Με αφορμή τα 2.500 χρόνια από τη ναυμαχία στη Σαλαμίνα το Μουσείο „Κρατική Συλλογή Αρχαιοτήτων Μονάχου“, που μαζί με τη „Γλυπτοθήκη του Μονάχου“ στολίζει  με το κλασικό μεγαλοπρεπές κτήριό του την Βασιλική Πλατεία του Μονάχου, παρουσιάζει μια λίαν ενδιαφέρουσα έκθεση με θέμα την Ναυμαχία της Σαλαμίνας που έλαβε χώρα το 480 π.Χ.

Σε μια ειδική δίωρη συνέντευξη τύπου ο διευθυντής του μουσείου κ. Florian Knauß και o υποδιευθυντής Dr. Christian Gliwitzky, παρουσίασαν στους δημοσιογράφους το όλο ιστορικό, πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό και γεωστρατηγικό πλαίσιο της εποχής της ναυμαχίας της Σαλαμίνας, καθώς επίσης και όσα διαδρατίστηκαν προ και μετά την ναυμαχία, που αποτελεί τη μεγαλύτερη ναυμαχία στην αρχαιότητα.

Με βάση τις παραστάσεις σε αρχαιοελληνικά αγγεία και αμφορείς, νομίσματα και άλλα αρχαιολογικά ευρήματα του Μουσείου και με ένα ακριβές αντίγραφο του πίνακα του γερμανού ζωγράφου Kaulbacher, με θέμα τη ναυαχία, ανέλυσαν με ιστορική εμβρίθεια και κριτική αξιολόγηση την ιστορία της ναυμαχίας τόσο μέσα από τις αρχαίες γραπτές (Ηρόδοτος) και προφορικές θεατρικές παραδόσεις (Αισχύλος), όσο και από τη σύγχρονη βιβλιογραφία.

Η νίκη των Ελλήνων στη ναυμαχία της Σαλαμίνας έθεσε τέρμα στις επιθέσεις των Περσών στην Ελλάδα και σήμανε την απαρχή μιας νέας εποχής της Δημοκρατίας και της άνθησης της τέχνης σε όλα τα επίπεδα.

Σε μια αίθουσα του μουσείου στήθηκε ένα ακριβές αντίγραφο του μεγάλων διαστάσεων πίνακα της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας, έργο του γερμανού ζωγράφου Kaulbacher, που ζωγραφίστηκε το 1868 και βρίσκεται από τότε τοποθετημένος στην αίθουσα τελετών της Βαυαρικής Βουλής.

Επεξἠγηση του πίνακα:

Στο μέσον του πίνακα παριστάνεται ο Θεμιστοκλής όρθιος με περικεφαλαία να κρατά με το δεξί χέρι το σπαθί του κάτω από το αριστερό χέρι του και να επιβλέπει την διεξαγωγή της ναυμαχίας, με βάση το σχέδιο μάχης που είχε εκπονήσει.

Πίσω του στέκεται ο Λεωνίδας με περικεφαλαία να κρατά ψηλά με το δεξί χέρι το σπαθί του. Βεβαίως ο Λεωνίδας δεν ζούσε τότε αφού έπεσε στη μάχη των Θερμοπυλών το 480 π.Χ., όμως ο ζωγράφος τον τοποθετεί εκεί για να καταδείξει ότι και ο Λεωνίδας με τη ψυχή του έλαβε μέρος στη ναυμαχία.

Δεξιά απεικονίζεται ο πέρσης βασιλιάς Ξέρξης να βρίσκεται σε θρόνο στην Αττική απέναντι από τη Σαλαμίνα και να παρακολουθεί οργισμένος την εξέλιξη της ναυμαχίας. Στο μέσο της θάλασσας παριστάνεται η Αρτεμισία, όρθια με λευκή ενδυμασία και τόξο στο χέρι, η οποία είχε συμβουλεύσει τους Πέρσες να αποφύγουν τη μάχη στα στενά της Σαλαμίνας.

Μπροστά από τον πίνακα τοποθετήθηκε μια μεγάλη μακέτα στην οποία παριστάνεται η διάταξη των ελληνικών και περσικών πλοίων, προτού να αρχίσει η μάχη.

Ενδιαφέρουσα ήταν η προσέγγιση του θέματος και με την αξιολόγηση της ναυμαχίας, όχι μόνο με ελληνική αλλά και με περσική οπτική γωνία.

Όπως είναι γνωστό ο Θεμιστοκλή εξορίστηκε (εξοστρακίστηκε) από την Αθήνα και κατέφυγε μέσω Θεσσαλίας και Μικράς Ασίας στα Σούσα Περσίας, όπου ζήτησε άσυλο από τον Αρταξέρξη. Τελικά πέθανε στη Μαγνησία της Μικράς Ασίας το 461 π. Χ. Τα οστά του μεταφέρθηκαν αργότερα κρυφά στην Αθήνα.

Η συνέντευξη ήταν άκρως ενδιαφέρουσα και κατέδειξε για μια ακόμη φορά τα ταλέντα των δύο διοργανωτών, Dr. Knauß και Dr. Gliwitzky, την βαθειά γνώση της ελληνικής ιστορίας και μυθολογίας, το μεράκι, την επιστημονική κατάρτηση και την επιδεξιότητα στη παρουσίαση της έκθεσης.

Ο πρωτοπρεβὐτερος Απόστολος Μαλαμούσης παρευρέθη στη ξενάγηση και ευχαρίστησε θερμά τον διευθυντή και υποδιευθυντή της „Κρατικής Συλλογής Αρχαιοτήτων Μονάχου“ για την άριστη προετοιμασία και παρουσίαση της έκθεσης και τους επήνεσε για το όλο έργο τους.

Η Έκθεση με τον τίτλο Salamis 480″ θα λειτουργήσει μέχρι 13 Μαρτίου 2022 και συνιστάται ολόθερμα στους συμπατριώτες μας να την επισκεφθούν.

Με ευχές

Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης

//////////////////////////////////////////////////////////////

Στη φωτογραφία  (από αριστερά) ο διευθυντής του μουσείου κ. Dr. Florian Knauß, ο πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης και ο υποδιευθυντής του μουσείου κ. Dr. Christian Gliwitzky.

Φωτο: Μαλαμούσης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ