Οι καταναλωτές, κατά την παραλαβή του πετρελαίου καλό είναι να μην εμπιστεύονται μόνον το μετρητή του βυτιοφόρου, αλλά να χρησιμοποιούν και δικό τους διαγραμμισμένο μέτρο

-Εκτιμήσεις του οίκου Goldman Sachs κάνουν λόγο για ενδεχόμενη περαιτέρω συρρίκνωση της τιμής του στα 20 δολάρια ανά βαρέλι!
-Παράγοντες, που ευθύνονται για την υποτίμηση του “μαύρου χρυσού”.

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Δυσοίωνο προβλέπεται το μέλλον του πετρελαίου, καθώς οι προοπτικές για την τιμή του “μαύρου χρυσού” ολοένα και περιορίζονται.agogos-tap
Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Goldman Sachs προχώρησε στην υποβάθμιση των εκτιμήσεών του για την τιμή του πετρελαίου, και μάλιστα δεν δίστασε να αναφέρει, ότι δεν αποκλείεται, η τιμή του αργού πετρελαίου να συρρικνωθεί ακόμα και στα 20 δολάρια το βαρέλι!
Επιπλέον, ο οίκος Goldman Sachs υποστηρίζει, ότι μέχρι και το τέταρτο τρίμηνο του 2016 η προσφορά θα συνεχίσει να είναι κατά πολύ μεγαλύτερη από την ζήτηση.
Η υποτίμηση του πετρελαίου από τον οίκο Goldman Sachs, όμως, δεν φέρει μόνη της μερίδιο ευθύνης για τη ραγδαία πτώση του αργού στις διεθνείς αγορές, καθώς υπάρχουν τέσσερις βασικές αιτίες, που σύμφωνα με ανάλυση του “MarketWatch”, ευθύνονται για την υποτίμηση του “μαύρου χρυσού” στις διεθνείς αγορές. Οι αιτίες αυτές είναι:

1) Υποβάθμιση των εκτιμήσεων

Η υποβάθμιση των εκτιμήσεων μοιάζει να αποτελεί την φυσιολογική τάση για την ενεργειακή αγορά. Όπως προαναφέρθηκε, ο οίκος Goldman Sachs υποβάθμισε την εκτίμησή του για την μέση τιμή του μπρεντ στα 49,50 δολάρια για το 2016, σε σχέση με τα 62, που εκτιμούσε προηγουμένως και για το αμερικανικό αργό (WTI) στα 45 δολάρια, από 57 δολάρια, που είχε εκτιμήσει παλαιότερα. Σε ανάλογη κίνηση προχώρησε και η αμερικανική Υπηρεσία Ενέργειας (EIA).

2) Αδράνεια του ΟΠΕΚ

Παρ’ όλο, που έχει πλήρη επίγνωση της κατάστασης, ο ΟΠΕΚ δεν κάνει απολύτως τίποτα, είτε για να μειώσει την παραγωγή του, είτε για να ανακόψει την πτώση των τιμών του πετρελαίου. Παρά τις εκκλήσεις για μείωση της παραγωγής, από κράτη-μέλη του καρτέλ, όπως είναι η Βενεζουέλα, ο ΟΠΕΚ δεν φαίνεται διατεθειμένος να προχωρήσει σε μία έκτακτη σύνοδο. Η επόμενη επίσημη σύνοδος του οργανισμού είναι προγραμματισμένη για τον Δεκέμβριο.
3) Καμία αλλαγή στην πολιτική παραγωγής αργού πετρελαίου

Άλλη μία από τις πιο βασικές αιτίες είναι και η απόφαση της Σαουδικής Αραβίας, που είναι το ισχυρότερο μέλος του ΟΠΕΚ, να μην προβεί σε καμία αλλαγή στην πολιτική παραγωγής, καθώς και η άρνησή της, να συνεργαστεί ο οργανισμός με άλλες πετρελαιοπαραγωγικές χώρες, όπως είναι, για παράδειγμα, η Ρωσία.
Ένα επιπλέον πρόβλημα, που καλείται να αντιμετωπίσει ο ΟΠΕΚ, είναι η αυξημένη παραγωγή σε ορισμένα μέλη, η οποία θα «πέσει» στις αγορές και θα ασκήσει ακόμη μεγαλύτερες πιέσεις στις τιμές.
Όπως ανακοινώθηκε και επίσημα, η Ινδονησία θα καταστεί εκ νέου μέλος του καρτέλ τον Δεκέμβριο, ενώ και το Ιράν – μετά την συμφωνία με τις ΗΠΑ, σχετικά με το πυρηνικό του πρόγραμμα – θα επιστρέψει στις αγορές. Παρ’ όλο, που υπάρχουν αρκετές αμφιβολίες για την δυναμική της ιρανικής παραγωγής πετρελαίου, το σίγουρο είναι, ότι η χώρα μπορεί να «προσθέσει» περί το ένα εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως στην αγορά.

4) «Πάγωμα» των αμερικανικών διυλιστηρίων

Στις ΗΠΑ, παραδοσιακά μετά το πέρας του καλοκαιριού, η ζήτηση για βενζίνη μειώνεται και ξεκινά μία περίοδος, όπου υπάρχουν εργασίες συντήρησης των αμερικανικών διυλιστηρίων. Ταυτόχρονα, κάποια προβλήματα, που υπήρξαν σε ορισμένα εκ των διυλιστηρίων των ΗΠΑ, οδήγησαν από την μία πλευρά σε αύξηση της τιμής της βενζίνης και από την άλλη σε ενίσχυση των αποθεμάτων αργού πετρελαίου των ΗΠΑ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ