Έγινε με επιτυχία η εκδήλωση της Γενικής Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού στη 81η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, με σκοπό την ενημέρωση για την μόνη Ελληνική κρατική υπηρεσία για τον Ελληνισμό της Διασποράς και για το έργο που παρήχθη κατά την τελευταία διετία.

 

Η εκδήλωση έγινε στις 16 Σεπτεμβρίου στο πλαίσιο της συμμετοχής της ΓΓΑΕ στην 81η ΔΕΘ, από τις 10 έως τις 18 Σεπτεμβρίου 2016. Είναι η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, που η ΓΓΑΕ έλαβε μέρος στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και το περίπτερό της, όπως και το 2015, είχε μεγάλη επισκεψιμότητα.

 

Αρχικά το στέλεχος της ΓΓΑΕ κ. Ιωάννης Δήμου καλωσόρισε τους προσκεκλημένους και έκανε σύντομη αναφορά στον αφιερωματικό χαρακτήρα του περιπτέρου μας και στις θεματικές ενότητες, τις οποίες η ΓΓΑΕ εξέθεσε στο φετινό της περίπτερο.

 

Στη συνέχεια έλαβε τον λόγο ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Γιάννης Αμανατίδης, που απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό, αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα του έργου της ΓΓΑΕ για τριάντα και πλέον χρόνια και εξήρε την προσφορά του προσωπικού της. Ακολούθως ανέγνωσε συγκινητικό απόσπασμα από το βιβλίο του περιπτέρου της ΓΓΑΕ, όπου οι επισκέπτες έγραφαν τις εντυπώσεις τους. Στο συγκεκριμένο ενδεικτικό απόσπασμα, μία ομογενής κατέθεσε τα συναισθήματά της, όταν αναγνώρισε τον εαυτό της σε φωτογραφία του περιπτέρου μας από παλαιότερη δράση της ΓΓΑΕ στη Νέα Υόρκη προ δεκαετιών και περιέγραψε το τι σημαίνει κατά την γνώμη της η Γενική Γραμματεία Αποδήμου Ελληνισμού για την ομογένεια.

 

Ο Επικεφαλής της ΓΓΑΕ κ. Μιχάλης Κόκκινος έλαβε στη συνέχεια τον λόγο και περιέγραψε τα αποτελέσματα των παρεμβάσεων της ΓΓΑΕ κατά την τελευταία διετία, στο πλαίσιο των στόχων που έχουν θέσει το Υπουργείο Εξωτερικών και η ΓΓΑΕ για την Ελληνική Διασπορά.

 

Αναφέρθηκε στο Πρόγραμμα «Πρόξeνος» με την ηλεκτρονική διασύνδεση των Ελληνικών ανά τον κόσμο Προξενείων με τους Δήμους στην Ελλάδα και το Ελληνικό Υπουργείο Εσωτερικών. Επεσήμανε την εξυπηρέτηση των απανταχού Ελλήνων διαδικτυακά με το πάτημα ενός κουμπιού και το κέρδος πενήντα χιλιάδων εργατοωρών για την Ελληνική Πολιτεία. Τόνισε ότι επιτέλους τερματίζονται οι πολλαπλές επισκέψεις των ομογενών μας στα Προξενεία και οι ώρες αναμονής στην ουρά.

 

Αναφέρθηκε επίσης στο αφιερωματικό έτος «Ελλάδα στη Ρωσία 2016», στο πλαίσιο του οποίου η ΓΓΑΕ συνδιοργάνωσε και στήριξε συνέδρια, πολιτιστικές δράσεις και εκπαιδευτικές παρεμβάσεις καθώς και χορήγηση υποτροφιών. Οι δράσεις της ΓΓΑΕ στο πλαίσιο του έτους «Ελλάδα στη Ρωσία 2016», όπως τόνισε ο κ. Κόκκινος, αποτελούν το επιστέγασμα της διαχρονικής πολιτικής της Γενικής Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού για την ομογένεια στη Ρωσία, η οποία ξεκίνησε το1989 στη Μόσχα με την 1η συνδιάσκεψη των Ελλήνων της τότε Ε.Σ.Σ.Δ.

 

Έκανε σύντομη αναφορά στις Κοινότητες των Ελλήνων απανταχού της γης και ανέφερε κάποια από τα συμπεράσματα από τις στοχευμένες αποστολές της ΓΓΑΕ στις εστίες των Αποδήμων Ελλήνων, τα οποία σταδιακά ενσωματώνονται στον σχεδιασμό της υπηρεσίας.

 

Αναφέρθηκε στα στοχευμένα προγράμματα φιλοξενίας που υλοποίησε η Γενική Γραμματεία Αποδήμου Ελληνισμού το θέρος του 2015 και το θέρος του 2016, φέρνοντας παιδιά από τη Ρωσία, από τη Γεωργία και από τις χειμαζόμενες περιοχές της Ουκρανίας. Ευχαρίστησε το Δήμο Ασπροπύργου, που ανέλαβε την υλοποίηση του φετινού προγράμματος στην κατασκήνωση στα Βίλια Αττικής και τον Δήμαρχο Ασπροπύργου, ο οποίος ήταν παρών. Ανακοίνωσε ότι η σχετική τεχνική μελέτη είναι έτοιμη και σε προσεχή χρόνο θα επισκευασθεί η κατασκήνωση της ΓΓΑΕ στην Επανομή Θεσσαλονίκης, δεδομένου ότι η Υπηρεσία προτίθεται να ενεργοποιήσει τα προγράμματα φιλοξενίας Ελληνοπαίδων εξωτερικού, αλλά σε βάση θεματική και σε επίπεδο συνεργασιών με Ελληνικά σχολεία του εξωτερικού.

 

Αναφέρθηκε στο Συμβούλιο Αποδήμου Ελληνισμού, στην προσεχή κατάθεση προς διαβούλευση του νέου νομοσχεδίου, που θα ρυθμίζει την λειτουργία του και επεσήμανε ότι στο τελικό νομοσχέδιο θα ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψη η βούληση της ομογένειας. Αναφέρθηκε ακόμη στις πολιτιστικές και εκπαιδευτικές παρεμβάσεις της ΓΓΑΕ κατά την τελευταία διετία και στo θεσμό Myth and Culture. Μίλησε για τις πρωτοβουλίες προώθησης της Ελληνοφωνίας, για την προώθηση των Δικτύων και τη σημασία της Πα.Δ.Ε.Ε. και του Δικτύου Ελλήνων Αιρετών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Τόνισε επίσης την προσπάθεια στήριξης του ομογενούς επιχειρηματία άπό τη ΓΓΑΕ.

 

Ενημέρωσε για τις εκδηλώσεις ιστορικής μνήμης για την Ελληνική διασπορά, τις οποίες στήριξε ή συνδιοργάνωσε και συντόνισε η ΓΓΑΕ κατά την περίοδο 2015-2016. Αναφέρθηκε στις εκδηλώσεις μετονομασίας της ιστορικής Οδού των Ελλήνων στη Νάπολη της Ιταλίας, στις εκδηλώσεις μνήμης για τους Έλληνες του Γκαίρλιτς ως πρώτων βιομηχανικών εργατών στη Γερμανία καθώς και στους εορτασμούς για τα 222 χρόνια της «Ελληνικής» Οδησσού, όπου τιμήθηκε η προσφορά των Ελλήνων ευεργετών. Ενημέρωσε επίσης για το σχεδιασμό από τη ΓΓΑΕ, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ελληνικού Πολιτισμού, συνεχόμενων και κλιμακούμενων δράσεων με σκοπό να εορτασθεί η επέτειος της επανάστασης του 1821 στην Οδησσό, όπου ξεκίνησε.

 

Τέλος ο κ. Επικεφαλής της ΓΓΑΕ κ. Μιχάλης Κόκκινος αναφέρθηκε εν συντομία στους κυριότερους στόχους, που έχουν τεθεί από την ΓΓΑΕ στο πλαίσιο της αντίληψης του Ελληνισμού ως τρόπου και όχι ως τόπου. Επεσήμανε ότι όπως τονίζει και ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς «χωρίς τη Διασπορά είμαστε ένα ανάπηρο κράτος, ενώ οι προοπτικές μας είναι ο Ελληνισμός μέσω της Διασποράς να συνδέει τον πατριωτισμό με την οικουμενικότητα».

 

Σύντομη παρέμβαση έκανε στη συνέχεια ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Γιάννης Μπουτάρης, ο οποίος ήταν παρών στην εκδήλωση. Ο κ. Μπουτάρης αναφέρθηκε στη μέχρι τώρα συνεργασία της ΓΓΑΕ με το Δήμο Θεσσαλονίκης και τόνισε ότι μετά την συνομιλία που είχε την ίδια ημέρα με τον Υφυπουργό Εξωτερικών κ. Αμανατίδη και τον Επικεφαλής της ΓΓΑΕ κ. Κόκκινο, θεώρησε ότι «νέος αέρας πνέει στον Απόδημο Ελληνισμό», ενώ επεσήμανε ότι έδρα του ΣΑΕ και του Απόδημου Ελληνισμού θα είναι και πάλι η Θεσσαλονίκη.

 

Ακολούθως οι προσκεκλημένοι ενημερώθηκαν από τα στελέχη της υπηρεσίας για τις δραστηριότητές της και παρέλαβαν ενημερωτικό υλικό (φυλλάδια, βιβλία και DVD).

 

Παρών στην εκδήλωση, μεταξύ πολλών άλλων, ο προ ετών Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό κ. Γιάννης Μαγκριώτης.

 

Το σύνολο της εκδήλωσης κάλυψε δημοσιογραφικά η ΕΡΤ3, ενώ το οπτικό υλικό θα δοθεί στην δορυφορική ΕΡΤ για την ενημέρωση της ομογένειας. Παράλληλα σύντομη αναφορά έγινε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της 17ης Σεπτεμβρίου.

 

Σημειώνεται ότι την ημέρα της εκδήλωσης, αλλά και τις προηγούμενες ημέρες, επισκέφθηκαν το περίπτερο της ΓΓΑΕ και έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για τις δράσεις της, πρόεδροι Ελληνικών κομμάτων, κυβερνητικοί αξιωματούχοι, βουλευτές, μέλη της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής της Βουλής για τον Ελληνισμό της Διασποράς, στρατιωτικοί μεταξύ των οποίων και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης, ακαδημαϊκοί, καλλιτέχνες, φοιτητές, δημοσιογράφοι, εκπαιδευτικοί και των τριών βαθμίδων εκπαίδευσης, πολίτες με σχετικό ενδιαφέρον κυρίως λόγω της σχέσης τους με νέους που έχουν μεταναστεύσει στο εξωτερικό την τελευταία πενταετία, ομογενείς που έχουν παλιννοστήσει, ομογενείς που για επαγγελματικούς λόγους βρίσκονταν στην Ελλάδα και επισκέπτονταν την ΔΕΘ (ενδεικτικά αναφέρεται η παρουσία Έλληνα εστιάτορα από την Κολομβία), καθώς και πολίτες οι οποίοι είχαν ενδιαφέρον για τον Απόδημο Ελληνισμό.

Γραφείο Ενημέρωσης Γενικής Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού

foto-kokkinos-ekdilosi

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ