Βάσει της οποίας αρχίζουν οι “αυτόματες” επιστροφές ΦΠΑ και φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων για ποσά έως 10.000 ευρώ!
– Η εγκύκλιος εφαρμόζεται άμεσα, χωρίς τον έλεγχο συνδρομής άλλων προϋποθέσεων, με την επιφύλαξη των περί παραγραφής διατάξεων!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου

Τέλος στην αγωνία χιλιάδων επιχειρήσεων στην χώρα μας δίνει η έκδοση της σχετικής, πολυαναμενόμενης εγκυκλίου από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, με την οποία αρχίζουν οι “αυτόματες” επιστροφές ΦΠΑ και φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων για ποσά έως 10.000 ευρώ.
Η εγκύκλιος εκδόθηκε, αφού πέράσε ένας σχεδόν μήνας, καθώς η διάταξη που συμφωνήθηκε με την τρόϊκα, είχε ενεργοποιηθεί τυπικώς από την 1η Αυγούστου, αλλά λόγω της απουσίας της εγκυκλίου αυτής με τις διευκρινίσεις,  οι επιστροφές είχαν ουσιαστικά μπλοκάρει.
Σύμφωνα με την εγκύκλιο, την οποία υπογράφει ο επικεφαλής της ΑΑΔΕ κ. Γιώργος Πιτσιλής, η διάταξη για την άμεση επιστροφή φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων ή ΦΠΑ νομικών προσώπων εφαρμόζεται άμεσα, χωρίς τον έλεγχο συνδρομής άλλων
προϋποθέσεων, με την επιφύλαξη των περί παραγραφής διατάξεων.

Η διάταξη προβλέπει την δυνατότητα ικανοποίησης περισσότερων αιτημάτων του ίδιου δικαιούχου, όταν συνολικά δεν υπερβαίνουν, ανά φορολογία, τις δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ!

Η εγκύκλιος αφορά σε εκκρεμείς αιτήσεις, κατά την ημερομηνία δημοσίευσης της σχετικής διάταξης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (1.8.2017) και σε αιτήσεις επιστροφής φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων, καθώς και φόρου προστιθέμενης αξίας σε δικαιούχους επιστροφής και εφαρμόζεται, ανεξάρτητα από το καθεστώς, στο οποίο εντάσσονται οι υποθέσεις αυτές.
Σημειώνεται, ότι δεν θεωρούνται εκκρεμείς οι υποθέσεις για τις οποίες έχει εκδοθεί προσωρινός διορθωτικός προσδιορισμός φόρου. Σε ότι αφορά στις εκκρεμείς αιτήσεις επιστροφών φόρου προστιθέμενης αξίας, η εν λόγω διάταξη έχει εφαρμογή, τόσο στα φυσικά, όσο και στα νομικά πρόσωπα.
Η εγκύκλιος εφαρμόζεται, εφ’ όσον το συνολικά αιτηθέν προς επιστροφή ποσό για το οποίο εκκρεμεί έλεγχος, δεν υπερβαίνει τις δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ, ανά δικαιούχο και ανά φορολογία. Προβλέπεται, δηλαδή, η δυνατότητα ικανοποίησης περισσότερων αιτημάτων του
ίδιου δικαιούχου, όταν συνολικά δεν υπερβαίνουν, ανά φορολογία, τις δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ