Της ΘΩΜΑΪΣ ΠΑΡΙΑΝΟΥ.

Σχετικά με την ίδρυση Ελληνικών Διδασκαλείων στην Βόρειο Ηπειρο, ο Πρόεδρος της Κίνησης για την Αναγέννηση της Βορείου Ηπείρου [ΚΑΒΗ], Δημητρης Περδίκης είχε την καλοσύνη να μας πει τα ακόλουθα:

K. Περδίκη, τι σας έκανε να δημιουργήσετε Διδασκαλεία στην Β.Η./ρο?

Στον Βορειοηπειρωτικό χώρο υπάρχουν βέβαια σχολεία και φροντιστήρια που προσφέρουν ελληνική παιδεία. Όμως η Βόρειος Ήπειρος είναι μία μεγάλη περιοχή που αρχίζει από το Ιόνιο πέλαγος και τελειώνει στις Πρέσπες. Υπάρχουν πάρα πολλά χωριά, και πόλεις ακόμα, που τα παιδιά δεν έχουν καμία πρόσβαση στην ελληνική εκπαίδευση. Θέλοντας να βοηθήσουμε στην εξύψωση της ελληνομάθειας και της ελληνοφωνίας, δημιουργήσαμε διδασκαλεία Ελληνικής γλώσσας και προσπαθούμε να δημιουργήσουμε και άλλα.

– Σε ποιες περιοχές της Βορείου Ηπείρου ιδρύσατε Ελληνικά Διδασκαλεία και τι αντιμετώπιση είχατε από τους γονείς και μαθητές?

Έχουμε δημιουργήσει μέχρι τώρα Ελληνικά Διδασκαλεία στην Νίβιτσα Αγίων Σαράντα και στην Άρτα Αυλώνος. Διδάσκουν εξαιρετικές δασκάλες, με μεγάλη αγάπη σε αυτό που κάνουν. Τα αποτελέσματα που είδαμε είναι εξαιρετικά. Οι μαθητές και οι γονείς μας υποδέχθηκαν με αγάπη και λαχτάρα. Βλέπουμε παιδιά που τρέχουν από το διπλανό χωριό για να προλάβουν το μάθημα.

– Τι κάνετε με την εύρεση χώρων διδασκαλίας, εύρεση κατάλληλων δασκάλων, εξοπλισμό σχολείου, προμήθεια σχολικών ειδών κλπ. Εχετε κάποια βοήθεια από την Ελληνική Πολιτεία ?

Η εξεύρεση των χώρων διδασκαλίας είναι κάτι το δύσκολο, το πιο δύσκολο όμως είναι η εξεύρεση των κατάλληλων δασκάλων. Βλέπετε οι περισσότεροι ΒΗπειρώτες που ήλθαν για να σπουδάσουν έμειναν τελικά στην Ελλάδα. Τα σχολικά είδη τα στέλνουμε εμείς. Ο εξοπλισμός και οι επισκευές γίνονται από ντόπιους τεχνίτες. Σημαντική βοήθεια έχουμε από κάποιους ιδιώτες χορηγούς και από αδελφούς συλλόγους, όπως «Οι φίλοι της Μαριούπολης». Χρηματική βοήθεια δεν έχουμε από την Ελληνική Πολιτεία, το Υπουργείο Παιδείας και η Βουλή των Ελλήνων μας προσφέρουν βιβλία.

– Τώρα το καλοκαίρι, που σταματάνε τα σχολεία, έχετε να προσφέρετε κάτι στα παιδιά, σχετικά με τις καλοκαιρινές τους διακοπές?

Το καλοκαίρι, παιδιά από το διδασκαλείο μας στην Νίβιτσα θα φυλοξενηθούν στις κατασκηνώσεις του Δήμου Αθηναίων στον Άγιο Ανδρέα, θα πραγματοποιήσουν εκδρομές σε αρχαιολογικούς χώρους και ιστορικούς τόπους και θα ξεναγηθούν στην Ελληνική Βουλή. Αυτά γίνονται χάρη στη συνεργασία μας με τον σύλλογο «Οι φίλοι της Μαριούπολης”

– Τι σχέδια έχετε για την επομενη χρονιά?

Κάποιο ακόμα σχολείο. Σε κάποια χωριά, εφόσον βρούμε κατάλληλο διδακτικό προσωπικό, είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε. Κάποιο πολιτιστικό κέντρο ίσως. Έκθεση ιστορικών φωτογραφιών στην Χιμάρα, έκδοση νέου τουριστικού οδηγού της Χιμάρας, αποστολή βιβλίων σε ήδη υπάρχουσες βιβλιοθήκες, υποστήριξη των δικαίων του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού στην Ελλάδα και το εξωτερικό και ότι άλλο ήθελε προκύψει.

– Κύριε Πρόεδρε, σας ευχαριστώ πολύ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ