Στις δημόσιες δομές Υγείας της πατρίδας μας, για την κάλυψη της νοσηλευτικής και ιατροφαρμακευτικής τους περίθαλψης, δικαιούνται και οι ελληνικής καταγωγής ομογενείς, για το χρονικό διάστημα παραμονής τους στην Ελλάδα!
-Τι προβλέπει σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση για μη άμεσα ή έμμεσα ή για έμμεσα ασφαλισμένους Έλληνες πολίτες ή ελληνικής καταγωγής ομογενείς, πολίτες κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και λοιπών τρίτων χωρών, οι οποίοι διαθέτουν νομιμοποιητικά έγγραφα παραμονής στην Ελλάδα, καθώς και για τα μέλη των οικογενειών τους.

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση στα δημόσια Νοσοκομεία της πατρίδας μας, δικαιούνται, πλέον, και οι ελληνικής καταγωγής ομογενείς, για το χρονικό διάστημα παραμονής τους στην Ελλάδα.
Συγκεκριμένα, την διαβεβαίωση αυτή, έδωσαν εκπρόσωποι του Υπουργείου Υγείας, οι οποίοι επεσήμαναν, ότι «οι Έλληνες του εξωτερικού, δεν έχουν καμία οικονομική επιβάρυνση για την εξέτασή τους από ιατρό του Εθνικού Συστήματος Υγείας, για την περίθαλψή τους στα δημόσια Νοσοκομεία και απολαμβάνουν πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, για όσο διάστημα διαμένουν στην πατρίδα».20090709_nosokomio
Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, «οι ομογενείς που βρίσκονται στην Ελλάδα, θα πρέπει να επισκεφθούν με την ελληνική ή ακόμη και την ξένη ταυτοτητά τους, Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ), έτσι ώστε να εκδώσουν άμεσα τον ΑΜΚΑ τους, προκειμένου να μπορούν να επισκεφθούν Νοσοκομείο, εάν χρειαστεί». Να σημειωθεί, ότι η έκδοση ΑΜΚΑ είναι μία άμεση και συνοπτική διαδικασία, η οποία πραγματοποιείται μέσα σε μία ώρα από τα αντίστοιχα Κέντρα. Οι λεπτομέρειες για την υγειονομική κάλυψη των ομογενών καθορίζονται στην Κοινή Υπουργική Απόφαση, που περιλαμβάνεται στο σχετικό Νομοσχέδιο «Παράλληλο Πρόγραμμα», που αφορά ρυθμίσεις για την διασφάλιση της πρόσβασης των ανασφάλιστων στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας (ΚΥΑ, υπ΄αρ. Υ4α/ΓΠ/οικ.48985, 03/06/2014(ΦΕΚ 1465τ.Β’/05-06-2014)).

Οι διοικήσεις των δημοσίων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων της χώρας υποχρεούνται να δέχονται, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση, όλους τους δικαιούχους, που περιλαμβάνονται στην σχετική διάταξη

Με βάση την παραπάνω Απόφαση, οι διοικήσεις των δημοσίων νοσηλευτικών Ιδρυμάτων της χώρας υποχρεούνται να δέχονται χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση όλους τους δικαιούχους, που περιλαμβάνονται σε αυτή την διάταξη. Οι ομογενείς εντάσσονται στην κατηγορία των ανασφάλιστων και όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, οι δικαιούχοι, που εμπίπτουν σε αυτή την κατηγορία, είναι οι μή άμεσα ή έμμεσα ή έμμεσα ασφαλισμένοι Έλληνες πολίτες ή ελληνικής καταγωγής ομογενείς, οι πολίτες κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και λοιπών τρίτων χωρών, οι οποίοι διαθέτουν νομιμοποιητικά έγγραφα παραμονής στην Ελλάδα, καθώς και τα μέλη των οικογενειών (σύζυγος και ανήλικα ή προστατευόμενα τέκνα) όλων των παραπάνω.
Κεντρικός στόχος του Υπουργείου Υγείας είναι η ανακούφιση ευάλωτων κοινωνικών ομάδων από τις συνέπειες της ανθρωπιστικής κρίσης.
Σύμφωνα δε, με δήλωση του Προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, κ. Γιώργου Πατούλη, «η ελληνική ομογένεια κρατάει την καρδιά του Ελληνισμού ζωντανή στα πέρατα της γης και έχει ιστορικά στηρίξει την πατρίδα μας, τις πιο δύσκολες στιγμές. Η Ελλάδα οφείλει, λοιπόν, να αγκαλιάσει τους Έλληνες της ομογένειας, οι οποίοι θα πρέπει όταν επισκέπτονται την πατρίδα μας να έχουν υγειονομική κάλυψη και να νοιώθουν, ότι γυρνάνε στο σπίτι τους» .

Με τον νέο Νόμο διασφαλίζεται η ελεύθερη πρόσβαση των δικαιούχων στις Υπηρεσίες Υγείας του Δημοσίου Συστήματος Υγείας και ενισχύεται η παροχή υπηρεσιών Υγείας για την κάλυψη της νοσηλευτικής και ιατροφαρμακευτικής τους περίθαλψης

Αναλυτικά, η διάταξη, που νομοθετήθηκε, αναφέρει τα εξής :«Θεσπίζεται η υγειονομική κάλυψη των ανασφάλιστων ατόμων και μελών της οικογένειάς τους, Ελλήνων πολιτών ή ομογενών, πολιτών κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πολιτών τρίτων χωρών με νομιμοποιητικά έγγραφα παραμονής στην Ελλάδα, καθώς και συγκεκριμένων μελών ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, ανεξάρτητα από το νομικό καθεστώς, στο οποίο βρίσκονται και από το εάν κατέχουν ή όχι νομιμοποιητικά έγγραφα παραμονής στην χώρα. Έτσι, διασφαλίζεται η ελεύθερη πρόσβαση στις Υπηρεσίες Υγείας του Δημοσίου Συστήματος Υγείας και ενισχύεται η παροχή υπηρεσιών Υγείας για την κάλυψη της νοσηλευτικής και ιατροφαρμακευτικής τους περίθαλψης. Αφού γίνει συνταγογράφηση από ιατρό δημόσιων δομών, δηλαδή του ΠΕΔΥ ή Νοσοκομείου ή Κέντρου Υγείας, οι πολίτες μπορούν να απευθυνθούν σε ιδιωτικά φαρμακεία της γειτονιάς, για να εκτελέσουν την συνταγή τους, πληρώνοντας μόνον την νόμιμη συμμετοχή. Σημειώνεται, ότι τα φάρμακα υψηλού κόστους, παρέχονται αποκλειστικά από τα φαρμακεία των νοσοκομείων και τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ».
Με τις νομοθετικές αυτές ρυθμίσεις και την αντίστοιχη διευκρινιστική εγκύκλιο, επιλύεται το μεγάλο πρόβλημα των ανασφάλιστων πολιτών, που δεν μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τις δομές Υγείας και δεν είχαν ιατροφαρμακευτική κάλυψη, με όλες τις αρνητικές συνέπειες για την υγεία τους.
Μέλη της ελληνικής Κυβέρνησης, σχολιάζοντας τις παραπάνω πρωτοβουλίες, αναφέρουν, ότι «η Κυβέρνηση ανέλαβε αυτή την φιλολαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία, την πιο ανθρώπινη και την πιο απαραίτητη για την περίοδο που διανύουμε, ειδικά στον ευαίσθητο τομέα της Υγείας, καθώς σύμφωνα με ιατρικές μελέτες, η πατρίδα μας παρουσίασε αύξηση της νοσηρότητας και θνησιμότητας τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας ακριβώς του αποκλεισμού χιλιάδων συμπολιτών μας από το σύστημα Υγείας»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ