ, εξαιτίας της καταρράκωσης της εμπιστοσύνης των δανειστών απέναντί της, την οποία επέφεραν οι αλλοπρόσαλλες «διαπραγματεύσεις» και οι κωλυσιεργίες της ελληνικής Κυβέρνησης, επί σειρά μηνών.

Η συντριπτική πλειονότητα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ αιφνιδιάστηκε με την επιβολή του προληπτικού πακέτου των μέτρων, ύψους 3,6 δισεκατομμυρίων ευρώ, καθώς οι περισσότεροι ανέμεναν, ότι η Κυβέρνηση θα είχε εξασφαλίσει την στήριξη Ευρωπαίων ηγετών

Το συνολικό πακέτο των μέτρων, ύψους 9 δισεκατομμυρίων ευρώ, φαντάζει κάτι περισσότερο και από Γολγοθάς για τους ανάστατους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, που στέλνουν αγωνιώδη, αλλά και οργισμένα μηνύματα στο Μέγαρο Μαξίμου. Κοινό στοιχείο όλων αυτών των αντιδράσεων είναι, ότι το νέο μνημόνιο δεν «αντέχεται» και δεν μπορεί να το υποστηρίξει κανείς απέναντι στην ελληνική κοινωνία, ειδικά στην περιφέρεια, όπου η επαφή των πολιτών με τους βουλευτές είναι πιο στενή και άμεση. «Δεν μπορούμε να βγούμε από τα σπίτια μας» λένε κάποιοι από αυτούς, που φοβούνται, ότι θα ξεσηκωθεί μεγάλο κύμα κοινωνικών αντιδράσεων, το οποίο μθα στρέφεται και εναντίον τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η συντριπτική πλειονότητα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ αιφνιδιάστηκε από την εξέλιξη της Παρασκευής, με την απόφαση του Eurogroup, που επέβαλε το προληπτικό πακέτο των μέτρων ύψους 3,6 δισεκατομμυρίων ευρώ, καθώς οι περισσότεροι ανέμεναν, ότι η Κυβέρνηση θα είχε εξασφαλίσει την στήριξη Ευρωπαίων ηγετών, μετά την πολιτική διαπραγμάτευση, που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας, ώστε να αποφευχθεί μία τέτοια δέσμευση.

Πολλοί βουλευτές προτείνουν στο Μέγαρο Μαξίμου να μην έλθει η συμφωνία στην Βουλή μέχρι το Πάσχα, αλλά αργότερα, έτσι ώστε να μην βρεθούν αντιμέτωποι με τους ψηφοφόρους τους κατά τις ημέρες των εορτών

Η ανακοίνωση, ότι η Αθήνα θα πρέπει να ικανοποιήσει την σχετική απαίτηση των δανειστών, είτε με την νομοθέτηση ονομαστικοποιημένων μέτρων, είτε με άλλους τρόπους, που πρέπει να προτείνει στους δανειστές η Κυβέρνηση, άφησε άναυδους τους βουλευτές, αλλά και εκτεθειμένους απέναντι στους εκλογείς τους.
Έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν, ότι ομάδα βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώθηκε στην Βουλή για να συζητήσει την κατάσταση και να ζητήσει ενημέρωση από την ηγεσία του κόμματός τους. Οι βουλευτές αυτοί διαμήνυσαν, μάλιστα, ότι το συνολικό πακέτο, όπως επιβάλλεται από τους δανειστές, υπερβαίνει την δέσμευσή τους να ψηφίσουν μόνον ό,τι περιλαμβανόταν στην συμφωνία του περσινού καλοκαιριού.
Προκειμένου να υπάρξει μία κάποια διαχείριση της αφόρητης αυτής κατάστασης, πολλοί βουλευτές προτείνουν στο Μέγαρο Μαξίμου να μην έλθει η συμφωνία στην Βουλή μέχρι το Πάσχα, αλλά αργότερα, έτσι ώστε να μην βρεθούν αντιμέτωποι με τους ψηφοφόρους τους κατά τις ημέρες των εορτών. Πολλοί, πάντως, αλλάζουν ήδη σχέδια και αναζητούν… απόδραση από την πραγματικότητα, καθώς ματαιώνουν τις επισκέψεις τους στις εκλογικές τους περιφέρειες και τις ιδιαίτερες πατρίδες τους. «Θα πρέπει να απολογούμαστε διαρκώς» σημειώνουν, ενώ δεν ξεχνούν, ότι στην επαρχία οι ακραίες αντιδράσεις πολιτών κατά των κυβερνητικών βουλευτών έχουν ήδη αρχίσει εδώ και καιρό!

Η Κυβέρνηση προτείνει στους δανειστές να μην υπάρξει θεσμοθέτηση αναλυτικής και «ονομαστικής» λίστας με μέτρα, αλλά να καθιερωθεί ένα ισχυρό νομικά αυτόματο σύστημα ελέγχου των δημοσιονομικών, που να επιβάλλει τις προσαρμογές, σε περίπτωση απόκλισης από τους στόχους

Η Κυβέρνηση, φοβούμενη και η ίδια το “τσουνάμι” των κοινωνικών αντιδράσεων, δεν σχεδιάζει να φέρει προς ψήφιση νομοσχέδια μέσα στην Μεγάλη Εβδομάδα, προσπαθώντας να “σπάσει” σε διάφορα κομμάτια, τόσο το πακέτο των 5,4 δισεκατομμυρίων ευρώ (με τους άμεσους και τους έμμεσους φόρους, αλλά και το ασφαλιστικό), όσο και το πρόσθετο μνημόνιο των 3,6 δισεκατομμυρίων ευρώ, ώστε να το διαχειριστεί πολιτικά και επικοινωνιακά.
Ο Υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, είπε την Παρασκευή, ότι «υπάρχουν πολλές ιδέες» για το πώς θα ανταποκριθεί η χώρα στην απαίτηση των δανειστών για το προληπτικό μνημόνιο. Το θέμα θα πρέπει να έχει λήξει μέχρι το Eurogroup της Μεγάλης Πέμπτης, στο οποίο η Αθήνα θα παρουσιάσει την δική της πρόταση επ’ αυτού. Σύμφωνα με τις ιδιες πηγές, η Κυβέρνηση προτείνει στους δανειστές να μην υπάρξει θεσμοθέτηση αναλυτικής και «ονομαστικής» λίστας με μέτρα, αλλά να καθιερωθεί ένα ισχυρό νομικά αυτόματο σύστημα ελέγχου των δημοσιονομικών, που να επιβάλλει τις προσαρμογές, σε περίπτωση απόκλισης από τους στόχους.

“Ακόμα κι’ άν έρθει προς ψήφιση, με το μνημόνιο-κάβα, ένας εξειδικευμένος κατάλογος μέτρων, θα τύχει τελικώς της έγκρισης των βουλευτών, γιατί η συνολική συμφωνία και η επίτευξη της αξιολόγησης θα βγάλουν την χωρα από την κρίση”

Η ιδέα της βασίζεται σε ένα γερμανικό μοντέλο «αυτόματου κόφτη δαπανών», όταν τα δημοσιονομικά ξεφεύγουν προς το χειρότερο. Δεν είναι, όμως, βέβαιο, εάν θα δεχθούν οι δανειστές αυτό το σύστημα.
Πάντως, ανώτερα κυβερνητικά στελέχη προσπαθούν να καθησυχάσουν τους βουλευτές της κυβερνητικής παράταξης, λέγοντας, ότι πρόκειται για προληπτικά μέτρα, που το πιθανότερο είναι να μην χρειαστεί να ληφθούν και ότι, εν πάσει περιπτώσει, αυτό θα ξεκαθαριστεί το 2018. Διαβεβαιώνουν, επίσης, ότι ακόμα κι’ άν έρθει προς ψήφιση, με το μνημόνιο-κάβα, ένας εξειδικευμένος κατάλογος μέτρων, θα τύχει τελικώς της έγκρισης των βουλευτών, γιατί η συνολική συμφωνία και η επίτευξη της αξιολόγησης θα ανοίξουν το δρόμο για την έξοδο της χώρας από την κρίση.

xrimata

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ