Τόσο οι βελγικές, όσο και οι τουρκικές Διωκτικές Αρχές είχαν ειδοποιηθεί από Μυστικές Υπηρεσίες «τρίτων» χωρών για τις επικείμενες επιθέσεις αυτοκτονίας στο έδαφός τους, δίχως, όμως, να μπορέσουν να τις αποτρέψουν!
-Στην Ελλάδα δύο μόνον hotspots είναι πλήρως λειτουργικά, ενώ καταγράφονται ελλείψεις στην καταχώρηση δακτυλικών αποτυπωμάτων στο σύστημα Eurodac και δεν γίνονται έλεγχοι ασφαλείας στα σημεία εισόδου!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Οι τρομοκρατικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες έφεραν, με τραγικό τρόπο, ξανά στην επιφάνεια τα ερωτηματικά, για το κατά πόσο αποτελεσματικά λειτουργούν οι Υπηρεσίας Ασφαλείας της Δύσης, απέναντι στην απειλή των τζιχαντιστών. Πέρα από τις πληροφορίες, για το πώς οι βομβιστές κατόρθωσαν για μία ακόμη φορά- όπως αποκαλύφθηκε και μετά από το μακελειό στο Παρίσι- να ξεφύγουν από τα χέρια των Αρχών πριν από το «χτύπημα» στις Βρυξέλλες, η Έκθεση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έρχεται να επιβεβαιώσει με τον πιο επίσημο τρόπο τους φόβους για την ανεπαρκή «οχύρωση» της «γηραιάς» ηπείρου απέναντι στην απειλή της τρομοκρατίας.
Η Έκθεση για την ισλαμική τρομοκρατία, που ολοκληρώθηκε την 1η Μαρτίου και την οποία αποκαλύπτει η εφημερίδα «Καθημερινή», επισημαίνει την ύπαρξη σημαντικών κενών στο «δίχτυ» ασφαλείας της ΕΕ.

Τόσο οι βελγικές, όσο και οι τουρκικές Διωκτικές Αρχές είχαν ειδοποιηθεί από Μυστικές Υπηρεσίες «τρίτων» χωρών για τις επικείμενες επιθέσεις αυτοκτονίας στο έδαφός τους, δίχως, όμως, να μπορέσουν να τις αποτρέψουν!

Λίγες ημέρες πριν από την επίθεση στις Βρυξέλλες, οι Ευρωπαίοι αναλυτές είχαν εντοπίσει σοβαρά προβλήματα στην διαχείριση πληροφοριών και την απροθυμία συνεργασίας μεταξύ των κρατών- μελών.
Επιπλέον, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αποκαλύπτουν στην εφημερίδα «Καθημερινή», ότι, τόσο οι βελγικές, όσο και οι τουρκικές Διωκτικές Αρχές είχαν ειδοποιηθεί από Μυστικές Υπηρεσίες «τρίτων» χωρών για τις επικείμενες επιθέσεις αυτοκτονίας στο έδαφός τους, δίχως, όμως,- όπως αποδείχθηκε με τραγικό τρόπο- να μπορέσουν να τις αποτρέψουν.europol_europe
Σε ό,τι αφορά τους ελέγχους στην χώρα μας, οι παραλείψεις, που εντοπίζονται ακόμη στον έλεγχο και την δακτυλοσκόπηση αλλοδαπών στα σημεία εξόδου της χώρας μας, αξιολογούνται από το Συμβούλιο ως κενά στην αντιτρομοκρατική «ομπρέλα» της ΕΕ. «Σε ορισμένα hotspots εξακολουθούν να μην εφαρμόζονται έλεγχοι ασφαλείας», επισημαίνεται στην Έκθεση αυτή με έντονα γράμματα.

«Η ΕΛ.ΑΣ. σχεδιάζει εκπαίδευση Αστυνομικών σε θέματα αντιμετώπισης φαινομένων ριζοσπαστικοποίησης και εξτρεμισμού – Ενώ στις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους έχουν ενταχθεί πάνω από 5.000 πολίτες, στην βάση δεδομένων της Europol υπάρχουν 2.786 ύποπτοι και στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών μόλις 1.473»

Ενδεικτικά, σύμφωνα με το δημοσίευμα, επισημαίνεται, ότι μόνον δύο από τα πέντε hotspots είναι πλήρως λειτουργικά, ότι συνεχίζουν να καταγράφονται ελλείψεις στην καταχώρηση δακτυλικών αποτυπωμάτων στο σύστημα Eurodac, ενώ σε αυτό τονίζεται ακόμη, ότι «δεν γίνονται έλεγχοι ασφαλείας στα σημεία εισόδου».
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», η ΕΛ.ΑΣ. σχεδιάζει εκπαίδευση Αστυνομικών σε θέματα αντιμετώπισης φαινομένων ριζοσπαστικοποίησης και εξτρεμισμού.
Στην Έκθεση επισημαίνεται, επίσης, η ανάγκη διασύνδεσης των ξεχωριστών βάσεων δεδομένων, που διατηρούν Frontex, Europol, Ιnterpol και με τα στοιχεία υπόπτων για τρομοκρατία. Όπως αναφέρεται ως παράδειγμα, ενώ στις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους έχουν ενταχθεί πάνω από 5.000 πολίτες, στην βάση δεδομένων της Europol υπάρχουν 2.786 ύποπτοι και στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών μόλις 1.473.
Επίσης, αποκαλύπτεται, ότι πέρυσι μόλις πέντε χώρες μοιράστηκαν πληροφορίες για δράση τζιχαντιστών στην βάση δεδομένων της Europol.