Απόδοση ποιημάτων του Κωνσταντίνου Καβάφη με μουσικά όργανα
και τρεις μουσικούς, μία υψίφωνο, μία μεσοσοπράνο και ένα βαρύτονο.
Μια σπάνια και πρωτότυπη μελοποιημένη παρουσίαση ποιημάτων του Καβάφη έλαβε χώρα στο Μέγαρο Μουσικής Μονάχου, που οργάνωσε η Λέσχη Ελλήνων Επιστημόνων Μονάχου, με αφορμή τα 40 χρόνια από την ίδρυσή της.
 Ο ιατρός, συνθέτης και μουσικός κ. Δρ. Αθανάσιος Σίμογλου μετέφρασε στα γερμανικά και μελοποίησε 36 ποιήματα του Καβάφη για μουσική εκτέλεση με βιολί, βιόλα, τσέλο, κόντραμπας φλογέρα, ομπόε, κλαρινέττε, φαγγότο και πιάνο. Ο κ. Σίμογλου κατάγεται από το Διδυμότειχο και σπούδασε μουσική στο Εθνικό Ωδείο Βορείου Ελλάδος και στο Μιλάνο, όπου παράλληλα με τη μουσική σπούδασε και ιατρική. Το 1981 εγκαταστάθηκε στη Στουτγκάρδη, όπου και εργάζεται ως ιατρός.
17 ποιήματα του Καβάφη, μεταξύ των οποίων „Ιθάκη“, „Θερμοπύλες“, „Περιμένοντας τους βαρβάρους“, „Κεριά“, „Φωνές“, „Η πόλις“, „Καλαμάρι“, κ.α. απέδωσαν με εξαιρετική επιτυχία η „Oρχήστρα Δωματίου ΟΡΦΕΑΣ“ (Βιέννη), με συνοδεία τις θαυμάσιες φωνές της υψιφώνου Μαρίας Κωστράκη (Μόναχο), της μεσοσοπράνου Έλσας Γιαννουλίδου (Βιέννη) και του βαρυτόνου Τίμου Συρλαντζή (Στουτγκάρδη).
Την Oρχήστρα διηύθυνε ο διεθνούς φήμης, διευθυντής της Συμφωνικής Ορχήστρας Αθηνών και καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Μιχάλης Οικονόμου, ο οποίος, ως γνωστό, διηύθυνε και μια Φιλαρμονική Ορχήστρα σε γενική συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, καθώς επίσης, ως μαέστρος και άλλα μουσικά σχήματα παγκοσμίως.
Την εκδήλωση, που ήταν υπό την αιγίδα της Ελληνικής Πρεσβείας στη Γερμανία, χαιρέτησαν η γενική πρόξενος στο Μόναχο, κ. Παναγιώτα Κωνσταντινοπούλου και ο Αρχιμανδρίτης Γεώργιος Σιώμος.
Η γενική πρόξενος κ. Κωνσταντινοπούλου μετέφερε τον χαιρετισμό του Πρέσβη κ. Δασκαρόλη, επήνεσε τη Λέσχη για το έργο της και αναφέρθηκε στη διαπολιτισμική διάσταση της ενορχήστρωσης των ποιημάτων Καβάφη.
Ο Αρχιμανδρίτης Γεώργιος Σιώμος χαιρέτησε εκ μέρους της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας την εκδήλωση, αναφέρθηκε στην ετυμολογία της λέξεως „Καβάφης“ που έχει περσική ρίζα και σημαίνει „Υποδηματοποιός“ και τόνισε την πορεία του ανθρώπου μέσα από την ποίηση του Καβάφη σε μονοπάτια της ζωής. Επίσης τόνισε την ευεργετική πολιτιστική προσφορά της Λέσχης και την ευχαρίστησε για τη μακρόχρονη στενή συνεργασία με την Εκκλησία μας σε διάφορες εκδηλώσεις και ιδιαίτερα στην Ελληνο-Βαυαρική Πολιτιστική Ημέρα.
Η εισαγωγή στη θεματική ποιητική και μουσική ενότητα και η  παρουσίαση του προγράμματος έλαβε χώρα από τη καταξιωμένη δημοσιογράφο της Βαυαρικής Ραδιοφωνίας κ. Φανή Αθέρα, η οποία υπήρξε μακροχρόνιο δραστήριο μέλος της Λέσχης Ελλήνων Επιστημόνων και προ ημερών εκλέχθηκε ως πρόεδρος της. Η κ. Αθέρα αναφέρθηκε στους σκοπούς της Λέσχης, που είναι η φιλία μεταξύ Ελλήνων και Γερμανών, η καλύτερη αλληλογνωριμία και διαδυκτίωση, η καλλιέργεια των σχέσεων μεταξύ των λαών και πολιτισμών και η αρμονική συνεργασία με τους άλλους οργανισμούς και συλλόγους.
Ανέπτυξε τον κοσμοπολίτικο χαρακτήρα της ζωής και του έργου του αλεξανδρινού ποιητή Κωνσταντίνου Καβάφη, την επίδρασή του στη σύγχρονη λυρική ποίηση και την ευρύτερη πολιτιστική του ταυτότητα, ως Έλληνα (λόγω γλώσσας), ως Κοσμοπολίτη (λόγω παράδοσης της Μεσογείου) και ως Ανατολίτη (λόγω συναισθήματος). Η μουσική εκτέλεση ποιημάτων του Καβάφη με μελοποιήσεις στα ελληνικά και γερμανικά και με κοσμοπολίτικη συμμετοχή ορχήστρας και μουσικών, εμπλουτίζει τον πολιτιστικό και καλλιτεχνικό χώρο που ζούμε.
Η όλη εκδήλωση καταχειροκροτήθηκε από τους Έλληνες και Γερμανούς που παρέστησαν, στη μουσική αυτή απόλαυση. Μετά την περαίωση του προγράμματος η Λέσχη Ελλήνων Επιστημόνων δεξιώθηκε τους μουσικούς στο εστιατόριο ΠΟΛΙΤΕΙΑ.
Το εν λόγω μουσικό συγκρότημα έδωσε δύο ακόμη παραστάσεις (με περιορισμένο πρόγραμμα) για τα ελληνικά δημοτικά, γυμνάσια και το  λύκειο Μονάχου.
Με ευχές
Ο. Απόστολος Μαλαμούσης
Αρχιερατικός Επιτετραμμένος για τις δημόσιες σχέσεις με τη Βαυαρική Πολιτεία
////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
Στη φωτογραφία (πρώτη σειρά από δεξιά): ο μουσικοσυνθέτης ιατρός Δρ. Σίμογλου, η πρόεδρος της Λέσχης  κ. Αθέρα, η υψίφωνος κ.Κωστράκη, ο μαέστρος κ. Οικονόμου και η μεσοσοπράνο κ. Γιαννουλίδου, εν μέσω των μουσικών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ